anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Multi useri pun doi "i" acolo unde trebuie doar unul. Scriu, de exemplu, 'sa aflii',, vei murii', 'as dori' s.a. Sau conjunctia 'deși' o scriu 'deșii'. Ca sa nu mai spun ca pun un "i" atunci cand trebuie doi. Un timp m-a zgariat pe ochi sa tot vad asta, dar acum m-am gandit sa incerc sa inteleg motivul. De ce sunt ei tentati sa mai adauge un 'i'? Trebuie sa fie un motiv; de unde nu-i foc nu iese fum. Intr-adevar, i-ul de la conjunctia deși se aude mai lung decat cel de la adjectivul deși (pomi deși); iar i-ul de la sa afli mai lung decat cel de la sa cunosti.
Ce credeti, decat sa le pretindem celor multi sa se conformeze cu gramatica, nu ar trebui ca gramatica sa se schimbe, pentru a fi pe placul celor multi?
P.s. Culmea! pe mine nu ma lasa robotelul sa scriu 'as dori' cu doi i. Cum de pe altii ii lasa?

10 răspunsuri:
| SkyPilot a răspuns:

Robotelul are un numar limitat de corecturi.
Tentatia pentru un numar incorect de "i" provine din faptul ca lor asa le suna.
Ca sa schimbi gramatica, trebuie sa determini o regula valabila pentru situatia respectiva.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Sa stii ca nu e gresit daca spui „doi DE i". Chiar se considera o forma corecta. Sunt multi profi de romana care se tot pacalesc.

Dar ce spune Pruteanu e relativ sigur si logic.

Nu iti ia mult timp sa analizezi de ce sunt unii analfabeti. Nu face si tu prea mult caz din asta degeaba!

Este posibil sa iasa un DOOM 18 care sa permita romgleza oficial si multe alte cuvinte "messengeriene", pe langa ceea ce consideram acum greseli grave de ortografie.

| AirănMeidăn a răspuns:

Chestiile de genul se invata in clasele primare. Dupa mai greu

| sabin89 a răspuns:

Uite, pe o întrebare de numai cinci rânduri pusă cu puțin timp în urma (deci în 27 feb.), la "Religie", se pot citi următoarele: "ai trăi", "te vei căsători" și "va putea trăi", toate astea cu câte doi "i" la urmă.
E clar că e vorba de un fenomen de amploare.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru sabin89):

Nu este niciun fenomen. Sunt oameni de toate varstele care scriu asa defectuos. Ce crezi ca se intampla? Nimic. Nu le pasa de scrierea corecta, nu citesc deloc, au trecut prin scoli cu pregatire foarte slaba.

| LoveSleep a răspuns:

Nu prea am problemele astea, dar aș vrea totuși părerea ta în legătură cu verbul "a fi":
"Nu fi prost"- De ce naiba nu e cu doi de "i"? Logic s-ar scrie cu 2. Nu pricep.

| sabin89 a răspuns (pentru LoveSleep):

E o chichiță aici, cu verbul ăsta "a fi". Vezi că se aude același "i" in cazul infinitivului (a fi) ca și în cazul imperativului negativ (nu fi). Pe când la imperativul pozitiv se aude mai lung (fii atent) si de aia se scrie cu doi "i". Tot cu doi "i" se scrie si conjunctivul (să fii). De-ale gramaticii...

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru sabin89):

Nu e nicio chichita. happy

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru LoveSleep):

In primul rand, in ceea ce priveste verbul „a fi", ar trebui sa-l conjugi corect mai intai la perfectul compus. tongue Nu cu „o", ci cu „a". Nu de alta, dar nu este logic!

Si nu pot pricepe cum tu nu poti pricepe. Zau! Cum sa afirmi ca logic s-ar scrie cu 2 de „i"!? EXISTA REGULI GRAMATICALE. Inventezi tu vreuna mai logica? E gramatica de baza in pana mea! Clasa a V-a când se invata modurile verbului! Pacat de diacriticile alea! Alea-s doar accesorii de frumusete pe Internet.

De oricate ori sunt dubii(mai ales de ortografie) explorati site-ul lui Pruteanu, diacritica, plus alte site-uri de referinta.

| LoveSleep a răspuns (pentru anonim_4396):

Bă omule, m-ai prins într-o zi proastă și nu prea am chef de lecțiile tale.
Tu când zici : "Bă LoveSleep, nu fi prost!" Câți de "i" zboară prin creierașul tău la pronunția verbului "a fi", unul sau doi?
Eu am întrebat de ce naiba nu se scrie cu doi de "i" din moment ce așa se aude. Era doar o curiozitate.