Întrebare recomandată | saady a întrebat:

as dori un raspuns serios : cum credeti o persoana care a terminat filologie in liceu, ar face fata la o facultate precum statistica? Mentionez ca : Nu studiaza filologia pentru ca nu ii place matematica.

3 răspunsuri:
| Leocerba a răspuns:

Desi nu da bacul din matematica, de care s-a despartit la inceperea clasei a XI-a, si admiterea se face pe baza dosarului cu media la bac + scrisoarea motivationala si tot ce se mai cere la facultatea respectiva, cel putin in primul an de facultate la Statistica se invata analiza matematica, algebra.
E bine sa se puna la punct cu matematica in vacanta, sa nu fie luata persoana respectiva ca din oala cand incepe faculta.
Apoi mai conteaza si cat de motivata e persoana respectiva sa studieze. Nu-i chiar distractiv sa te reapuci de mate dupa ce ai incetat s-o studiezi in liceu.
Dar vorba aia, au venit chinezii in Oltenia si-au invatat limba romana cu accent + naravurile bastinasilor, un pic de matematica la Statistica n-o fi foc.
Bafta!

| neutrino a răspuns:

Filologie nu, matematica nu, raspuns final nu!

| cristimihailov a răspuns:

Statistica din pacate reprezinta o mare parte matematica, si integrale, si limite, si dispersii si diverse alte formule matematice (clopotul lui Euler, etc).

Dupa ce aplici toate astea, va trebui sa incepi sa faci si corelatii intre rezultate. De genul... daca a scazut cu 3% un indicator si 8% altul, atunci componenta comuna a celor doua indicatoare inseamna ca are tendinta de crestere.

Dupa ce inveti toate astea, devii prieten cu probabilitatile, tolerantele si altele ca acestea.

Dupa ce ai terminat asta, incepi sa faci exercitii si sa intrii mai adanc in diverse conexiuni, legaturi, etc. toate bazate pe cifre, pe dinamica lor si pe interpretarile diferite care se pot efectua.

Din pacate, matematica, numerele si gandirea logica de genul cauza-efect sunt fundamentale pentru aceasta stiinta.

Este adevarat ca mai exista si chestii interesante ce nu tin chiar direct de matematica, cum ar fi alegerea esantionului reprezentativ, care sunt criteriile pe baza carora alegi populatia, eventual in momentul in care cineva plateste un studiu, iti da de fapt si raspunsul iar tu trebuie sa stii sa ajungi la acel raspuns, etc. Dar acestea nu sunt decat corelatii. E ca si cum ai face sport la liceul de matematica fizica. Exista si ora de sport, dar odata sau de doua ori pe saptamana. Nu mai mult. Restul de 30 de ore sunt de teorie.