anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Care este diferenta dintre pastel si descriere artistica? Funda+vot

17 răspunsuri:
| MMihai a răspuns:

Pastel =niște crete (sau talc cu gumă arabică )colorate folosite la pictură și grafică. Fiind solide puteau să fie folosite la peisaje și portrete în afara atelierului. Lucrarea pictată sau desenată cu asemenea culori se mai numea și pastel.
Pastelul este ceva artistic.
Prin abuz de limbaj poezii cu descrieri de natură au fost denumite aiurea tot pasteluri.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Pastel

Pastelul este o creatie lirica descriptiva, apartinand literaturi culte, care prin intermediul unui peisaj transmite sentimentele eului liric.Modul de expunere folosit este descrierea. Într-un pastel dominante sunt imaginile artistice, realizate prin figuri de stil, organizate într-o descriere tip tablou. Aceasta poate avea ca temă un anotimp, un colț de naturǎ, un moment al zilei, un aspect din viața micilor vietuitore etc.
La origine termenul pastel desemna un creion colorat, moale, pentru desen, făcut din pigmenți pulverizați, amestecați cu talc și cu gumă arabică sau orice tablou ori desen executat cu acest fel de creioane.
Preluat de poetul român Vasile Alecsandri, termenul a ajuns să desemneze o poezie cu conținut liric, în care se zugrăvește un tablou din natură. Vasile Alecsandri a fost cel mai mare pastelist român. Exemple: „Sfârșit de toamnă", „Iarna", „Mezul iernii", „Gerul", „Viscolul", „Dimineața", „Noaptea", „Malul Siretului".

Pastelurile, bogate în imagini artistice (vizuale, olfactive și auditive) exprimă sentimentele poetului în mod direct, prin intermediul descrierii și al epitetelor, comparațiilor și al personificărilor. Autorul creionează un tablou al naturii având în prim-plan elementele ale naturii pe care la descrie.

Deoarece pastelul este o specie a genului liric, în el mai sunt prezentate și elemente de prozodie, ritm și măsură.

Creatorul pastelului in literatura romana este considerat Vasile Alecsandri. Toate pastelurile sale au fost publicate in revista "Convorbiri Literare"(1868-1869)
Pasteluri au mai scris :Ion Heliade Radulescu, Mihai Eminescu, George Bacovia, George Cosbuc, Ion Pilat, Lucian Blaga etc.

| MMihai a răspuns:

Http://ro.wikipedia.org/wiki/Descriere
Descrierea este un mod de expunere prin care se prezintă trăsăturile caracteristice ale unui colț din natură, ale unui peisaj, fenomen al naturii, portretul unui personaj etc. De asemenea, descrierea este și o operă literară organizată pe baza descrierii literare. Ea poate fi:
de tip tablou (descrierea unei furtuni, unui lac, unui anotimp etc.);
de tip portret (enumerarea trăsăturilor fizice și morale ale unei persoane).
Descrierea se deosebește de alte moduri de expunere prin următoarele caracteristici:
frecvența substantivelor, a adjectivelor, cu accent pe verbele statice la modul indicativ, timpul prezent sau imperfect.
prezența imaginilor artistice și a figurilor de stil
sunt prezentate trăsăturile caracteristice ale unui obiect, ale unui colț din natură etc.
prezentarea imaginilor poate fi sistematica si nesistematica
sistematica: adica din planul departat spre cel apropiat sau invers; de la dreapta la stanga sau invers; de sus in jos sau invers.
nesistematica: adica cel care descrie prezinta ceea ce vede si aude pe masura ce percepe realitatea descrisa.
prezenta cadrului temporal si spatial: ex.un decor interior, un peisaj, un anotimp etc.
atmosfera generala poate fi de liniste, freamat, veselie etc.
prezenta unui camp lexical dominant
descrierea poate fi statica [se folosesc verbe ce denumesc existente, deveniri lente] sau dinamica [se folosesc verbe de miscare]
Descrierea literara este modul de expunere care consta in zugravirea trasaturilor unui personaj sau ale unei situatii, ale unui colt din natura sau a unui fenomen.In realizarea unei descrieri se va urmari: aspectele descrise in raport cu reperele spatio-temporale,perspectiva din care se face descrierea, cine face descrierea, simbolistica procedeelor artistice, specificul descrierii respective. Descrierea este folosita totodata pentru a-l face pe cititor sa inteleaga mai bine despre ce este vorba intr-o opera sau sa il faca sa patrunda intr-o lume in care el insusi poate fi un personaj.
Descrierea poate fi de doua feluri:
-Descriere stiintifica;
-Descriere literara.

| anonim_4396 explică (pentru MMihai):

straight facestraight facestraight facestraight face Citeste te rog ce am spus mai sus

| MMihai a răspuns (pentru anonim_4396):

Citește tot ce ți-am scris, dar totul!

| anonim_4396 explică (pentru MMihai):

Iti multumesc. Am citit totul (aproape big grin ) si am inteles cat de cat. Oricum mie mi se par foartee asemanatoare

| alabalaportocala2011 a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu ai înțeles.
Descrierea este ca un portret sau ca un peisaj care nu este pictat ci făcut din cuvinte.
Pastelul este un un tip de poezie.
Citește ce am scris acestei persoane :
http://www.TPU.ro/......-p-s-sunt/
Despre formarea definițiilor cu gen proxim și diferențe specifice.

| MMihai a răspuns:

Citește ce am scris acestei persoane :
http://www.TPU.ro/......-p-s-sunt/
sau și asta
http://www.TPU.ro/......ca-iubeam/

| MMihai a răspuns:

Dacă înțelegi care este treaba cu genul proxim și diferențele specifice după ce scriu ăștea de la Wikipedia pastelul se referă la descrieri de natură ( mai era și porțiunea asta pe care nu am copiat-o
Trasaturile pastelului

Sunt prezentate trasaturi caracteristice ale unui anotimp, colt de natura
Sunt exprimate prin tabloul creat, sentimentele poetului
Se folosesc figuri de stil specifice descrierii : epitetul dublu, triplu, ornant, cromatic, metaforic, personificarea, comparatia, repetitia, aliteratia, enumeratia, asonanta
Modul de expunere este descrierea)


Descrierea este un mod de expunere prin care se prezintă trăsăturile caracteristice ale unui colț din natură, ale unui peisaj, fenomen al naturii, portretul unui personaj etc. De asemenea, descrierea este și o operă literară organizată pe baza descrierii literare. Ea poate fi:

de tip tablou (descrierea unei furtuni, unui lac, unui anotimp etc.);
de tip portret (enumerarea trăsăturilor fizice și morale ale unei persoane).

Pastelul este un fel de poezie, iar descrierea este un mod de a prezenta, deci descrierea poate să fie și într-un roman unde prezintă ca într-un „ pastel pictat" în cuvinte cum arată un om, sau descrie fără rimă și fără ritm, deci fără să fie ceva care să aducă a poezie, un colț de natură.
( exemplu :
Când mergi pe potecă ajungi în vârful dealului și vezi același stejar secular...o descriere artistică, în cuvinte a peisajului pe care îl vezi acolo în vârful dealului, dar care nu seamănă a poezie...)

| MMihai a răspuns:

Ai formulat prost întrebarea
Care este diferența dintre pastel si descriere artistica?
Pastelul este un fel de poezie, unde se folosește descrierea, dar descrieri pot apare și în proză : în romane, și în nuvele, ( și nu intră la poezie, că acele descrieri nu au rimă și ritm.)

| MMihai a răspuns:

Ce a scris LaTrafiquanteDeChocolatte este și corect și greșit, că nu a înțeles nici ea corect cum este treaba.

În pastel apare /este folosită ca modalitate descrierea / „ Modul de expunere este descrierea".

Dar pot să fie și descrieri care nu au treabă cu poezia, în romane și în nuvele.

| Fineness a răspuns:

Nu voi da copy-paste, ci voi scrie cu propriile cuvinte:

Pastelul este un soi de descriere, unde se descrie doar natura, intr-un mod original si este numai in versuri, apartinand genului liric, pe cand descrierea este mai mult in proza, iar pe langa natura, se mai descrie si oamenii, locuri etc, iar cateodata se mai combina si cu nartiunea si dialogul-monologul.

Desigur, si la pastel in descrierea artistica sunt multe imagini artistice, figuri de stil s.a.m.d, dar la pastel se povesteste numai la persoana 1, pe cand la descriere si la persoana 1 si a 3, autorul transmitandu-si direct si indirect gandurile si sentimentele, la pastel, transmitandu-si direct.
Sper ca ai priceput ceva!

Răspuns utilizator avertizat
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Va rog nu imi mai dati definitii. Stiu si eu ce sunt. Explicati-mi va rog care e diferenta

Alte răspunsuri