| mihaelamada a întrebat:

Cepresupune o facultate de psihologie(in Franta ori la noi in tara).Ce ajung dupa ce o termin (in afara de psiholog).O sa mor de foame de pe urma ei?

2 răspunsuri:
| valentingb a răspuns:

Buna! De murit de foame clar nu ai sa mori, psihologie se aplica in educatie, publicitate, sanatate, cercetare, aparare, munca si transporturi. (si in alte domenii dar astea sunt principalele). Acum, depinde ce salariu ai, iar asta in mare parte depinde de cat de buna devii in meseria ta si cata pregatire ai. Nu e ca in filme, sa vezi ca un rip oarecare fara pregatire colaboreaza cu FBI si salveaza vieti.
Pe scurt, faci 3 ani de facultate, prin anul 2 te inscrii daca vrei si la un Optional, am uitat cum le zice...un fel de specializari, de un an/doi ani, pana pe la 4 ani dureaza o stagiatura din asta. Dupa ce iei licenta(daca o iei) te bagi la master, si asta e de un an jumate/doi ani, depinde ce alegi. Pentru psihoterapie dureaza vreo 4 ani pregatirea, pentru consilier scolar poti sa lucrezi doar cu facultatea.
Cert este ca in primul an ai nevoie de un supervizer, (chiar ai nevoie, nu e doar un sef, gandeste-te ca e primul an in care te joci cu mintea oamenilor.Ai dubii, cineva trebuie sa te ajute).
Nu stiu ce sa mai zic. Poti face facultatea la stat, sa te bata profesorii cu cartile in cap daca ai uitat un paragraf si sa urle la tine daca nu dai "saru mana". Sau poti veni la Iasi, la Petre Andrei, unde sunt eu acum in primul meu an (yeeeiii!), profesorii sunt extraordinar de buni, e ceva... fantastic! O gandire umanista conforma cu Carl Rogers (nu te vor contrazice niciodata, te vor pune insa sa aduci argumente pentru ce spui si daca spui prost, singura iti dai seama unde gresesti), de treaba, te ajuta, te lasa sa mananci in ora daca ai lucrat pe timpul noptii si nu ai apucat sa mananci, de exemplu.
Notele pornesc de la 10 in jos, ca in occident. Nu ai un minim de trecere, 5, ci ai un 10 de la care scazi...si in general toata lumea scade, sunt restantieri la greu, au crezut ca "privat=Spiru Haret". Ei bine, nu. Nu te pune nimeni sa tocesti, dar ti se cere sa gandesti. Daca bagi la cap 8 idei intr-un semestru, se asteapta de la tine sa treci un examen pe baza acestor idei. Ai creier, ai 8 idei, extrapolezi nene pana umpli paginile.
La Petre Andrei predau profesori care au inventat termeni cum ar fi ~psiholog de familie~.Am o profesoara care e presedinta asociatiei psihologilor de familie din Romania, de asemenea, inventatoarea acestei asociatii, ea accepta sau respinge pe toti cei care vor sa devina psihologi de familie in tara asta, are premii castigate din partea Academiei Romane, selecteaza dintre studenti si ii propulseaza mai sus, nu pe pile, ci pe merit. Te invit la noi.
Poate ca eu nu trec de prima sesiune (acu am de citit o carte de 400 de pagini dar stau pe TPUhappy ) insa iti garantez.e altceva.
Alt centru, in caz ca nu poti veni la UPA, este Clujul. Acolo sunt oamenii mei deschisi. In rest, vechea dogma.

| oprescudorin11 a răspuns:

Nu stiu in Franta, dar in America(SUA), e unul din cele mai bine platite joburi. Orice spital are nevoie de pasihologi. Si la noi in Romania aceeasi situatie este in curs de devenire. Deci, nu se moare de foame.Nu stiu daca facultatea de aici este echivalenta afara. In America am o nepoata, a facut aici si a mai trebuit sa faca niste cursuri suplimentare la University Of Chicago. Specificul zonei, legislatie.In domeniu.Acolo si doctorii studiaza legislatia. Care la noi se pare ca nu se face.
Deci aisanse foarte mari doar sa poti si sa vrei sa faci profesia asta care nu e de loc simpla.