| Zanisoara a întrebat:

Hey TPU,am o intrebare,dc avem nevoie de romana in viata? Inteleg ca trebuie sa vb si sa scriem corect, dar de restul? Adica cu ce ma ajuta pe mine in viata sa stiu comentariul de la Miorita, sau Baltagul? Sau dc trebuie sa stiu ce functie are nu stiu ce verb.Matematica e foarte importanta in viata, dar romana la ce ne ajuta? Dau funda

Răspuns Câştigător
| OoBunnyoO a răspuns:

Toate materiile pe care le faci in scoala iti dezvolta gandirea si iti ofera o baza pentru mai tarziu. Fara o educatie de baza esti ca o forma fara fond. Matematica, romana, geografia, istoria. Da, poate unii au senzatia ca este prea mult, insa cu cat invatam mai mult cu atat avem sanse sa retinem mai mult. Eu am facut economie 2 ani in liceu, acum chiar nu imi mai amintesc nimic din ceea ce am facut la economie. Cu istoria sau geografia sta altfel treaba.
Cartile pe care le citim in scoli ofera informatii despre istoria si cultura pe care am avut-o. Iti arata cum traiau oamenii in trecut, cu ce probleme se confruntau etc. Micutele mincinoase nu prea te invata nimic. Desigur, este placuta pentru citit, dar nu prea are niciun scop educational, tocmai d-asta a prins atat de mult succes. De obicei, cartile usoare sunt cele care devin populare.
Gramatica te invata extrem de multe. In primul rand te invata sa scrii corect de ce "s-a dus" se scrie cu cratima si de ce "cartea sa" se scrie fara. Inveti bazele pe care se formeaza regulile pe care le-am invatat in clasa a doua. Se scrie "s-a dus" pentru ca "s" este forma reflexiva, iar "a dus" este verbul, iar "sa" arata posesia. Este mult mai usor de retinut in felul asta, decat sa retii doar felul in care se scriu. Asta unu la mana. In al doilea rand gramatica limbii romana ofera o baza pentru invatarea altor limbi. Limbi mai grele decat engleza, pentru ca engleza este usurica. Daca vreodata vei vrea sa inveti o limba germanica vei avea nevoie sa stii care este complementul, ce tip ce complement este, care este adverbul etc pentru ca germana are o topica complet diferita de limba romana si daca nu stii care este complementul, predicatul, adjectivu, subiectul, in fine, partile de vorbire si de propozitie, nu vei putea sa o inveti. Eu de exemplu, invat olandeza momentan. Crede-ma, ca sunt extrem de fericita ca am fost atenta la orele de gramatica, desi la 14 ani cand am facut gramatica nu aveam in plan ca la 23 sa invat olandeza.
Comentariile, insa nu comentariile invatate pe dinafara, insa cele explicate bine te ajuta sa intelegi o carte si sa nu o citesti superficial. Insa, in cazul asta este nevoie de un profesor bun. In liceu am avut o profesoara de romana excelenta care ne-a explicat fiecare comentariu si fiecare roman foarte bine. Pana sa ajung in liceu, mi-am dat seama ca nu stiam cum se citeste o carte, desi citisem nenumarate carti pana atunci. Nu programa este de vina, ci profesorii. Sunt foarte putini profesori ramasi care sunt cu adevarat buni.
Si sa nu crezi ca in alte tari lumea invata mai putin. Nu. In primele 12 clase vin in contact cam cu aceeasi cantitate de informatie cu care venim si noi.
Da, peste 10, 20, 30 de ani nu iti vei mai aminti in totalitate fiecare detaliu invatat, insa iti vei aminti ideile generale. Iar asta conteaza foarte mult si te ajuta foarte mult in viata. Educatia te ajuta sa ai o perspectiva si sa nu privesti totul numai din perspectiva propriei experiente. De asemenea, educatia dureaza atat de mult pentru ca la 10 ani nu poti decide cu adevarat ce iti place si ce nu. Daca ar fi sa alegem la 10 ani sa facem ceea ce ne place, pai cred ca toti copiii ar alege desenul, religia si sportul. Dupa ce ai acumulat suficiente experiente si cunostinte, mai tarziu la 18, 19 ani esti pregatit sa iti alegi drumul in viata, desi multi dintre noi, nici atunci nu sunt gata.

18 răspunsuri:
| 愛日本 a răspuns:

La nimic, nici majoritatea materiilor care se predau.Ce te astepti de la ministerul educatiei care a zis ca Romulus si Remus au supt de la vulpe (nu de la lupoaica)?
Sunt doar niste pierderi de timp, putem face ceea ce ne place in acel timp, de exemplu engleza care este foarte folositoare, sau ceea ce te pasioneaza sa te specializezi in acel domeniu.Dar ce poti face in Romania cu sistemul asta?

| Andreea555012 a răspuns:

Stai linistita ca nici matematica nu e asa importanta. Adica la ce te ajuta sa stii raza cercului, sau (a+b)(a-b)

| BitKode a răspuns (pentru Andreea555012):

Matematica ne dezvolta gandirea, creierulwinking si toate materiile care implica matematicawinking

| Skylimit a răspuns (pentru BitKode):

Eu sunt de parere ca oricine are de ales...sau ar trebui sa aiba de ales. Mie nu-mi place matematica, dar asta nu inseamna ca sunt prost. As vrea ca fiecare sa-si aleaga un domeniu pe care sa se specializeze. Daca unul e bun la sport. sa faca sport, daca unul e bun la limbi straine, sa faca limbi straine. Nu sa bage pe gat aberatii care n-au nicio relevanta cu obiectul respectiv.Eu inteleg ca matematica ne dezvolta gandirea dar totusi.

| BitKode a răspuns (pentru Skylimit):

Nu a zis nimeni ca esti prost! Nu are nimeni acest drept, sa isi dea cu parerea despre tine. Fiecare e destept in felul sau. Cat despre partea cu alesul domeniului ai mare dreptate. Eu sunt profil mate-info, nu imi place geografia, istoria sau mai stiu eu ce dar sunt obligat sa le fac, chiar daca stiu ca nu o sa le folosesc niciodata in viata. Eu unul vreau sa merg la ASE la Cibernetica-Informatica si nu am nevoie de geografie si istorie, dar acum trebuie sa invat la aceste materii sa trec clasa, si sa las matematica si informatica. Nu inteleg de ce sunt obligat sa fac un lucru care nu imi place. Invatamant de tot rahatul straight face

| Skylimit a răspuns (pentru BitKode):

Stiu ca nu a zis nimeni dar asta e o perceptie generala cel putin in zona mea.Ai 2 la o materie si esti prost. Uite eu sunt pasionat de Graphic Design dar inainte voiam sa merg la mate-info pentru. a invata informatica dar m-a impiedicat matematica.

| Hemera a răspuns (pentru Skylimit):

Perfect de acord cu tine.E cea mai mare tampenie sa pui asfel de etichete.La mine de exemplu, profesorul meu de fizica care e aproape de pensie si pe care nu il inghite nici naiba a ramas cu mentalitatea aia atat de cunoscuta si azi ne-a trantit replica "cred ca cei care nu au note peste 8 la toate materiile nu ar trebui lasati sa participe la niciun fel de activitati extrascolare" Ihhh ca am crezut ca sar de pe scaun.Tot acest senzational profesor se ia mereu de ce facem noi la orele de romana, ca pierdem vremea, ca ce tot atatea ecursii si activitati.Se ia in permanenta de cublul IMPACT din scoala cu sediul la noi in clasa si tot restul.De ce? Pentru ca profu de romana are atata minte (si vreo 30 de ani mai putin) sa faca si altceva decat prelegeri interminabile la ore.
Si cu asta am ajuns si la subiectul initial, am 17 ani si cred ca daca fac o lista cu toate cartile citite termin maine.De ce? Pai am citit cele mai cunoscute bestseller-uri New Tork Times, dar de asemenea imi plac mult Rebreanu, Creanga

| Skylimit a răspuns (pentru Hemera):

Eu am un profesor de biologie comunist si, bineinteles, pensionat. Inca un profesor de fizica care tot mai are un pic si se pensioneaza..se comporta ca un pedofil. Am un 3 si un 4 la el..trebuie sa invat de 7 iti dai seama. Deci la el daca iei un 4.50 iti pune 4. Si eu sunt la filologie. Fu*k my entire fu*king life.

| Hemera a răspuns (pentru Skylimit):

Din pacate noi nu avem ce sa le facem.Si cred ca daca nu ar mai fi si "specimene' de felul asta ar fi cam monoton, desi toti de genul asta au un talent fenomenal la a-ti face probleme cand ti-e lumea mai draga...

| Skylimit a răspuns (pentru Hemera):

Da..invat eu o lectie intra in clasa il intreb daca ma asculta si spune "Dar este placerea mea sa te ascult numai ca trebuie sa facem niste lectii de anul trecut"... trece ora si nu ma asculta. Mda... #gettingcashready

| Deliadelias a răspuns:

Raspuns: Traim in Romania. Invatamantul din Ro a ajuns sa fie defavorabil chiar. De ce? fiindca stam si tocim ceea ce nu ne place, la nu stiu cate materii, in loc sa ne axam pe ceea ce ne place intr-adevar. Aceste comentarii spre exemplu ne-o ajuta pe noi sa ne exprimam cum trebuie si toate cele insa sa inveti vreo 60 de comentarii a cate 2-3 pagini pentru bac mi se par o prostie. Matematica cu ce te ajuta? De clasa a3-a dalaughing. insa cea de a 11-a si a 12-a? iti spun eu ca nu te va ajuta pe viitor sa stii tu formulele la derivate de exemplu.

| Gheonea_Denisa_1993 a răspuns:

Despre comenariu, iti dezvolta gândirea pentru a putea sa scrii un comentariu. Compunerile la fel daca ai aceasta pasiune poti devine prozator, scriitor, autor, narator. Iar despre analizarea verbelor, te vor ajuta, deoarece e o mica particica care conteaza mult in clasele mai mari chiar si la liceu. Trebuie sa le inveti pentru ca in timp se adauga mici cuvinte (de la analiza simpla se adauga functia sintactica si tot asa). Daca nu le inveti la timp vei acumula goluri mari.

| Gheonea_Denisa_1993 a răspuns (pentru Gheonea_Denisa_1993):

Si in plus poti deveni critic sau jurnalist si v-a trebui sa comentezi carti, povesti, poezii si basme.

| QwertYmaX a răspuns:

Exact. Matematica dezvolta gandirea. si Romana dezvolta cultura generala. Te invata sa te exprimu corect. Crede-ma. Am 16 ani. Exact acelasi lucru ma intrebam si eu pe la 14 ani. Si am citit.[vreo 10 cartilaughing] nu mai mult. Si sa stii ca am inceput sa gandesc altfel. Incearca si tu. Citeste cateva carti dar din literatura romana. Nu jurnalele vampirilor, micutele mincinoase etc. Da, citeste-le si pe alea dupa o sa citesti vreo 3-4 carti ale marilor clasici romani! Sper ca te-am lamurit happy

| Zanisoara explică (pentru QwertYmaX):

Fix asta voiam sa iti zic inainte sa termin de citit tot ce ai spus, voiam sa iti spun ca am citit peste 20 de carti, da jurnalele vampirilot, micutele mincionoase si alte in genul asta.Nu prea imi plac clasicii romani,ma plitisesc, am incercat sa citesc baltagul, mai aveam un pic si adormeam, imi plac mai mult clasici straini, gen la rascruce de drumuri.

| 愛日本 a răspuns (pentru QwertYmaX):

Cartile sunt bune, foarte bune.dar nu cele pe care trebuie sa le citim pentru scoala cu limbaj de pe vremea bunicii? Trebuie sa citim carti care ne plac, care ne pasioneaza, de care suntem cel putin interesati.
Am si eu 16 ani, si nicio carte nu m-a impresionat.nici macar romanul ''Ion'' care zici ca este un episod din ''iubirie interzisa''.

| teowiner a răspuns:

Eu nu cred ca iti folosec in viata, decat la bac