| Bashiix3 a întrebat:

Imi puteti da un model cum se analizeaza complementul direct? Ca nu am inteles prea bine.

Răspuns Câştigător
| eu17 a răspuns:

Am vazut pe Mihai., pe Mihai = complement direct, exprimat prin subst propriu, gen masculin, numar singular, caz acuzativ, precedat de prepozitia simpla "pe".

El a vazut baiatul. baiatul= complement direct exprimat prin subst comun, simplu, gen masculin, nr. sg, caz Ac, articulat cu articol hotarat "-l".

8 răspunsuri:
| PokemonPew a răspuns:

Luam un enunt: Am intrat in casa.
in casa= Complement circumstantial de loc, exprimat prin substantiv, comum, simplu, gen feminin, numar singular, caz Acuzativ, nearticulat, precedat de prepozitia simpla "in"
Cam asa tin minte ca se analiza...

| Florin a răspuns:

Pai,sa luam de ex propozitia:Eu merg afara sa fac un sport.Complementul direct raspunde la intbarea ce,deci complementul direct din aceasta propozitie este,,un sport".
Acum:
un sport=complement direct exprimat pirn substantic simplu comun,gen neutru,numar singular,caz Ac,articulat cu articolul nehotarat proclitic,, un,,.Asa se analizeaza, funda?

| steve2011 a răspuns:

Deci Fi atent(a) complement direct: prin ce se exprima in primul rand el este o parte de propozitie nu poti spune prea multe la complementul direct in sine, dupa clasificare complementul direct se incadreaza la,, Complemente Necircumstantiale"

Restul depinde de partea de vorbire prin care se exprima

Sper ca am fost de foloswinking

| ღEυCαρѕυηαTυAηαηαѕ a răspuns:


Un complement direct semnifică în gramatică un element sau o parte a propoziției care este definit/ă de relația directă pe care o are cu predicatul propoziției. Complementul direct este partea secundară de propoziție care determină un verb tranzitiv sau o interjecție și d.p.d.v. semantic indică obiectul asupra căruia se acționează.


Complement direct poate fi determinat folosindu-se întrebările: pe cine? sau ce?




[modificare] Clasificarea complementului directsimplu - exprimat printr-o singură parte de vorbire
multiplu - exprimat prin mai multe părți de vorbire
dezvoltat - exprimat printr-o construcție infinitivală
[modificare] Exprimarea complementului directComplementul direct poate fi exprimat prin:

1.Substantiv sau locuțiune substantivală în cazul acuzativ, precedat sau nu de prepoziția "pe".
2.Verb la modul infinitiv, gerunziu sau supin
3.Interjecție Poate te ajuta

| mihai20 a răspuns:

Deci pui intrebarile si vezi daca se potriveste :pe cine? si ce? apoi srii complementul direct si pui egal si scrii urmatoarele aici e cuvantul=CD exprimat prin (vezi ce este substantiv adj etc),gen masculin/feminin,numar., caz(de obicei cel direct e in acuzativ de fapt mereu e in ac), si(daca e substantiv vezi daca are prepozitie sau e articulat sper ca stii astea cam tat

| Bashiix3 explică:

Multumesc foarte mult... happy chiar aveam nevoie de ajutorul vostru
Daca as fi putut, v'as fi dat la toti fundita dar pot da doar 1 asa ca o sa dau la o persoana fundita+vot si la restul vot big grin

| norkys a răspuns:

Complement direct, exprimat prin substantiv comun/propriu, genul feminin/masculin/neutru, numarul singular/plural, cazul Acuzativ. (Complementul direct raspunde in general la intrebarile Pe cine? sau Ce?)

| mihaela7637 a răspuns:

Eu am vazut pe dan
pe dan=com direct,exprmat prin subst propiu,gen masculin,nr sing, caz acuzativ, precedat de prop simpla pe