NOname
Întrebare recomandată | NOname a întrebat:

În limba română şi nu numai, atunci când se vorbeşte despre un grup, în care există minim un mascul, se face referire la acel grup la masculin. De exemplu: "Au venit Elena şi Vlad. Amândoi au..." sau "Eu, Ramona, restul amazoanelor şi Dorin. Noi toţi am...". De ce nu "amândouă", sau "noi toate", sau nişte cuvinte neutre? Chiar nu se puteau inventa?
După părerea voastră, există o explicaţie logică, una care să justifice sexismul acestui fenomen sau avem de a face cu o banală desconsiderare şi discriminare, pe care ne-au lăsat-o ca o moştenire lingvistică strămoşii?

Răspuns Câştigător
| Leocerba a răspuns:

Partea buna in chestiunea asta stii care este, draga mea? ( da, e si o parte buna). Daca formam pluralul din exemplele tale cu Amândoi au_ respectiv Noi toţi am_ economisim cateva litere, ceea ce inseamna timp si energie. Spunand Amândouă au_ respectiv Noi toate am_ ar trebui sa mai punem dintr-un foc cate o litera in plus, ceea ce nu-i de ici de colo, uneori o secunda economisita alaturi de un strop de energie te pot face sa vezi partea plina a paharului.

97 răspunsuri:
| anamary a răspuns:

Nu sunt o experta in gramatica dar cred ca aceste reguli au fost stabilite cu mult timp in urma.Pe atunci, femeile erau considerate inferioare barbatilor, de aici si tendinta oamenilor de atunci de a folosi genul masculin.
De asemenea, limba ar fi devenit mai complicata daca am fi inventat pentru amandoi, toti, etc alte cuvinte neutre.
Chiar daca in zilele noastre femeile sunt considerate egalele barbatilor, regula a ramas si este foarte greu sa o schimbi.Sunt niste expresii uzuale si pana cand schimbarea va ajung la urechile fiecarui cetatean din Romania, va dura mult si este inutil din unctul meu de vedere.

Pe mine una nu ma deranjeaza aceasta regula de gramatica.E un lucru minor. Ma deranjeaza anumite credinte si pareri ale barbatilor din ziua de AZI cu privire la femei.Stramosii nostri saracii, asta stiau, nu-i invinuiesc, dar acum traim intr-o societate emancipata.

Regula de gramatica e un lucru minor pe langa nedreptatile care inca sunt aduse femeilor din Romania chiar si in ziua de azi.
Vedem la tot pasul oameni care arata cu degetul o femeie care are o meserie care dupa parerea unora e "rezervata" barbatilor(Armata, politie, politica, aviatie, IT, etc). Vad oameni care judeca o femeie pentru ca a "indraznit" sa nu se casatoreasca pana la 30 de ani(nenorocita). Si spun fara menajamente ca insasi bunica mea ma tot intreaba cand o sa ma asez si eu la casa mea (de parca acum n-as avea una) si cand o sa fac copii ca de..."daca treci de 30 de ani, cine o sa te mai ia pe tine, maica?". Chiar si in zilele noastre o femeie care divorteaza, indiferent de circumstante, nu este privita cu ochi buni, este vazuta ca o stricata a societatii.Chiar si in ziele noastre, o femeie care este experimentata sexual este considerata curva, o femeie care se culca dupa primele intalniri este considerata cu moravuri usoare, dar o fata virgina e parasita daca nu face sex cu onorabilul ei iubit in prima luna.
O femeie este parasita de sot sau iubit daca aceasta nu poate face copii, de parca numai de asta suntem bune si in rest de nimic.



In fine...in incheiere, probabil acea regula de gramatica a fost facuta de stramosii nostri, dar este nesemnificativa pe langa lucrurile concrete care se intampla femeilor din ziua de azi.

| IzvorulDeIntelepciune a răspuns:

Avand in vedere ca in limba romana exista mai multe substantive la genul feminin decat la genul masculin sau neutru poate ca s-au gandit sa echilibreze cumva balanta.
Nu-mi spune ca ai devenit si tu feminista laughing

| IzvorulDeIntelepciune a răspuns (pentru anamary):

Tu esti feminista convinsa. Cred ca n-are cin' te scarpina laughing

| Annnonim12 a răspuns:

Cred ca n-ai ce face laughing) Nu vad care este problema... Sau poate vrei tu sa rescrii regulile gramaticii...

| arrriadna a răspuns:

Buna. In primul rand ca noi suntem una din putinele natii in care a respecta femeia a fost o chestie straveche. Ca au venit peste noi conceptiile din alte parti e partea a doua. Dar gandeste-te la cultul mamei, care si azi e diferit fata de in alte tari! Acuma lingvistic. La noi pentru orice cuvant ai cel putin 2 sinonime, fiecare cu radacina lui. Ai cuvinte cu origine latina, slavona, franceza. Peste tot vei vedea ca ele+ el = ei pe masculin. Nu inteleg de ce ar fi asta un capat de tara. Bine, hai, uite, o explicatie ar fi lipsa genului neutru in celelalte culturi care "ne-au calcat" pe vremuri si ne-au influentat lingvistic. Daca nu exista neutru, cum sa arate altfel ca nu sunt numai fete in grup?! Si asa, limba noastra e a 6-a cea mai grea a planetei, fara complicatiile genului neutru. Cati romani crezi ca isi cunosc gramatica? Oha! Sa o facem si mai complicata n-are rost, intr-o societate care se indreapta spre engleza (a doua cea mai usoara limba a lumii). Deci las-o asa, considera ca prin schimbarea genului ai aratat intruziunea unui mascul in grup si cu asta basta. Nu mai zice ca romanul e misogin ca ne lovesti stramosii daci in oua. Si uita-te la cati "baiatul mamei"exista la noi... Citeste despre cum isi cresteau dacii copiii. In impreriul roman da, erau misogini si homosexuali in draci, femeia era un incubator fara creier, ceea ce s-a batut cap in cap cu cultura daca unde femeia era egala in drepturi si superioara ca specie barbatului. Du-te si cauta.

| anamary a răspuns (pentru IzvorulDeIntelepciune):

Dragul meu, sa fi feminista e ceva rau?
Din nou... uite peste ce prejudecati dambig grinaca esti feminista, n-are cin' te scarpina.SUPER MISTOwinking

Serios...in ciuda a ceea ce cred unii, eu nu urasc barbatii, si nu incerc cu orice pret sa fiu deasupra lor(in relatie, la locul de munca, in societate, etc).
Dar ma doare sufletul cand vad cate un barbat cu camasa care aproape plesneste pe burta lui, care critica femeile care il resping si se intreaba...ce s-a intamplat cu fetele din ziua de azi? Alearga numai dupa bani? Nu se marita niciuna cu mine? Aia e o curva ca s-a culcat cu x barbati?

Noi iubim barbatul.Barbatul atragator, sexy, cu viziune, ambitios, respectuos, dechis la minte, iubitor, glumet, puternic, curajos si viril.
Barbatul iubeste femeia. Femeia feminina, frumoasa, sexy, dezinvolta, dragastoasa, iubitoare, distractiva, grijulie.

Dar unii cred ca femeile au fost facute sa serveasca barbatilor.
NU am fost facute pentru asta.

Nu vreau sa crezi ca eu urasc barbatii. Iubesc barbatii.Barbatii atragatori, charismatici, glumeti, etc. care au inteles ca femeia e egala barbatului si o trateaza ca atare.
Dar ma uit cu scarba la unii barbati care o critica pe femeia de langa ei ca s-a ingrasat cateva kilograme dupa nastere si nu mai e atragatoare si focoasa, desi ...cum am spus, atarna grasimea de el.

Nu sunt nici adepta feminismului dus la extrem(femei care nu ii lasa pe barbatii lor sa le deschida usa pe motiv ca pot si ele, femei agresive, etc). Barbatul si femeia sunt diferiti. Dar sa avem fiecare dreptul de a gandi si a actiona fara sa ne lovim de prejudecati.

| SuspendatInPark a răspuns:

"Noi toate?!" pai fugea Dorin din grup din moment ce el devenea o ea.Asa ca tot femeile au decis sa-l pastrze pe dorin.Bine, s-a inventat dildoul mai tz...asta e.
Oricum, in caz ca era cu "noi toate" faceam noi barbatii scandal pe tema asta.Iti dai seama, nu-mi convine sa devin femeie cand cineva ma baga intr-un grup.
Poti spune impreuna si ai terminat dilema asta.
Da nu inteleg ce tara a ars de ti-a venit ideea asta.
A..Grecia?
Whatever, funda!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ex. "Am un trandafir si doua garoafe. Sunt asa frumoase!" Acest "acord" se face la feminin deoarece substantivul feminin este ultimul si invers la fel.
Cand zici "Au venit Marian Anca si Mihaela. Sunt asa frumosi!" "acordul" se face la masculin datorita prezentei unui substantiv masculin. E imposibil sa spui "sunt frumoase" datorita substantivului masculin.
Cand e vorba de discriminari, te sustin, dar nu cred ca ar suna bine acordul la feminin când este si un "masculin" prezent. Aici regula e buna. In restul cazurilor, femeile sunt discriminate, datorita faptului ca barbatii au forta fizica. (nu ca noi n-am avea). Pe vremuri, femeile conduceau, dar datorita copiilor si responsabilitatilor, puterea a fost luata de barbati.
"In spatele unui bărbat exista o femeie puternica"

| Ineys a răspuns:

Ei doi ( indivizi ). Individ este genul masculin. Deci cred ca asta e motivul.

| IzvorulDeIntelepciune a răspuns (pentru anamary):

A fi feminista nu este acelasi lucru cu a fi misandra. Eu am zis ca esti feminista, nu misandra.
In alta ordine de idei :

- in marile orase sunt mai multre femei decat barbati la volan
- la multinationale sunt mai multe directoare decat directori
- in mijloacele de transport in comun femeile sunt favorizate, li se cedeaza locul iar multi controlori nici macar nu va baga in seama.
- aveti nu stiu cate zile pe an declarate oficial ca fiind ale femeii, zile in care vi se pare normal sa fiti tratate ca niste printese.
- in aglomeratie, aveti intotdeauna prioritate la intrarea pe usa
- exista doua mari puscarii pentru femei in toata tara, pentru barbati sunt zeci de unitati.
- pe penal, 90% din judecatori sunt femei
- procurorul general al Romaniei este o femeie
- pe toate posturile de conducere ale tarii (inclusiv cel de presedinte) candideaza si femei si barbati
- atat femeile cat si barbatii au drept egal la vot
- dupa un divort, in 80% din cazuri copii raman cu mama, prin hotarare judecatoreasca.

Si pot continua asa la nesfarsit...
Unde ti se pare ca sunteti nedreptatite? Balanta se echilibreaza intr-un final, stai linistita.

| capito a răspuns:

Hai sa ma bag si eu in seama. Maria e (frumoasa).Ion e (frumos). Maria si Ion sunt (frumosi). Maria is beautiful. Ion is beautiful. Maria and Ion are beautiful. acest beautiful e si femin si masculin? Poti spune ca Ion e handsome iar maria e lovely. ex lui dasuki... Am un trandafir si doua garoafe. Sunt asa frumoase. e gresit sa spui, sunt asa frumoase.Mai corect ar fi sa spui ca arata bine. Au venit Elena si Vlad. e suficient sa spui ei fara doi sau amandoi.

| Fatamuntilor a răspuns:

Eu cred ca asa suna bine si e corect din punct de vedere gramatical
Oricum sunt cuvinte in limba romana care nu au genul masculin(ex. IUBIRE la genul feminin( o iubire, doua iubiri) NU suna bine si si zgarie ochisorii si urechiusele (o iubire,doi iubiri?) laughing.
Vezi tu,unii termeni se compeseza :...D
De ce nu,, ele amandoua '' Uite de aia... pentru ca e vorba si de un mascul si se s-ar simti exclus.,, Noi toate'' la fel
DISCRIMINARE? NU cred...
Oricum, se stie daca barbatul este capul, femeia e gatul.Incearca sa misti tu capul fara a folosi gatul? Poti?

| Laurentiu017 a răspuns:

Aici intervine acordul predicatului cu subiectul, daca spui: "O lalea si un trandafir", zici "amandoua", si daca e vorba de "Un trandafir si o lalea", zici "amandoi", cel putin formele acestea sunt pentru lucruri, si pentru fiinte, cand spui: "Alina si el" sau "El si Alina", forma este pentru ambele "amandoi" deoarece genul masculin domina genul feminin.

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Pentru mine, explicatia logica este ca nu exista sexism in acest fenomen. In general, fenomenul lingvistic este arbitrar, iar in aceasta situatie este doar o conventie, fara pic de discriminare.
Avem de-a face cu o simpla conventie lingvistica care nu are absolut nici un substrat, dar care poate fi folosita, de rau-voitori, in directia dorita de ei, ca atatea altele.
De curand am citit o chestie absolut aberanta legata de asa-zisa discriminare sexuala: intr-o tara occidentala (unde oamenii traiesc mai bine, deci au mai mult timp sa se lase spalati pe creier) au descoperit ca iarna erau dezapezite intai soselele de centura, pe unde statistica spunea ca circula mai mult barbati (din cauza ca circulau multe masini de mare tonaj) si mai putine femeie. Abia apoi erau dezapezite stradutele care duceau la piata sau la coafor pe care circulau, conform statisticii, mai mult femei. A fost considerata o problema de discriminare sexuala, nu o rezolvare logica si de bun-simt si acum se dezapezesc egal stradutele care duc la piata si centura. Asta a dus la mari blocaje pe centura, la intarzieri in aprovizionare, dar macar asa-zisa discriminare a fost inlaturata. Cred ca asta este un model perfect in care un fenomen neutru, dictat de o logica care nu tine cont de sex, a fost inlaturat in ciuda faptului ca era mai bun, de o varianta mai proasta dar nediscriminatorie. Desi nici anterioara nu era discriminatorie. Tin minte acest exemplu tocmai pentru a ma feri de ridicol.
Traim intr-o tara in care discriminarea nu exista. Am 36 de ani, am facut in viata absolut tot ce mi-am dorit si nimeni, niciodata nu mi-a spus ca nu pot face ceva din cauza ca sunt femeie. Votez, sunt proprietara de casa si pamant, am facut facultate, am ales specializarea pe care am vrut-o, am facut doctorat, fac cercetare, am un salariu bun, pot candida, pot fi sef de sectie daca vreau, pot fi profesor universitar daca vreau, pot face absolut orice vreau. Si ma tem ca intr-o zi toate astea pot fi pierdute daca gasim discriminare in locurile unde aceasta nu exista. E ca intr-un cuplu in care nevasta e geloasa fara motiv: la un moment dat, el va decide sa o insele, doar ca sa-i dea motiv, daca tot ii suporta isteriile. Sunt convinsa ca la un moment dat societatea le va da un bobarnac feministelor fara discernamant si va incepe sa le discrimineze, ca sa aiba macar un motiv real de a se plange. Sper ca eu sa nu fiu amestecata, sa se noteze undeva ca mi-am pastrat discernamantul.

NOname
| NOname explică (pentru Laurentiu017):

Păi, tocmai, de ce să domine? De ce nu putea fi egalitate?

Mie una, mi-e foarte transparentă treaba cu referire la cine erau genialii lingvişti.

| ubox7007 a răspuns:

Pai si daca ar fi fost la feminin ar fi fost discriminare impotriva barbatilor? Sau tu gandesti ceva gen: "aaa, exista si barbati? Pai asta e o discriminare"

NOname
| NOname explică (pentru ubox7007):

Da, şi dacă ar fi DOAR la feminin, ar fi discriminare, de aceea şi pledez pentru egalitate, neutralitate.

| Ben00 a răspuns:

Si homosexualii sunt nedreptatiti. Daca i-as sti le-as spune "amandoua" sau "voi toate.


Cum nu cred ca poti sa modifici limba romana, poti sa rontai o napolitana, cand te streseaza formularile.

| SuspendatInPark a răspuns (pentru arrriadna):

Ai vazut? sad ti-a dat vot eronat si nefolositor.Adica tu ai raspuns frumos, ti-ai spus parerea civilizat, ti-ai sacrificat din timpul tau, in care probabil un pisoi a ramas flamand pentru cateva minute....si ea, da.
Eu doar iti zic, adicaaa...mda.
Urat, nu?

| selciuc a răspuns:

Este o intrebare la care nici eu nu am gasit raspuns, dar totusi am incercat sa imi dau unul.Incearca sa denumesti cetatenii unei tari, de exemplu Germania. Spui "nemtii", cand vorbesti in general de ei, nu "nemtoaicele". Doar in cazul in care nu apartine niciun barbat grupului respectiv, ceea ce e imposibil. Doar un exemplu pot da si ala sunt amazoancele, nu am auzit de barbati amazonilaughing.In fine, eu sunt de acord cu acest sexism.Cand un barbat face treaba unei femei nu e cu nimic mai special, ba chiar de multe ori e tras in piept.Dar cand o femeie face treaba barbatului e cu totul altceva.Din acest motiv este folosit masculinul, pentru a pastra egalitatea intre sexe.
Stim foarte bine ca barbatul reprezinta sexul puternic iar femeia pe cel slab. Prin folosirea pronumelui la masculin nu facem decat sa egalam balanta fara a creea niciunfel de problema. Ar fi total absurd sa numesti un grup din care sa apartina baieti si sa il numesti "ele".

| cipp94 a răspuns:

Buna intrebare, din punctul meu de vedere, ambele variante sunt corecte.

NOname
| NOname explică (pentru Ineys):

Da, Ineys, până acum e cam singurul motiv cât de cât raţional şi acceptabil.

Însă la fel de bine în loc de "indivizi" (masculin) poate fi "persoane" (feminin) şi tot nu am rezolvat nimic.

| StefanKogut a răspuns:

Cred ca ceea ce ai semnalat tu este o folosire nu neaparat incorecta, dar clar superficiala si simpla a limbii romane, din lenea vorbitorului si nu sunt singurele exemple posibile, dar revenind la exemplele tale:
"Au venit Elena şi Vlad. " Si ea si el au (puncte de supspensie); Impreuna au (puncte de supspensie); Atat ea cat si el au (puncte de supspensie);
"Eu, Ramona, restul amazoanelor şi Dorin." Noi toate, impreuna si cu el am (puncte de supspensie);
Dupa cum vezi e chestiune de numar de cuvinte si de cat de mare e vocabularul aflat la indemana vorbitorului. Am intalnit persoane care nu cunosc mai mult de 200 de cuvinte, sunt convins ca acestora le e foarte dificil sa formuleze expresii alternative pentru astfel de cazuri, dar nu numai, iar ceea ce e realmente ingrijorator e ca multe din aceste persoane sunt jurnalisti profesionisti.

PS: Se pare ca punctele de suspensie au o reputatie proasta pe acest site, pentru ca mesajul a fost refuzat la publicare din cauza de: "prea multe puncte de suspensie" ohappy

| oprescudorin11 a răspuns:

In popor s-a mostenit traditia barbatului care conducea familia cu o femeie si copii.Intrucat femeile erau ocupate cel mai adesesa cu cresterea copiilor, partile din gospodarie mestesugaresti erau facute de barbati.
Ca atare rolul barbatului era de sef al familiei, fapt recunoscut si de Biblie care rememoreaza de acum mii de ani o stare de fapt. Mijlocul de comunicare, limba, a tinut cont si de acest fapt. Femeile se amestecau mai putin in discutii, in familiile vechi. Daca vedeai pe ulita un grup de 5 persoane compus dintr- un barbat, o femeie si 3 copii, exprimarea corecta era :"am vazut un om cu femeia si copii".
Deci chiar cuvantul óm 'se artibuia barbatului. Sau ruman.
Asa ce este natural ca si limbajul sa se adapteze corespunzator.Ai zice ca daca se enumera un barbat si 3 femei, dat fiind ca majoritatea sunt femei sa faci referire la feminin. Nu este asa.Chiar si Dumnezeu, este El si nu Ea.
Este insa foarte posibil, daca vom ajunge intr-o perioada severa de matriarhat sadispara complet barbatii. Inmultirea facandu-se deja in vitro.
Probabil ca si limbajul se va modifica corespunzator, iar femeile isi vor fi atins scopul si vor juca tontoroiul pe amintirea barbatilor.

| Ode34 a răspuns:

Dupa parerea mea, pe vremuri femeia ii era inferioara barbatului.Nu stiu exact de cand si de ce, dar nici mie nu-mi convine!big grin rolling on the floor)

| Xpressurself a răspuns:

Nu se refera la barbat sau la femeie. se refera la persoane sau dupa caz.
poti spune ambele daca te deranjeaza asa tare. vezi pronumele de la care deriva numeralele colective despre care ar trebui sa citesti putin inainte.

numeralel colectiv

http://limba-romana.ucoz.ro/index/numeralul_colectiv/0-181

pronumele personal

http://www.toatecuvintele.ro/gramatica/blog/pronumele-personal/

raul si monica sunt prietenii mei.
pe ambii (prietenii, ei) ii stiu de mic.
sau
pe amandoi (ei) ii cunosc.

numeralul colectiv exprimă ideea de grupare a obiectelor în ansambluri determinate numeric. ele arată deci din câte obiecte este formată o colectivitate.
deci acorda atentie la ce se refera nu la ce crezi tu ca se refera.
asadar nu vorbim de domnisoare sau domni cand folosim numeralul colectiv.

| capito a răspuns:

Eu zic sa veniti la capitolu religie si veti gasi raspuns la toate intrebarile. Poate din cauza ca Adam a fost creat primul si de asta barbatul crede ca are prioritate la orice. Noroc de Eva ca a muscat din mar ca de nu musca nu sti-am ce e aia gramatica. happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru anamary):

Si toate lucrurile astea ti le repeti, cand, mai exact? Ca problemele tale par de alta natura, de unde si tendinta de exagerare.

Trecand peste legatura bizara dintre o "nedreptate" gramaticala si felul in care este privita o femeie prin prisma vietii sale sexuale, nu ai oferit cine stie ce exemple. Ai ales doua extreme, femei experimentate si virgine, si ai spus ca societatea (barbatii?) le priveste intr-un anumit mod. Dar, in general, extremele sunt vazute altfel, fie ele formate din femei, barbatii sau marmote. Ce spun e ca nu vad motive sa ne jelim asa prin prisma a doua exemple alese intentionat sa distraga atentia si a unei reguli gramaticale. Mai bine facem ceva interesant cu vietile noastre, spre exemplu, sa ne ascultam bunicile.

| Xpressurself a răspuns (pentru Xpressurself):

Monica si horatiu sunt cunostintele mele. ambele (cunostintele) imi sunt dragi.
monica, claudiu, carmen si veronica sunt cunostintele mele. toate (cunostintele) imi sunt apropiate.

| Xpressurself a răspuns (pentru anamary):

Nu se refera la barbat sau la femeie. se refera la persoane sau dupa caz.
poti spune ambele daca te deranjeaza asa tare. vezi pronumele de la care deriva numeralele colective despre care ar trebui sa citesti putin inainte.

numeralel colectiv

http://limba-romana.ucoz.ro/index/numeralul_colectiv/0-181

pronumele personal

http://www.toatecuvintele.ro/gramatica/blog/pronumele-personal/

raul si monica sunt prietenii mei.
pe ambii (prietenii, ei) ii stiu de mic.

pe amandoi (ei) ii cunosc.

monica si horatiu sunt cunostintele mele. ambele (cunostintele) imi sunt dragi.

monica, claudiu, carmen si veronica sunt cunostintele mele. toate (cunostintele) imi sunt apropiate.

numeralul colectiv exprimă ideea de grupare a obiectelor în ansambluri determinate numeric. ele arată deci din câte obiecte este formată o colectivitate.
deci acorda atentie la ce se refera nu la ce crezi tu ca se refera.
asadar nu vorbim de domnisoare sau domni cand folosim numeralul colectiv. inainte sa divagati in discutii puerile si sa induceti pe altii in eroare mai bine pune-ti mana pe carte.