Dulceaza din coji de portocale :4 portocale mari cu coaja groasa, 1 kg zahar, 1 pahar cu apa, o lamaie, vanilie.
Se curata cojile de portocale de coaja galbena. Miezul portocalelor se sfarama sau se marunteste in blender. Cojile de portocale se pun la fiert in apa clocotita. Dupa ce au fiert bine, se scot pe o planseta. Se lasa sa se raceasca, se taie suvite si apoi patratele mici. Se face un sirop din 1 kg zahar si un pahar din zeama in care a fiert cojile de portocale si portocalele maruntite. Se adauga sucul de la o lamaie, vanilia, se pun patratelele de coaja de portocale. Se lasa sa dea cateva clocote. Se adauga GelFix pentru dulceata dupa instructiunile de pe plic. Se mai lasa la fiert pana scade zeama si dulceata se leaga. Se pune la rece in borcane. Se capseaza cu capace de metal.
Pai razuie cojile si pune-le la uscat, poti pune in prajituri, creme. Tata punea coaja de portocala in sticla cu tuica si mai punea zahar si il lasa cam 3 saptamana sa macerat cum ar venii, e ca un fel de licor de portocale
Nu te sfatuiesc sa o consumi, 99% din fructele din import sunt iradiate, pastreaza-le pentru miros!
La dulceata e ff buna
in orezul cu lpte iar, e delicioasa
eu o mai tin 2-3 zile in camera, pentru ca miroase frumos
Ca sa le pastrezi pentru a avea la prajituri, razi si pui intr-un borcan un rand de maxim un deget (pe latime) de coaja, o lingurita de zahar, iar coaja, iar zahar. Pui capac si tii la frigider. E delicioasa mai la iarna, in checuri. O idee originala, vazuta la un targ de hand-made ar fi sa faci cercei sau medalioane din coaja de portocala pe care o cureti bine de pielita alba, apoi o lasi putin sa se usuce, dar nu cat sa devina rigida. Decupezi, contorsionezi, legi si tot ce te mai lasa imaginatia. Apoi lasi la uscat. Scoti atele, daca e cazul si dai cu lac.
Coaja de portocala este toxica o injecteaza cu o substanta chimica pentru a rezista mai mul pe piata te sfatuiesc sa nu o folosesti la nimic
Dulceata, miros placut in casa si poate nu stiai folosesc la indepartarea moliilor din sifonier.
Da.Actualmente aproape toate citricele sunt tratate chimic sau iradiate ca sa reziste mai mult in depozite.Nu este bine sa fie folosita coaja in alimentatie.Asezata in dulapuri, coaja de portocala omoara moliile.
Bunica mea pune in aluatul cozonacului coaja de portocala data prin razatoare...sau mama are o reteta de prajitura cu crema numita Buturuga de Craciun in care la fel se pune coaja de portocala.
Mirositoare de camera toate cele de mai jos si eu unu am auzit ca daca te ungi cu cojiile de portocala pe fata scapi de cosuri pentru o perioada sau ceva in genu...
Cand stergi frigiderul si vrei sa reimprospatezi mirosul dinauntru poti folosi coji de portocala + lamaie. Da un miros placut, proaspat.
E toxica nu o consuma http://think.hotnews.ro/......cata.html.
poti folosi partea alba a cojii pentru albirea dintilor - doar o data pe zi dupa care sa te speli
Dacă ai cantități considerabile, se poate extrage un combustibil volatil sau pentru aromarea unor ceiuri.
manuelboy întreabă: