| Marcusxty a întrebat:


Am si eu o nelămurire.
La actualul loc de munca am parte de cateva "probleme" pe care as dori sa stiu cum le pot rezolva. Prima este:
orele suplimentare care nu sunt plătite ( menționez ca sunt oarecum "forțat" sa lucrez aceste ore) si a doua, weekendul in care lucrez cu norma întreagă chiar și mai mult, care asemenea nu este plătit ( aici menționez ca in noul act adițional atașat la contract, spune ca pentru weekend primesc un spor de 1% din salariul lunar brut, acest spor fiind inclus in salariu brut).
Ce as putea face in aceasta situație?
Daca refuz sa stau peste program ce se poate întâmpla?
Si ar mai fi a 3a intrebare, pentru tura de noapte care durează de la orele 18:00 pana la orele 02:00 asta teoretic pentru ca practic se depășește, ar trebui sa primesc spor de noapte?
Aștept cu mare curiozitate un răspuns. Mulțumesc.

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Pentru orele suplimentare trebuie acordat timp liber, doar daca nu se acorda timp liber acestea trebuie platite cu un spor.
De asemenea aceasta este legea si pentru munca in zilele libere (weekend sau sarbatori legale). Poti sa refuzi lucrul peste program, nu poti fi obligat sa lucrezi ore suplimentare, decat in situatii speciale. Daca refuzi angajatorul iti poate gasi abateri disciplinare si sa te pedepseasca, mergand pana la desfacerea contractului individual de munca.
Munca de noapte este socotita cea din intervalul 22, 00 - 06, 00 si trebuie platita cu un spor.
Conform Codului muncii, citez:
"ART. 120. (1) Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 112, este considerată muncă suplimentară.
(2) Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
ART. 121. (1) La solicitarea angajatorului salariaţii pot efectua muncă suplimentară, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, după caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilită potrivit prevederilor art. 114 sau 115, după caz, este interzisă, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
ART. 122. (1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.
ART. 123. (1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
ART. 124. Tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară.
ART. 125.(1) Munca prestată între orele 22, 00-6, 00 este considerată muncă de noapte.
(2) Salariatul de noapte reprezintă, după caz:
a) salariatul care efectuează muncă de noapte cel puţin 3 ore din timpul său zilnic de lucru;
b) salariatul care efectuează muncă de noapte în proporţie de cel puţin 30% din timpul său lunar de lucru.
(3) Durata normală a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depăşi o medie de 8 ore pe zi, calculată pe o perioadă de referinţă de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal.
(4) Durata normală a timpului de lucru pentru salariaţii de noapte a căror activitate se desfăşoară în condiţii speciale sau deosebite de muncă nu va depăşi 8 ore pe parcursul oricărei perioade de 24 de ore decât în cazul în care majorarea acestei durate este prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil şi numai în situaţia în care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite în contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
(5) În situaţia prevăzută la alin. (4), angajatorul este obligat să acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare în bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.
(6) Angajatorul care, în mod frecvent, utilizează munca de noapte este obligat să informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de muncă.
ART. 126.Salariaţii de noapte beneficiază:
a) fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază;
b) fie de un spor pentru munca prestată în timpul nopţii de 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
ART. 127. (1) Salariaţii care urmează să desfăşoare muncă de noapte în condiţiile art. 125 alin. (2) sunt supuşi unui examen medical gratuit înainte de începerea activităţii şi, după aceea, periodic.
(2) Condiţiile de efectuare a examenului medical şi periodicitatea acestuia se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin comun al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale şi al ministrului sănătăţii.
(3) Salariaţii care desfăşoară muncă de noapte şi au probleme de sănătate recunoscute ca având legătură cu aceasta vor fi trecuţi la o muncă de zi pentru care sunt apţi.
ART. 128. (1) Tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta muncă de noapte.
(2) Femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte.
ART. 137.(1) Repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.  
  (2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
  (3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
  (4) În situaţii de excepţie zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor.
  (5) Salariaţii al căror repaus săptămânal se acordă în condiţiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
  ART. 138. (1) În cazul unor lucrări urgente, a căror executare imediată este  necesară pentru organizarea unor măsuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru înlăturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalaţiilor sau clădirilor unităţii, repausul săptămânal poate fi suspendat pentru personalul necesar în vederea executării acestor lucrări.
  (2) Salariaţii al căror repaus săptămânal a fost suspendat în condiţiile alin. (1) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2)."

| Marcusxty explică (pentru Ioandelasal):

Mulțumesc frumos pentru răspuns.

| Gaftoneanu_Mircea_1957 a răspuns:

Nu ai specificat care iti este meseria.Studiaza contractul de munca.Acolo trebuie sa figureze toate situatiile. Orele de noapte sunt cele efectuate dupa ora 22. Daca ceva nu iti convine, sau ti-ai gasit un post mai bine platit in alta parte, poti sa pleci oricand chiar cu demisia la zi.

| Marcusxty explică (pentru Gaftoneanu_Mircea_1957):

Ca răspuns pentru dumneavoastră, conducător auto este funcția in contract. Un alt loc de munca din păcate nu am găsit încă. Cu siguranță urmează sa plec cu prima ocazie. Mulțumesc pentru răspuns.