| Cosminagaby a întrebat:

Am vârsta de 20 ani și aș dori să mă înscriu întrun partid politic iar la alegerile din 2020 să candidez pentru funcția de primar. Sunt conștient că nu voi reuși să ocup această funcție acum, însă mi-as dori sa ies consilier local.
Ce ar trebui sa fac ca sa ies consilier local?
Câți cetățeni ar trebui sa ma voteze?
Cat la suta din votanți trebuie sa ma voteze pentru a ieși consilier local?
M-aș înscrie intr-un partid politic unde as fi primul pe listă. Dacă m-as înscrie în marile partide politice m-ar pune printre codasii listei si sigur nu as ieși consilier.
Sper sa ma ajutati si sa primesc răspunsuri clare si explicite. Mulțumesc frumos!

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca acum ai varsta de 20 de ani nu vei putea candida pentru primar sau consilier local, varsta minima pentru a candida este de 23 de ani, implinita pana la data alegerilor locale si aceste o sa fie prin mai 2020.

| Cosminagaby explică (pentru Ioandelasal):

Înțelesesem de la niște persoane în cauză ca este de 22 de ani vârsta minimă.
Sincer aș vrea să pot ieși consilier, știi cum este "degeaba ești primar dacă nu ai majoritatea cu tine " nu se votează proiecte, nimic, nimic numai ură și dușmănie, de parcă s ar face doar pentru primar nu pentru întreaga comunitate.
Dacă îmi poți răspunde la întrebările adresate la postere ți-aș fi recunoscător.
Multumesc!

| Cannibal a răspuns:

Articolul 44
(1) Candidaţii independenţi pentru funcţia de consilier trebuie să fie susţinuţi de minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente din circumscripţia respectivă, dar nu mai puţin de 50 în cazul comunelor, 100 în cazul localităţilor urbane de rangul II şi III şi de l.000 în cazul judeţelor, municipiului Bucureşti, sectoarelor municipiului Bucureşti şi localităţilor urbane de rangul I.

(2) Pentru funcţia de primar, candidaţii independenţi trebuie să prezinte o listă de susţinători, care trebuie să cuprindă minimum 2% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente din circumscripţia pentru care candidează, dar nu mai puţin de 200 în cazul comunelor, 300 în cazul oraşelor, 1.000 în cazul municipiilor şi sectoarelor municipiului Bucureşti şi 5.000 în cazul municipiului Bucureşti.

| Cosminagaby explică (pentru Cannibal):

Mulțumesc frumos!