| rozelor a întrebat:

Buna ziua TPU! Explicati-mi,va rog si mie, abia am implinit 18 ani,sunt in clasa XI-a,primesc pensie alimentara si doresc sa renunt la numele tatalui biologic si sa port numele mamei,intentionez ca dupa terminarea liceului sa-mi continui studiile,o scoala postliceala. In momentul acesta,se deruleaza procesul de majorarea pensiei alimentare demarat in aprilie 2013, mai primesc pensia alimentara daca nu mai port numele tatalui? Pot beneficia de drepturile cuvenite, de pe urma tatalui (in caz de Doamne fereste)? Ma poate dezmosteni tata? Sunt necesare motive pentru dezmostenire? Multumesc!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

1.Indiferent ce nume de familie ai o sa primesti pensia alimentara.
2. Poti beneficia de drepturile de pe urma tatalui.
3.Te poate dezmosteni doar in cazurile de nedemnitate, prevazute de Codul civil, citez:
"ART. 958.Nedemnitatea de drept
  (1) Este de drept nedemnă de a moşteni:
  a) persoana condamnată penal pentru săvârşirea unei infracţiuni cu intenţia de a-l ucide pe cel care lasă
moştenirea;
  b) persoana condamnată penal pentru săvârşirea, înainte de deschiderea moştenirii, a unei infracţiuni cu intenţia de a-l ucide pe un alt succesibil care, dacă
moştenirea ar fi fost deschisă la data săvârşirii faptei, ar fi înlăturat sau ar fi restrâns vocaţia la moştenire a făptuitorului.
  (2) În cazul în care condamnarea pentru faptele menţionate la alin. (1) este împiedicată prin decesul autorului faptei, prin amnistie sau prin prescripţia răspunderii penale, nedemnitatea operează dacă acele fapte au fost constatate printr-o hotărâre judecătorească civilă definitivă.
  (3) Nedemnitatea de drept poate fi constatată oricând, la cererea oricărei persoane interesate sau din oficiu de către instanţa de judecată ori de către notarul public, pe baza hotărârii judecătoreşti din care rezultă nedemnitatea.
  ART. 959.Nedemnitatea judiciară
  (1) Poate fi declarată nedemnă de a moşteni:
  a) persoana condamnată penal pentru săvârşirea, cu intenţie, împotriva celui care lasă
moştenirea a unor fapte grave de violenţă, fizică sau morală, ori, după caz, a unor fapte care au avut ca urmare moartea victimei;
  b) persoana care, cu rea-credinţă, a ascuns, a alterat, a distrus sau a falsificat testamentul defunctului;
  c) persoana care, prin dol sau violenţă, l-a împiedicat pe cel care lasă
moştenirea să întocmească, să modifice sau să revoce testamentul.
  (2) Sub sancţiunea decăderii, orice succesibil poate cere instanţei judecătoreşti să declare nedemnitatea în termen de un an de la data deschiderii moştenirii. Introducerea acţiunii constituie un act de acceptare tacită a moştenirii de către succesibilul reclamant.
  (3) Dacă hotărârea de condamnare pentru faptele prevăzute la alin. (1) lit. a) se pronunţă ulterior datei deschiderii moştenirii, termenul de un an se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.
  (4) Atunci când condamnarea pentru faptele menţionate la alin. (1) lit. a) este împiedicată prin decesul autorului faptei, prin amnistie sau prin prescripţia răspunderii penale, nedemnitatea se poate declara dacă acele fapte au fost constatate printr-o hotărâre judecătorească civilă definitivă. În acest caz, termenul de un an curge de la apariţia cauzei de împiedicare a condamnării, dacă aceasta a intervenit după deschiderea moştenirii."
De remarcat ca, chiar daca tatal ar face testament si te-ar omite, tot ai avea dreptul la partea de rezerva succesorala, aceasta fiind de jumatate din partea ce ti-ar reveni prin mostenire legala.

1 răspuns:
| express11 a răspuns:

Pensia o primesti oricum.de mostenire,poate sa faca testamentu, sau sa treaca bunurile pe numele la altcineva. daca se recasatoreste, imparti cu sotia, si daca are copii, si cu acestia fiind mostenitori legali.