| tudorvolcano a întrebat:

Ce credeți despre o creștere bruscă a monedei naționale? Astfel s-ar reduce inflația.

10 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Si s-ar omori economia prin blocarea completa a exporturilor. In plus aprecierea artificiala a monedei ar duce la pierderea increderii tuturor in stat si moneda, fiindca s-ar sti ca este o apreciere falsa, fara acoperire in crestere economica. Deflatia este mult mai periculoasa decat inflatia.

| Salontanul a răspuns (pentru Brigaela):

Poate s-a referit omul la cresterea fizica a monedei?! N-a specificat. Poate vrea niste monede mari, uriase!winking

| regis a răspuns (pentru Salontanul):

Subscriu, numai la asta se putea referi. Eu propun in plus ca bancile sa fie transformate in crescatorii de monede.

| manuel72 a răspuns (pentru Brigaela):

Care economie?

| Brigaela a răspuns (pentru manuel72):

Economia Romaniei. Incearca sa citesti cu atentie, am explicat exact cam care sunt problemele ideii tale. Nu trebuie sa fii economist ca sa le vezi pe cele mai evidente.

| manuel72 a răspuns (pentru Brigaela):

Imi dai un exemplu? Care-i economia Romaniei?

| Brigaela a răspuns (pentru manuel72):

Probabil locuiesti in strainatate si n-ai mai fost in tara de peste 15 ani. In general, magazinele sunt pline de marfa romaneasca, de buna calitate, orice, de la cutit la tanc. Adica si maancare de toate felurile, si imbracaminte, aparatura. In plus, se produc foarte multe masini si piese pentru export. Anul trecut, de altfel, exporturile Romaniei au depasit importurile, desi societatea romaneasca este destul de consumista. Asta inseamna ca noi consumam mult, dar producem si mai mult si putem exporta produsele noastre, castigand bani astfel.

| manuel72 a răspuns (pentru Brigaela):

Cand vorbesti de marfa romaneasca te referi la produsele injectate cu conservanti, la apa minerala care are gust salciu, la jucariile care se destrama in mainile copiilor, la incaltamintea care dureaza mai putin de un anotimp? Nimic nu este de calitate.Cat despre productia de masini...indiferent cat ar produce, economia unei tari nu se poate baza pe asta, mai ales cand nu este doar romaneasca. Daca n-ar fi investitorii straini care sa vina in Romania pentru costul scazut al fortei de munca, nu s-ar produce nici macar cutitul despre care vorbeai inainte.Iti poti da seama cat de infloritoare e economia Romaniei dupa salariile de mizerie cu care cei ce muncesc le primesc la sfarsitul lunii, si cu siguranta si firmele care evadeaza in Bulgaria contribuiesc la cresterea economiei.Statisticile astea sunt mai mincinoase decat pe vremea lui Ceausescu.

| Brigaela a răspuns (pentru manuel72):

Nu, ma refer la cea mai buna apa minerala pe care am baut-o eu vreodata si care se gaseste in Romania (am baut apa minerala in cel putin 10 alte tari), in legumele care la noi la supermarket sunt mult mai bune decat in alte tari, la mezelurile care nu miros a medicamente, la carnea pe care nu trebuie sa o condimentezi cu 10 chestii ca sa o faci la gratar, o poti doar sara si ea va avea gust de carne (numai in Bulgaria si in Creta am mai gasit asta), la telemeaua cu care nu concureaza decat Grecia, la compoturile de fructe de buna calitate, la ghetele mele produse in Romania pe care le port de 4 anotimpuri, la bluzele mele, de asemenea romanesti pe care le port de 5-6 ani si inca sunt in stare buna, la masina de spalat a mamei pe care o foloseste cu succes de vreo 7 ani, la masina prietenilor nostri care ii slujeste cu credinta de peste 5 ani. Sunt si marfuri foarte ieftine si de calitate mai slaba, dar eu sunt prea saraca sa-mi permit ghete care se rup dupa un anotimp si atunci platesc cu 50% mai mult si le port 6-7 ani.
Tu nu ai nici o idee privind ce se intampla acum in Romania, ma intreb cum poti trai atat de rupt de tara asta, desi evident esti de nationalitate romana. De peste 5 ani firmele nu mai vin in Romania pentru costul scazut al fortei de munca, fiindca deja pretul fortei de munca a crescut mult. Vin pentru c forta de munca este calificata si are productivitate buna, fiindca democratia este stabila si economia de piata functionala, fiindca moneda este convertibila si libera. Statisticile astea nu sunt mincinoase, e de ajuns sa iesi acum pe strada, sa vezi masini frumoase (mii), oameni imbracati in haine frumoase, de buna calitate, copii cu jucarii extraordinare, magazine pline si in rafturi si la case, hoteluri pline de romani care dupa munca se relaxeaza (si nu numai in Romania, fiindca nu mai sunt de multa vreme atat de saraci incat granitele sa-i limiteze).
Eu am trait pe timpul lui Ceausesc, stiu cum era cand nu aveam ghete si le carpeam realmente pe cele vechi, cand din fustele mamei, acre nu mai puteau fi purtata decupam parte mai buna si imi facea fuste mie (eram mica), cand mancam carne de doua ori pe saptamana si atunci doar o pulpita mica de pui, fiindca atat aveam, cand mancam ciocolata de 5-6 ori pe an, cand singura masina din bloc era a tataliu meu, cand parintii mei munceau la fel de mult cum muncesc eu acum si castigau bani fara nici o valoare (fiindca nu puteau cumpara nimic cu ei daca vroiau sa-si pastreze cinstea si coloana vertebrala si sa nu apeleze la piata neagra). Si ma apuca scarba cand vad tot felul de oameni care zic: noi aveam frigiderul plin (fiindca o lingeam in fund pe gestionara de la alimentara si ne puneam pres in fata sefului de abator pe care il asiguram ca il respectam mai mult decat pe tata ca sa ne dea un pui pentru copii). Ei nu stiu cum era pentru noi, ceilalti, care alesesem sa traim demn, sa nu ne milogim de nimeni, sa nu il transformam pe seful de abator cu 4 clase in zeul nostru fiindca in urma placerii lui de a--i fi pupata mana capatam o bucatica de carne.
Firmele care evadeaza in Bulgaria sunt destule, dar, in realitate, economia noastra sta mai bine ca a lor (e suficient sa mergi in Bulgaria si sa faci o comparatie). la ei totul este mai ieftin fiindca populatia este mai saraca, dar multe sunt de mai proasta calitate. Cele care sunt de calitate mai buna, sunt la preturi foarte apropiate de cele din Romania si se gasesc mai ales la granita de nord, unde vin vecinii lor mai norocosi, romani, si isi fac aprovizionarea. In Ruse, daca te duci, si vanzatorul de la coltul strazii stie romaneste, fiindca el stie ca clientul lui cel mai cu bani e un roman. La un momenta dat, acum doia ani, cumparam dulciuri dintr-un magazin din Silistra. Intrasem, vanzatoarea era ocupata cu niste clienti, salutasem scurt, cred ca nu ma auzise si ma indreptasem la raft sa iau niste bomboane. Ne intorceam in Romania dupa o vacanta in Bulgaria si voiam sa le duc celor de acasa, asa ca alegeam indelung si mai multe cutii. vanzatoarea s-a apropiat, mi-a spus ceva in bulgareste intinzandu-mi cea mai ieftina cutie de rahat. Eu am raspuns in engleza, ea m-a intrebat daca sunt romanca (in romaneste), apoi a zis: nu, nu, ceva mai bun, pentru romani ceva mai bun si mi-a dat o alta cutie de rahat, evident mai scumpa. A continuat: romani mai bogati, mai bun. le-am cumparat pe amandoua. Calitatea era foarte diferita, mult mai diferita decat pretul (cea scumpa, pentru romani, era de 1, 5 ori mai scumpa si de 10 ori mai buna).
Asa ca aceia care ii invidiaza pe bulgari, nu au fost de fapt acolo, sau au vazut numai ce au vrut sa vada. Iar cei care nu stau in Romania, primesc doar informatii dintr-o presa in care nici un roman nu mai crede si sunt practic spalati pe creier cu informatii despre cat de greu e in Romania si cat de rau traiesc romanii. daca ai veni acasa sa verifici, ai fi surprins sa vezi ca nu mai e de mult asa si ca lucrurile s-au imbunatatit dramatic sin 2007 incoace. Sigur, criza s-a vazut, dar mult mai putin ca in Grecia (pe care am vizitat-o si inainte si dupa criza). daca inainte erau foarte departe de noi, acum sunt destul de aproape de nivelul nostru de trai.

| manuel72 a răspuns (pentru Brigaela):

rolling on the floor rolling on the floor rolling on the floor
Se pare ca ochelarii de cal sunt inca la moda.Tot inainte!

Întrebări similare