| Popescu_Eugen_1964 a întrebat:

Cine este Elohim?

14 răspunsuri:
| danut a răspuns:

Biblia spune ca Dumnezeu are o multitudine de nume, Elohim este unul dintre acestea. Cand denumesti pe Dumnezeu cu d MARE te referi la o anumita fiinta asa cum ai spune Eugen, nu spui eugen ci Eugen, cei care spun dumnezeu sau zeu, Dumnezeului crestin arata un grad de subdezvoltare intelectuala dus la extrem.

| danay72 a răspuns:

Elohim este Dumnezeu în ebraica.

| besleaganicolaecosmin a răspuns:

Se poatevedea sensul din wikipedia, dar si mai multe sensuri pe crestinortodox.ro; in alta ordine de idei si daca nu se cunoaste sensul exact nu ar fi o piedica in calea mantuirii. Doamne auta!

| Popescu_Eugen_1964 explică (pentru besleaganicolaecosmin):

Erezia nu e piedica in calea mantuirii?

| TrăieşteClipa a răspuns:

Elohim poate insemna orice in afara de Dumnezeu, asa cum au tradus teologii.
Autorii Bibliei au plagiat textele sumerienilor, iar acestia spuneau ceva de 200 de elohim care administrau planeta mai precis minele de aur de pe planeta.
In rest este cum bine spune suffarstar.

| suffarstar a răspuns:

Elohim este la un termen cu sens de plural care desemneaza mai multi "El". "El" desemneaza un fel de titlu pentru fiinte extraterstre. De exemplu, numele tuturor ingerilor se termina in "El". Multe nume din Biblie se termina sau contin "El". Michael (la noi Mihail), Gabriel, Rafael, Daniel, Ezechiel, Abel, Ioel, Elisei etc. El desemneaza fiinta superioara, daca nu chiar extratestra. Elohim reprezinta o suita de zei/ extraterestrii care apar in Biblie prin Geneza, si poate si mai in colo, nu am studiat concret, dar in Geneza iti spun sigur. De exemplu, chiar la inceput, scrie ca "Dumnezeu a zis: Sa facem om dupa chipul si asemanarea NOASTRA". Deci retine, se foloseste verbul la persoana intai plural. Lucrul asta se mai intampla la pasajul construirii turnului BabEL, cand Elohim zice: "Haidem! sa ne pogoram si sa incurcam..." Observi, da? Biblia a fost foarte modificata si in prezent aproape ca nu mai intelegi nimic din ea. Iahve a fost un El dintre Elohimi care a fost repartizat sa se ocupe de evrei. De asemnea in Vechiu Testament se insista foarte mult pe termenii "Dumnezeul lui Israel", "Dumnezeul tau, Dumnezeul meu" etc. E clar ca lumina zilei. Informatiile sunt multe si le gasesti si pe net, chiar daca la inceput iti va fi greu sa distingi dintre cele gresite, dar e un studiu foarte placut, fiindca ajungi sa intelegi din alte perspective totul.

| VelaJohnny a răspuns:

Un simplu titlu in limba ebraica

„Cel mai des întâlnit titlu este Dumnezeu (El / Elohim). În ebraică, acest cuvânt se pare că înseamnă Cel Puternic. În limba germană (și prin moștenire și în limba engleză) cuvântul Dumnezeu (Gott) se pare că provine de la un verb care înseamnă a chema, Gott însemnând așadar Cel Chemat (evident, de către oameni). Martin Luther a interpretat cuvântul Gott ca provenind de la cuvântul gut> (bun) [58].

Titlul El a fost și el folosit ca parte constituentă a unor nume proprii, ca de ex. Daniel (judecătorul meu este Dumnezeu) sau Mihael (cine este ca Dumnezeu?).

Termenul Elohim (dumnezei) este forma de plural al lui elohah (dumnezeu).[59] În Biblie, această formă se referă la un număr de dumnezei (de ex. în Geneza 31:30), dar de cele mai multe ori este utilizat ca formă de pluralis majestatis, indicând demnitate sau excelență. Referindu-se la acest aspect, eruditul Aaron Ember a scris: Că limbajul Vechiului Testament a abandonat idea de pluralitate a termenului Elohim este arătat în special prin faptul că este construit aproape invariabil cu un verb predicativ la singular și preia unde atribut adjectival la singular. Elohim trebuie explicat la un plural intens, denotând măreție și maiestate, fiind egal cu Dumnezeul cel Mare [60].

Termenul Elohim este însă folosit și pentru alți dumnezei: în Judecatori 16:23-24 este folosit pentru zeul filistean Dagon (cel cu coadă de pește), iar în 2 Imparati 19:37, pentru zeul asirian Nisroc. Pentru un evreu vorbind cu un filistean sau cu un asirian, termenul de Dumnezeu (Elohim) ar fi fost așadar insuficient pentru a-l identifica pe dumnezeul căruia i se închina.

Dicționarul The Imperial Bible Dictionary ilustrează foarte potrivit diferența dintre Elohim și Iehova. Despre numele Iehova se scrie: "Este întotdeauna un nume propriu, indicând pe Dumnezeu în persoană și numai pe el, în timp ce Elohim are mai mult caracterul unui substantiv comun care într-adevăr indică de obicei, dar nu în mod necesar și nici consistent, pe Dumnezeul Suprem. /.../ Evreul poate zice Elohim-ul, Dumnezeul adevărat (ca fiind opus tuturor dumnezeilor falși), dar niciodată nu spune Iehova-ul, pentru că Iehova este numele doar a Dumnezeului adevărat. El mai spune Dumnezeul meu, /.../ dar niciodată Iehova-ul meu, pentru că atunci când spune Dumnezeul meu, el denotă pe Iehova. El vorbește de Dumnezeul lui Israel, dar niciodată de Iehova al lui Israel, pentru că nu există nici un alt Iehova. El vorbește de Dumnezeu Cel Viu, dar niciodată de Iehova Cel Viu, pentru că el nu poate concepe pe Iehova altfel decât fiind viu" [61].

Utilizarea Numelui divin aduce o notă personală în relația dinte Divinitate și oameni. Citând cartea Titlurile lui Iehova (Titles of Jehovah) de Webb-Peploe, autorul Nathan Stone scrie în cartea sa Numele lui Dumnezeu: În timp ce termenul Elohim asumă o dragoste către toată creația și toate creaturile ca lucru al mâinilor sale, numele Iehova revelează dragostea sa ca fiind condiționată de atribute morale și spirituale. În această lumină este semnificativ că numele Iehova, așa cum am notat în prealabil, nu apare până la Geneza 2:4. Până acolo, narațiunea se ocupă cu relatarea generală despre întreaga creație. Dar acum începe relatarea specială referitoare la crearea omului și a relației speciale a lui Dumnezeu cu omul, văzut diferit de creația inferioară. Dumnezeu intră acum în comuniune cu cel pe care L-a creat în propria-i imagine, iar Elohim este numit acum Jehova-Elohim, care binecuvintează pământul de dragul omului, care este reprezentantul Lui pe pământ. [62]

Continuând, autorul scrie: Având numele Iehova, Dumnezeu îl pune pe om sub obligație morală, avertizându-l de pedeapsa pentru neascultare. Trebuie să faci asta și să nu faci asta. În această lumină, cât de semnificativ este faptul că, atunci când Satana o ispitește pe Eva, el nu folosește numele Iehova, ci doar Elohim, dar nici Eva nu-l folosește în răspunsul ei către el. Este oare pentru că numele Iehova nu le este cunoscut, sau mai degrabă pentru că intenția deliberată a lui Satan de a o înșela și un sentiment incipient de vinovăție în Eva suprimă acest nume? Poate cineva face răul și în același timp rosti numele? Și iarăși cât de semnificativ că după ce păcătuiesc și se ascund, atunci aud vocea lui Iehova-Dumnezeu în grădină, spunând "Unde ești?", cerându-le socoteală pentru faptele lor. [63]"

Sursa:
https://ro.wikipedia.org/wiki/YHWH

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Elohim =Zeu

Elohimii (Biblia modifcata acum sute de ani) = Zeii

Zeii = Extraterestrii

Extrem de socant nu? 90% din populatia globului se inchina extraterestrilor.
Sau chiar mai mult daca stau sa ma gandesc mai bine.

| ExprimareLibera a răspuns:

O întrebare mai corectă ar fi "ce semnifica Elohim?"
Elohim reprezintă o multitudine de zei, fiind pluralul lui "Eloah".
Este clar că în biblie sunt prezentați mai multi zei.

| Popescu_Eugen_1964 explică (pentru ExprimareLibera):

Atunci biserica e corecta cum interpreteaza cartea? In Evul Mediu cartile erau in slavona si asa erau citite de preoti in biserici, populatia era analfabeta. Dar acum? Religiosii de azi sunt scutiti de vina ca nu citesc, nu respecta si dau ascultare fariseilor de popi?

| ExprimareLibera a răspuns (pentru Popescu_Eugen_1964):

Biserica interpretează multitudinea de zei ca fiind epitete ale unui singur zeu omnipotent, care a obosit în a 7-a zi.
Biserica a scos pasaje sau a schimbat traducerea de-a lungul timpului.
Popa nu îți va citi și nu te va îndruma către versete din Vechiul testament, deci prostimea rămâne în siguranță.

| Popescu_Eugen_1964 explică (pentru ExprimareLibera):

Asa e cu biblia si cu popii? Incep sa regret ca nu am fost pe acolo. Mai am putin de trait si am dat comanda sa nu vad popi pe langa cutia mea cand o vor pune la pastrare. Am gresit sau am facut bine?

| Andrei199114 a răspuns:

Bunicul tau cred.

| Cosmin_Princeps_2000 a răspuns:

Elohim inseamna zeii. E un termen ebraic folosit in grimoarele de invocare. In traditia crestina semnifica trinitatea avand legatura cu Cartea Genezei
https://ro.wikipedia.org/wiki/Elohim

Întrebări similare