anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Care credeți că sunt bolile psihice care chinuie cel mai mult?
Bolile psihice sunt mai "chinuitoare" decât cele fizice ce credeți?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
17 răspunsuri:
| Mosotti a răspuns:

Depinde, daca se trateaza nu-s asa chinuitoare alea psihice.

Orice boala psihica netratata chinuie, nu e una care sa chinuie mai tare sau mai netare daca e tratata.

| anonim_4396 explică (pentru Mosotti):

Depresie am așa că știu că e foarte serioasa, te jupoaie de viu, daca depresia e așa urâtă nu vreau sa îmi imaginez cum e schizofrenia când auzi voci care îți spun sa te omori cred că așa s-au sinucis mulți din cauza vocilor și că vedeau demoni

| Mosotti a răspuns (pentru anonim_4396):

Pai nu stiu cum e, ca in general aia de schizo sunt binisor cu tratament, raspund la trat in proportie mare, la depresii si anxietati cam 30 % sunt rezistenti la tratament.
Si la tulb bipolara in procent mare se raspunde la trat.

Si la schizo, mai depinde si de inteligenta, ca poti ignora vocile stiind ca sunt false.
In filmul A beatifull mind era un matematician cu schizo si vedea 3 oameni pe strada ireali, stia ca-s ireali si ii ignora. E caz real ala, nu e fantezie, filmu e dupa caz real, matematicianul ala exista.

| J0B0MAT a răspuns:

Cred că cele fizice sunt mai chinuitoare.
Un bolnav psihic cu o durere mare să zicem de măsea nu se va mai putea concentra la altceva decât la durerea aia, pentru că aia e chinuitoare tare.

| ReddY25 a răspuns:

Toate sunt dureroase

| anonim_4396 explică (pentru ReddY25):

Durerea de măsea e cea mai dureroasa

Răspuns utilizator avertizat
| Floridori a răspuns:

Daca ar fi sa fac un astfel de top, as lua in calcul cat de chinuitor este pentru individ, dar si pentru familie deopotriva, posibilitatea de (ne)vindecare, sansele ca persoana in cauza sa isi faca rau singura sau sa le faca rau celor din jur in egala masura, modul si durata in care viata este afectata si faptul ca cele mai oribile afectiuni psihice vin la pachet si cu alte tulburari (ex: depresie, anxietate, tulburare bipolara, Borderline, depersonalizare, psihoza etc.), deci nu as lua in calcul o tulburare care se poate manifesta singura, cum ar fi depresia sau schizofrenia, de exemplu.
In aceeasi ordine de idei, voi lua in calcul doar tulburarile care se pot manifesta si fara factori declansatori externi (traume) si doar tulburarile care sunt insotite si de emotii si de un anumit grad de constientizare, cel putin in anumite momente.

Voi da cateva exemple, fara a avea intentia de a le aseza intr-o ordine anume:
apotemnofila, tulburarea de personalitate multipla, sindromul Cotard, amnezia reduplicativa/sindromul Capgras, anumite forme de TOC, tulburarea schizoafectiva.

Daca ar fi sa alegem intre afectiunile fizice si cele psihice ca fiind cele mai chinuitoare, ar cam compara merele cu perele, dar as tinde sa cred ca cele psihice, deoarece se trateaza foarte greu sau deloc, pe langa faptul ca persoana in cauza isi poate face rau singura sau le poate face rau celor din jur.

| Crackman a răspuns:

Orice boala este chinuitoare dar sa uiti din 5 in min ce faci si cu cine vorbesti eu zic ca este mai nasola

| DeMicUnCălător a răspuns:

Nu sunt doctor, dar dpmdv durea fizică o depășește pe ce-a pshică.

| Eireann a răspuns (pentru DeMicUnCălător):

Atunci cum explici ca majoritatea tentativelor de sinucidre au loc pe fondul unor suferinte psihice/ emotionale?

| Eireann a răspuns (pentru DeMicUnCălător):

Depinde despre ce boli psihice e vorba. Dementa Alzheimer de exemplu este mai chinuitoare pentru familie care vede cum persoana iubita dispare zi de zi cate putin - persoana afectata nu isi da seama.
Orice forma de paranoia este chinuitoare - persoana are impresia constanta ca cei din jur ii vor raul- am avut o pacianta care era ferm convinsa ca cei din familie vor sa o otraveasca - nu manca si nu bea aproape nimic, slabise 15kg intr-o luna, ma gandesc ce stres imens trebuie sa fie pentru ea sa se pazeasca mereu de cei din jur.
Multa lume vorbeste despre depresie de parca e un moft dar e o boala psihic grava, debilitanta chiar, care poate duce la izolare sociala, auto-agresiune, abuz de alcool/droguri, ideatii suicidale, care pot chiar sa culmineze cu o tentativa de suicid. Cei care bat campii spunand ca persoanele care sufera de depresie au "un psihic slab" nu inteleg deloc mecanismul bolii care are loc pe fondul unui cumul de factori psihici dar si fiziologici. Ideea vehiculata ca iti poti reveni singur din depresie nu face decat sa adanceasca sentimentul de vinovatie, rusine si neputinta cu care deja se confrunta persoanele cu depresie.

| DeMicUnCălător a răspuns (pentru Eireann):

Ai întrebat despre durere, nu nebunie. În mare, oamenii nu se sinucid din cauza dureri, ci a nebuniei

Răspuns utilizator avertizat
| DonEduardo a răspuns:

Ce am eu, OCD.

| Dandinelle a răspuns:

Nu poți compara perele cu merele. Poți găsi diferente și asemănări dar în esență sunt fructe diferite.
De multe ori durerea psihica se transmite și la fizic.