| slow0 a întrebat:

Doare sa se plombeze o masea? Cum se procedeaza?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| presus a răspuns:

In primul rand se curata maseaua cariata(locul unde iti pune ghipsul ala), ti-o curata cu un instrument mecanic, nu doare deloc. Apoi face acel ghips si ti-l pune in locul curatat. Nu ai voie sa mananci 3 ore dupa ce ti-a fost plombata maseaua. Numai bine!

2 răspunsuri:
| deyu121 a răspuns:

Pasii pentru plombarea dintilor sunt acestia:

Pacientul va primi un anestezic local pentru amortirea zonei unde se va lucra.
Medicul stomatolog va indeparta zona cariata, folosind fie o freza dentara, fie un laser cu fascicule de apa si aer.
Daca medicul va opta pentru freza dentara, acesta va alege o dimensiune si forma potrivita pentru dintele tratat.
La inceput viteza frezei va fi foarte mare pentru a indeparta caria si smaltul degradat. Odata ce acesta ajunge la dentina, viteza frezei va fi mult mai mica.
Dupa curatarea locului, medicul stomatolog va modela zona in functie de tipul plombei care va fi inserata.
Pentru a proteja nervii, medicul poate aseza un material protector intre plomba si pulpa dentara. Acesta poate fi alcatuit din materiale rasinoasa, ionomer de sticla, oxid de zinc sau oxid de eugenol.(zinc). Unele materiale elibereaza la nivelul dintelui o anumita cantitate de fluor pentru reducerea riscului de evolutie a degradarii dentare.
Indiferent daca optati pentru plomba clasica sau pentru plomba din material rasinos aceasta trebuie montata foarte bine pentru a preveni infiltrarea bacteriilor in spatiile dintre peretele dentar si plomba. Unele tipuri de plombe sunt intarite cu ajutorul unei lumini speciale sau a unui fascicol laser.
Dupa plombarea dintelui

Dupa plombarea dintelui pacientul se poate confrunta cu aparitia unei senzatii de sensibilitate usoara la presiune, aer, alimente dulci sau frig. De cele mai multe ori sensibilitatea va disparea in 1-2 saptamani, insa daca persista trebuie sa va adresati medicului stomatolog.
Este foarte important sa va anuntati medicul stomatolog despre aceste probleme, astfel incat la urmatoarea plomba dentara sa foloseasca un alt tip de material. Conform studiilor statistice, plombele din materiale rasinoase compozite cauzeaza sensibilitate de cele mai multe ori.
In afara de sensibilitate va veti confrunta cu disconfort in momentul in care muscati din alimente. Aceasta durere este de doua feluri:

cand muscati pentru prima data din alimente, manifestare cauzata de inaltimea prea mare a plombei;
durere intensa in momentul in care dintii se ating. Aplicarea unei plombe din aliaje din aur langa o plomba din argint sau amalgam poate cauza o durere intensa (soc galvanic). Acest lucru se datoreaza interactiunii dintre metale si saliva, ducand la aparitia unui curent electric de intensitate mica. Incidenta socurilor galvanice este extrem de mica.