| nukeyly a întrebat:

Pe liniile de inaltă tensiune cat este voltajul sau kv si amperii maximi ce trec prin ele? Cineva zicea ca amperajul e f mic pe ele chiar daca voltii sunt multi, mic in comparatie cu ce? Asta nu am inteles, da de pui mana pe fire clar, te-ai dus.

12 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Din felul în care pui întrebarea, rezultă că nu știi ce este curentul electric. Să pornim de la o hidrocentrală. Acolo cade apa pe palele unei turbine. Căderea apei folosește energia câmpului gravitațional, ca să pună în mișcare un rotor de turbină, și apoi un motor electric. Astfel pornim de la câmp gravitațional, tranformăm în energie mecanică de rotație, și apoi în energie electrică. Ce este energia unui câmp electromagnetic, despre care ar trebui să știi mai multe ca să înțelegi ce se întâmplă mai departe. Orice câmp are unde, deci valuri, deci vibrații.
Ceea ce produce un motor de curent alternativ, sunt o serie de valuri de energie electrică care se succed câte 50 pe secundă, 50 Hz, 50 de herți. Problema este cum să facem ca aceste valuri, aceste vibrații să ajungă de la hidrocentrală, care este la 500 km distanță, la tine acasă, ca să aprindă un bec. să îți ilumineze camera. Astfel, valul apei de la hidrocentrală să ajungă la tine acasă fără să se piardă energie pe drum. când se plimbă ca energie electrică prin conductorul metalic pe o distanță de 500 km. Astfel, un val de înălțime mică dar cu electroni mulți ( intensitate mare de electroni, s-ar risipi ușor, lovindu-se de atomii de metal din conductor, și ar încălzi conductorul pe drum, ( tensiune mică, dar mulți electroni = intensitate mare) este transformat într-un dispozitiv electromagnetic = tranformator într-un val mare, tsunami ( tensiune mare) cu electroni puțini ( intensitate mică), care electroni puțini vor pierde doar puțină energie când se plimbă prin conductor către tine.
La sosire, un alt transfomator schimbă din nou înălimea valului electromagnetic, astfel ca să nu îți ardă ție becul, când se rostogolește valul în el.

| relian a răspuns:

110-1000 kv, in RO 110-750 kv.Amperii 500-1000 A.
Amperajul apare atunci cand cineva la capatul alantu al cablului consuma ceva.Cand nimeni nu consuma,atunci nu ai amperaj,doara voltaj, de aia unia iti zic ca nu poate sa iti raspunda, problema lor este ca nu poate sa explice laughing
Deci un cablu anume poate transporta, rezista la transportul a X amperi, deci poti sa spui ca un cablu de inalta tensiune poate transporta intre 500 si o mie de amperi, dar ca nu stii exact la un anume momet cati amperi ai acolo, decat daca masori cu un aparat de masura.
Amperajul depinde de grosimea acelui cablu, de soare si vant.
Eu asa am citit undeva ca amperajul ar fi undeva la o mie, dar ar putea la unele linii sa fie si mai mare poate de 1500 sau chiar si 2 mii A.Zic ar putea, pentru ca nu am citit pe nicaeri de 2 mii laughing

| relian a răspuns:

In comparatie cu ce? In comparatie cu cati electroni poti fi transportati pe acel cablu.
Pe un cablu de diametru X poti transporta 1 sau f multi electroni, dar avem un maxim ce poate suporta.
Sa zicem putem transporta 1 mie de electroni maxim, dar ce ar fi sa transportam 300? Nu ar fi mai eficient?
Ce se intampla de fapt? Electronii se deplaseaza prin acel cablu, dar orice material ca e aluminiu, cupru, otel opune o rezistenta la miscarea electronilor, rezistenta ce face sa se piarda o parte din acei electroni.
Mai simplu spus curentul alternativ se deplaseaza,mai exact electonii se deplaseaza diferit printru cablu,adica?

Adica cablu are o sectiune,o grosime corect? Electronii care se deplaseaza la suprafata, au o viteza mai mare fata de electronii care se deplaseaza mai in interiorul acelui cablu.Deci cablu opune o rezistenta mai mica la suprafata comparativ cu straturile mai adanci.
Deci avem viteze de delpasare diferite alea electronilor printr-un cablu, datorita ca acel cablu opune rezistenta, mai mica la suprafata si mai mare in adancime.
Ok acum stind lucru asta venim si spunem de ce in loc sa transportam 1 mie de electroni, sa nu transportam doara 300? Aia 300 merg mai rapid, pierdere mai mica, pentru ca nu mai avem electroni f multi in adancime care sa fie pierduti
In felul asta vom transporta mai putin dar cu pierderi mici.Dar este eficient asa? NU.asa ca au zis hai sa marim viteza de transport,adica Volatjul ala mare,si se compenseaza,vom avea acelasi transport dar cu pierderi mici.
Daca vrei o comparatie,este ca si cum te-ai deplasa tu intr-o apa pana la genunchi? Ai o deplasare usoara cu o viteza x,dar daca te duci unde este mai adanca apa sa zic pana la brau cum te vei deplasa? Te deplasezi f greu,viteza mica.

De aia se procedeaza in felul asta,se foloseste un cablu destul de gros,dar care sa nu transporte cat poate duce(maxim),sa transporte cat poate de repede si in apa pana la genunchi, de aici si vorba asta volataj mare amperaj mic, deci amperaj mic comparativ cu cat poate duce acel cablu.

Gata am terminat lucrarea laughing acu esti lamurit? Bustean sau so so laughing

| relian a răspuns:

Am uitat ceva, funda laughing glumesc stai linistit, nu stiu de ai priceput c eva din ce am batut tastele pe aici laughing daca da e ok daca nu asta e, trebuie sa mai lucrez la explicatii

| Frank51 a răspuns:

Cauți frumușel pe google înaltă medie joasă tensiune și vezi în comparație cu ce este diferit fiecare, pentru că deservește altor scopuri.

| Zuzu1991 a răspuns:

Da, foarte multi volti, foarte putini amperi
este solutia pentru care a fost ales curentul alternativ... ca poate fi transferat pe distante mari si foarte mari, spre deosebire de curentul continuu care se pierde in cativa metri

| nukeyly explică:

Deci se poate zice generic ca pe liniile astea trece un curet mediu +- de 110 kv(110.000 volti) si cum amperaj mediu de +- 500 amp?
Si acel 500A e clar mic si nesemnificativ raportat la 110.000 volti.

| Zuzu1991 a răspuns (pentru nukeyly):

Sunt o groaza de inexactitati, evidente mai sus
cum ar fi cineva a zis ca daca nu consumi, nu circula curentul, ei bine NU e asa, pentru ca in celalalt capat ai o centrala electrica, care baga 110kv intr-un transformator, deci circuitul electric e inchis continuu
in plus eu am inteles ca sunt cativa amperi, nu cateva sute, chestie care are logica exact pentru ca sunt asa de multi volti

| relian a răspuns (pentru Zuzu1991):

Asa si daca bagi in transformator si de la ala nu ai consumator,ce anume circula?
Eu cred ca mai toti pe aici vorbesc limbi straine,sau fiecare vorbeste pe limba lui laughing
Mai intai de toate trebuie sa stii ce este ala un curent electric, si din cate am observat din raspunsuri mai nimeni nu stie, is sigur de asta, cei mai multi nu stiu, cei ala curent electric, desi ei sustin ca ar sti.Asa sa te duci sa dai copy paste de pe mai stiu eu unde si sa vii sa spui ca stii oricine poate.problema e daca chiar stii cei ala laughing
Vad pe sadrian ca s-a pierdut in explicatii laughing a d ato pe centrale pe distante,pfff desi omu a intrebat simplu ce se afla pe un cablu de inalta tensiune,iar raspunsul este ala,volti, si amperi daca exista un consumator la celalalt capat, dar de regula asta se afla volti si amperi, voltii ramai mai mereu la fel, amperii variaza fctie de ce consumatori ai.
Deci sa spui cati amperi la momentu X ai nevoie de aparat de masura, dar sa spui cati amperi suporta un cablu aia e simplu daca stii grosimea acelui cablu

| relian a răspuns (pentru Zuzu1991):

Du-te la tine acasa la o priza, scoate firele afara, consideri ca alea is cabluri de inalta tensiune si masoara cati volti ai si cati amperi poti?
Sa masori volti poti, dar cand o sa incerci sa masori amperi si nimic nu se consuma aparatul de masura o sa iti indice zero laughing oare de ce? Pt ca ameprii is cantitatea de curent ce trece prin cablu la un moment X.Deci daca asi avea un furtun de apa si ai lua presiunea drept tensiune iar debitu drept amperi ce ai putea spune daca furtunul este inchis la capat? Daca te-as intreba cat debit ai acolo ce ai raspunde?
Asta ziceam si eu laughing nu ai nici un debit este zero,iar daca dai drumu stutu din capa curge apa,adica o consumi,apoi poti sa spui ce debit de apa ai avut la momentu ala,poti da drumu putin,caz in care ai un debit X sau poti da drumu la maxim,caz in care ai alt debit Y laughing
Deci care is inexactitatile alea de care spui tu?
Cunoscand sa zic asa diametru acelui furtun si presiunea,poti afla debitu, debit care variaza de la un min fctie de cat desxhizi tu, sau consumi si la deschidere maxima, sau consum maxim.
Daca tu ai furtunu inchis la capat ai debit din parti laughing poti sa spui ca ai debit?

Deci circuitul tau nu este inchis, este deschis pentru ca acel transformator se opreste undeva, daca nimeni nu consuma din el atunci la revedere.

| relian a răspuns (pentru Zuzu1991):

Stai ca ma gandii sa explic altceva,sau mai bine spus am gasit greseala oamenilor in legatura cu acest curent.
Oamenii cred ca Amperii si voltii is doua chestii diferite,teoretic,asta asa este,au dreptate,dar desi is diferite se refera la acelasi lucru material sa-i zic asa,se refera la aceiasi electroni,mai exact curentu este doara unu si are aceste doua valori A si V valori care arata ce se intampla in acel cablu laughing nu stiu daca e simplu ce zic.
Sa luam exemplu ala cu apa,deci vorbim despre apa pur si simplu avem apa si atat.
Bgam apa intr-un furtun si o impingem prin acel furtun cu o forta X.
Deci in acel furtun va apare mai multe valori,prima este presinunea acelei ape, sa modificat, iar daca dam drumu la furtun vom avea si o deplasare a apei prin acel furtun, corect?
Deci la curent avem doara electroni si atat punct, acesti electroni sunt impinsi de o centrala in acel cablu si se misca inainte si inapoi, asta este curentu electric.Atata timp cat centrala impinge electroni avem tensiune care se masora in V, adica presiunea din exemplu cu apa.Acum electronii aia sunt in numar DE x atunci cand ei nu-s consumati si Y cand is consumati, vor veni mai multi electroni pe acel cablu daca is consumati, cum am aratat cu apa, deschzi stutu de la capt putin iese putina apa, dexschizi la max iese apa balamuc.Asa avem si aici avem consum mare la capat, electronii vin buluc happy0 trimisi de ce ntrala,vin uneori maxi cat poate duce acel furtun acel cablu,pot fi cativa sau multi,deci avem o cantitate de electroni care se deplaseaza in acel cablu,cantitatea asta de electroni ce se deplaseaza a fost numita Amperaj.
Deci cantitate ce trece pe o distanta de la un moment dat.
Dar avem apoi si viteza,viteza care se masoara in Volti.

Dupa cum observam avem doara electroni si doua valori nu avem doua chestii diferite, avem concret doara electroni, de aia oamenii cred, cel putin eu asa banui, ca multi cred ca avem dea face cu doua chestii materiale, dar avem dea face doara cu una la care avem 2 valori, valori care arata la un moment dat ce fac acei electroni.

Pfff nu stiu de am explicat simplu, dar asta e.

| Daniel323 a răspuns:

Exista linii de 110KV, 220KV, 400KV si 750KV.
Amperajul maxim este de ordinul sutelor de amperi pana in jur de 2000.
O linie de 110KV poate duce in mod normal 1200A de exemplu.
Statia de 750 kV dela Isaccea are curentul nominal de 2000 A, pentru statia de 400 kV Cernavoda tot 2000 A Bucuresti Sud 400 kV 1600 A etc.