| sabin89 a întrebat:

Recent, intr-o revista stiintifica (Neuroscience) am citit un articol intitulat "Sistemul tau nervos esti tu". Se explica acolo cum ca toate gandurile noastre, perceptiile, starile sufletesti, pasiunile si visurile care ne fac pe noi activi si receptivi la senzatii sunt lucrari ale acestei uimitoare retele de celule. M-am bucurat sa aud asta. Am aflat si eu in sfarsit raspuns la intrebarea 'cine suntem?'. De fapt, asta este prima parte a unei vechi intrebari filosofice: 'Cine suntem si de unde venim?". La partea a doua - de unde venim - deja stiam raspunsul: E vorba de calea aceea lunga, pe care am mers milioane de ani. La un moment dat, s-a facut o bifurcatie, stiti la ce ma refer: la stramosul ala comun, unde maimutele au luat-o la stanga, iar noi la dreapta; sau invers. Daca avem un stramos comun, putem spune ca suntem oarecum frati. Asa se explica de ce le iubim noi asa mult pe maimute. Ati vazut, cand intalnesti prin padure o maimuta (sau la zoo) iti vine sa o strangi la piept cu o imbratisare calda. E simtul ala de frate. In fine, deci ajunsesem la punctul ala de bifurcatie. De acolo nu a mai fost mult; cateva etape si am ajuns. Iata-ne cu totii aici; cu americani, cu rusi, cu chinezi, cu tigani...o mare familie mondiala. Ne avem ca fratii, in special cu vecinii. Cred ca ati auzit si voi deseori zicandu-se: fratii nostril maghiari. Altii ne sunt asa de apropiati, ca au decis sa traiasca chiar cu noi, ma refer la tigani. In fine din nou, m-am cam indepartat. Asa imi place mie sa povestesc mult. Ideea este ca pentru mine acum totul e clar. Stiu si 'cine suntem', si 'de unde venim'. Mai vin unii si cu o a treia intrebare: 'Incotro mergem?'. Dar asta mi se pare o intrebare usoara. Cum 'incotro mergem'? Inainte spre noi victorii. Sa dezvoltam tehnologia pana la maximum posibil si apoi sa traim fericiti pana la adanci batranete. Deci, uite ca sunt raspunsuri la marile intrebari existentiale. Cel putin pentru mine sunt clare. Sunt si pentru voi clare? Mai aveti vreo neclaritate ceva, vreun dubiu? Vreo intrebare fara raspuns?

Răspuns Câştigător
| Alphawolf a răspuns:

Pentru mine e clar ca intr-o lume materiala, unde totul este cursiv si explicabil, nu au ce cauta fantome(spirite, suflete ce animeaza) sau minuni, totul trebuie sa se lege, sa formeze un intreg, sa ofere o explicatie completa. Fantomele si minunile s-ar abate de la aceste reguli, ar sfida totul, ar intrerupe lantul, ar impiedica cursul normal al lucrurulor. Poate ca ar exista fantome si minuni, dar doar intr-o alta lume, unde haosul este la el acasa, in aceasta lume, in universul "asta", nu au loc.
In concluzie, vazand totul in ansamblu, sunt de acord cu tine, doar ca imi lipsesc raspunsurile la "miliarde" de intrebari care trebuie sa explice si lege totul.

| sabin89 explică (pentru Alphawolf):

Ei, au si fantomele farmecul lor. Sa le vezi colo seara pe la geam cum zburda si se zbenguielaughing Bine zis: totul trebuie sa se lege!

27 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

De ce portocala e portocalie?

| sabin89 explică (pentru Inferno):

Stii cumva termenul romanesc pentru 'neuroscience'?

| Inferno a răspuns (pentru sabin89):

Neurostiinta.

| Kaℓi a răspuns:

happy
Ce fericit trebuie sa fii tu, ca ti-ai clarificat toate intrebarile care au bantuit celulele nervoase ale atator generatii...
Ma bucur sa vad ca ai simtul umoruluiwinking

| sabin89 explică (pentru Kaℓi):

Ce sa facem si noi? mai e bun si cate un haz de necaz. Tot in revistele astea am citit ca ar fi sanatos. Ma bucur si eu ca apreciezi umorul.happy

| Mădă0611 a răspuns:

"Altii ne sunt asa de apropiati, ca au decis sa traiasca chiar cu noi, ma refer la tigani." rolling on the floor

Apropo, eu cred ca doar spre moarte mergem.

| sabin89 explică (pentru Mădă0611):

Si spre moarte dar si spre noi victorii, both correctbig grin

| sublime89 a răspuns:

Wow, nu stiam ca dintr-o data am ramas fara mistere laughing
Cred ca ar fi foarte periculos sa cadem in capcana asta si sa credem ca deja stim tot. Am fi mult prea siguri pe noi, si am sta relaxati pana la prima mare surpriza, care ne-ar lua prin surprindere asa de tare, incat s-ar putea sa fie si ultima.
Nu mai exista niciun mister in afara de originea Universului, care e tot ce exista. Deci putem sta linistiti laughing

| sabin89 explică (pentru sublime89):

Deci tu numai asta nu stii: originea Universului. In rest stii tothappy

| sublime89 a răspuns (pentru sabin89):

Pai daca nu stii care e originea Universului, inseamna ca absolut tot ce exista e un mister.

| IzvorulDeIntelepciune a răspuns:

Sa lamurim doua chestii : nu suport nici posturile kilometrice si nici maimutele.
Intrebarea este : Nu cumva, din pura intamplare, stramosul acela comun este un omulet verde care a venit cu farfuria zburatoare?

| sabin89 explică (pentru IzvorulDeIntelepciune):

"Nu cumva...un omulet verde" - Nu, in niciun caz. Ce, te indoiesti de stramosu'?

| Radu284 a răspuns:

"Sistemul tau nervos esti tu"

Bullshit.
Cand incepe constienta? Cand se termina? Care sunt conditiile necesare pentru ea? Cum se explica perceptii despre lumea inconjuratoare, cand creierul este in pozitia de "off" (nu mai are oxigen)?

| sabin89 explică (pentru Radu284):

Cum, te opui stiintei?big grin Eu nu am mai scris niste detalii, pentru ca si asa scrisesem cam mult. Mult si prost:-W Se mai explica acolo ca oamenii de stiinta sunt in masura acum sa "chart the workings of the brain and the rest of the nervous system" si sa explice cum neuronii, sinapsele si diferite procese biologice produc toate experientele noastre de viata de zi cu zi. De la cresterea spectaculoasa a creierului "in infancy to the act of learning a skill, falling in love, getting a joke, or even forgetting a name. De asemenea sunt explicate fenomene precum memoria, vointa, religia si spirituallitatea...confused Mai zi ceva daca mai poti.

| Radu284 a răspuns (pentru sabin89):

Heh, aia nu e stiinta, e religie (materialism). Sau au descoperit ei raspunsul la "The hard problem of consciousness"?

| wtxwhdxifdjebdd a răspuns (pentru sabin89):

Tot nu mi se pare plauzibil ca omul se trage din maimuta. Dupa cum vezi, parerile sunt impartite.Alphawolf mi-a spus ceva total diferit.Si se pare ca ce mi-a spus el este sustinut de asemenea de oamenii de stiinta...

| OOOLEOOO a răspuns:

In dezvoltarea tehnologiei omul a uitat o etapa importanta in evolutia lui : Dezvoltarea sociala.

Intrebare : Esti fericit?

| sabin89 explică (pentru OOOLEOOO):

"omul a uitat o etapa" - Eh, mai uita omu'. Fericit? Radiez.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da, e neclar cum ti-ar sta tie rostind live propria intrebare de fata. Ar fi show.

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

Mi-ar sta bine. As sti sa o prezint, am talent oratoric.happy

| anonim_4396 a răspuns (pentru sabin89):

Nu ma indoiesc o clipa laughing

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Felicitari, ai facut rezumatul discutiilor de la S&F si Religie in cateva randuri.
Nu mai avem intrebari, gata! Ne stergem toti conturile?

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

Nu mai avem intrebari filosofice, in schimb avem destule altele: cum se face mamaliga? ce credeti ma place? s.a.

| wtxwhdxifdjebdd a răspuns:

De acord cu tine.Nu mai sunt asa multe lucruri de aflat.Dar la faza ca omul se trage din maimuta te contrazic.Maimutele de ce nu au evoluat si ele in oameni?

| Alphawolf a răspuns (pentru wtxwhdxifdjebdd):

"Maimutele de ce nu au evoluat si ele in oameni?"

Din "acelasi motiv" din care s-a creat diferente dintre europeni si asiatici. Adica de chichi si de michi.
Oamenii nu s-au tras din maimuta, "ruperea" a fost inainte, adica din "crocobaur" au iesit doua specimene, maimuta si omul. Conditiile l-au determinat pe "crocobaur" sa dea "nastere" la doua specii diferite, sa mearga pe drumuri diferite.

| sabin89 explică (pentru wtxwhdxifdjebdd):

"...te contrazic" - Ai vreo varianta de pus in loc?raised eyebrows