| DTW a întrebat:

Buna seara, as dori sa stiu ce taxe m-ar costa ca sa cumpar o masina second hand de la o ruda?
Momentan nu vreau sa inmatriculez masina ci dupa 2 saptamani.
Va multumesc.

15 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

ăl de alături, numa' bazaconii iți vinde, uite și tu, ca o probă, la prețuri

https://dgpci.mai.gov.ro/#gsc.tab=0

cât despre impozit, să nu mai vorbim...

| eliancodrut a răspuns:

Citeste ce i-am scris lui Lunaris14.

| Lunaris14 a răspuns:

Când o cumperi de la rudă ai nevoie asa ===>>> contract vânzare-cumpărare – 0–20 lei (depinde de unde îl iei / dacă îl printezi).
Fiscal (vizare la taxe și impozite) – de obicei gratis.
RAR Auto-Pass – 42 lei (obligatoriu la vânzare).
Când o înmatriculezi peste 2 săptămâni:
Ai nevoie
Talon nou (certificat înmatriculare) – 49 lei
Plăcuțe – 40 lei standard / 90 lei preferențial
RCA – depinde de vârstă/mașină
Impozit auto – depinde de capacitatea cilindrică (ex: 1.6 benzina ~60–80 lei/an)

| suntserios a răspuns (pentru Lunaris14):

Iar inventezi chestii?

Ce spanac e RAR Auto-Pass?

| AsgaardSephiroth a răspuns (pentru Lunaris14):

Preturile nu prea reflecta realitatea. 60-80 RCA pe an? Nici la mașinile noi nu este atât.

| eliancodrut a răspuns (pentru Lunaris14):

Eu zic sa te mai documentezi.
1. Cumparatorul nu are nevoie de fiscal.
2. Nu este nevoie de RAR la vanzare-cumparare masina inregistrata in Romania.
3. Daca iti vinde masina cu nr. de inmatriculare cu tot nu trebuie sa le platesti.
4. Daca masina are impozitul platit pentru anul respectiv, acesta se datoreaza doar in anul urmator.
5. Polita RCA este valabila pana la expirare, daca vanzatorul nu o denunta pentru a primi diferenta. Dar cumparatorul trebuie sa notifice asiguratorul.
ITP-ul trebuie sa fie valabil la data vasnzarii-cumpararii.
6. Certificatul de imatriculare se primeste prin posta, dupa transcrierea masinii. Pana atunci primesti o adeverinta de inlocuire.

| MihaitzaItza a răspuns (pentru eliancodrut):

3. Daca e din alt judet sau vanzatorul are numere preferentiale?
5. Este obligatoriu la transcriere sa se faca o noua politca RCA pe numele noului proprietar.

| eliancodrut a răspuns (pentru MihaitzaItza):

Da, daca este din alt judet. Dar daca are nr. preferentiale si este din acel judet si renunta la ele a aidoma oricarui numar.
Nu, daca polita RCA are valabilitate se poate pastra cu conditiile expuse mai sus. RCA-ul este asociata masinii, nu proprietarului.

Complet eronat cu RCA, a doua oara.
Scrie foarte clar inclusiv pe site la dgpci
https://dgpci.mai.gov.ro/#gsc.tab=0

Citeste punctul 9 si nu dezinforma lumea.

RCA este asociat combinatiei masina proprietar.

Https://www.romasig.ro/ce-se-intampla-cu-asigurarea-rca-cand-vinzi-masina/
De asigurare raspund societatile de asigurari, nu politia. De altfel eu nu am gasit pct.9 pe care mi-l indici.
Eu am cumparat in vara o masina cu asigurarea asa cum spun.
Da, sunt societati de asigurare care nu permit transferul si cer incheierea de noua polita, restituind diferenta "neconsumata" din pretul politei vechi vechiului proprietar.

Https://dgpci.mai.gov.ro/......22012c2b67

9) Copia contractului de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA), încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia;

Nu ai inteles: cu polita de asigurare al autovehiculului mergi la societatea de asigurari care schimba numele proprietarului pe polita de asigurare. Dar ti-am spus ca nu toate societatile de asigurari fac asa ceva.
In plus, proprietar al autovehiculului este vanzatorul pana la data operarii Certificatului de radiere la Taxe si impozite de la primarie. DGPCI nu schimba proprietarul. Ei doar scoate masina de pe vechiul proprietar si o transcrie pe noul proprietar privind circulatia pe drumurile publice. Proprietatea bunurilor mobile cu regim de declarare (autovehiculului) este inscrisa la primarie.

La dgpci ajungi doar după ce ai luat mașina în evident la primarie deci ești deja proprietar, deci ai nevoie de asigurare pe numele tau.

Nu zau?

Fix zau.
Mai studiaza.
Mai transcrie si tu o masina si vorbim dupa.