Hai sa iti explic cum sta treaba. Am un prieten cu disabilitati locomotorii adica nu isi poate misca deloc picioarele. Are masina si conduce de 1 an si ceva. In primul si in primul rand sa isi cumpere masina de preferat una cu o cutie automata pentru a nu mai avea de a face cu schimbatul vitezelor apasarea ambreiajului si etc. Si-a cumparat masina are adaptarea facuta de persoana care i-a vandut masina omul se ocupa cu asa ceva. A fost la RAR si-a omologat masina si adaptarea. pe urma si-a facut analizele medicale astea ar fi mai bine sa le faca inainte si sa se intereseze de la medici daca are voie sa faca scoala sau nu. Si-a facut dosarul la scoala a facut orele de condus pe masina lui. A fost la inspectoratul pentru permise de conducere acestia i-au acceptat masina pentru examen fara dubla comanda pentru ca agentul putea sa actioneze frana din adaptarea daca dorea. Si a dat examenul si a luat permisul. Are restrictie sa conduca numai pe masini automate si numai cu adaptare. si omul merge cu masina bine mersi oriunde.
Hai sa iti explic cum sta treaba. Am un prieten cu disabilitati locomotorii adica nu isi poate misca deloc picioarele. Are masina si conduce de 1 an si ceva. In primul si in primul rand sa isi cumpere masina de preferat una cu o cutie automata pentru a nu mai avea de a face cu schimbatul vitezelor apasarea ambreiajului si etc. Si-a cumparat masina are adaptarea facuta de persoana care i-a vandut masina omul se ocupa cu asa ceva. A fost la RAR si-a omologat masina si adaptarea. pe urma si-a facut analizele medicale astea ar fii mai bine sa le faca inainte si sa se intereseze de la medici daca are voie sa faca scoala sau nu. Si-a facut dosarul la scoala a facut orele de condus pe masina lui. A fost la inspectoratul pentru permise de conducere acestia i-au acceptat masina pentru examen fara dubla comanda pentru ca agentul putea sa actioneze frana din adaptarea daca dorea. Si a dat examenul si a luat permisul. Are restrictie sa conduca numai pe masini automate si numai cu adaptare. si omul merge cu masina bine mersi oriunde.
Am o colega cu deficienta de mers destul de mare si un coleg cu scleroza in placi si amandoi conduc masini speciale, automate. Acum eu nu stiu daca persoana de care vorbesti are deficienta inclusiv la mana se incadreaza in astfel de situatii. Oricum colegii mei se pot deplasa cat de cat singuri.
Poti intreba la Insprectoratul teritorial pentru handicapati - in mod normal trebuie sa aiba la mana un act in care sa-i permita sa circule cu masina, plus de alta i-ar trebui si o masina adaptata pentru necesitatile persoanei respective. Si in cazul in care sta la bloc are dreptul (chiar prioritate) la un loc de parcare - nu stiu daca este sau nu gratui.
Dragon999 întreabă: