TPU Blog

Incepand de ieri pe TPU.ro am interzis raspunsurile anonime, multi dintre voi afirmand (pe buna dreptate) ca sunt sursa de spam si violenta verbala.

Masura doi este curatarea site-ului de trolli (adica acele persoane care au un limbaj injurios).

Facem chiar acum un centralizator al raportarilor din ultimele 6 luni si va promit ca demaram campania de curatenie incepand de saptamana viitoare.

Daca aveti exemple de trolli, va rog sa ni le comunicati aici. Pentru a evita abuzurile va rog sa ne dati si exemple de afirmatii ce contin violenta verbala (la adresa altor membri ai site-ului sau a unor terte persoane):  numele utilizatorului abuziv + linkuri ce contin abuzurile verbale.

Astept raportarile voastre (cu probe).

Catalin

67 thoughts on “Masura 1 – Eliminat raspunsurile anonime

  1. Cum cum cum?…. stai asa…..

    Asta nu e bine. Daca cineva frecventeaza categoria T/A si se distreaza… si mai si injura (poate si tie iti mai saca una) nu cred ca e asa de grav avand in vedere ca ei incearca sa cenzureze injuraturile si nu le pun pur si simplu.

  2. Mai Cata! Faza cu injuratul este relativa. Stii de ce am fost eu odata suspendat? Draguta de Stela (Little Star) mi-a spus intr-un mesaj ca folosesc cuvatul “dracu'” prea mult. Pai, cum sa nu te apuce dracii atunci cand vezi ca totul se duce dracu’? Caut de nebun sa dau cate un raspuns folositor, dar dau numai peste postari tampite. Iar atunci cand gasesc o intrebare, vis a vis problema care asteapta un raspuns serios, nu mai nimeresc tastele fiindca a ajuns sa mi se para anormal. Nu ma indoiesc de faptul ca vrei sa faci o treaba buna. Sper sa-ti iasa, ce mama dracu’! Sper ca nu-mi stergi postarea, pentru faptul ca l-am pomenit de prea multe ori pe necuratu’, fir-as al dracu’ sa fiu!

  3. Foarte buna masura si o aplaud. Se poate distractie si fara injuraturi, @Deea03 nu inteleg de ce te distreaza injuraturile.
    O zi buna si numai bine!

  4. Vine, vine primavaraaa! Asa se explica de ce v-ati decis sa faceti curatenie, o idee de altfel buna. Si mi-a mai placut una, sondajul cu opinii despre tpu (desi cred ca ar fi trebuit logare ca sa il completezi, in felul asta ati fi eliminat jumatate dintre raspunsurile care bat campii sau sunt ScRySe AsHEa). Sunt tare curioasa de rezultatele sondajului si de-abia astept sa vad cum se pun in practica. Bafta!

  5. Auziti…dar cu pirateria software ce facem? In regulament scrie clar ca TPU nu incurajeaza pirateria, desi site-ul colcaie de asemenea raspunsuri la categoria Tehnologie. Nimeni nu se oboseste sa raporteze asemenea raspunsuri/intrebari! Ce-i de facut?

  6. Of, nu mi-a aparut raspunsul. Pe scurt, va felicitam si pentru asta si pentru ideea sondajului. De-abia astept sa vad rezultatele.

  7. Propun o chestie. Implementați moderare pe absolut tot ceea ce intră pe site, indiferent că e întrebare sau răspuns, indiferent că e postată de utilizator nou, sau mai vechi pe site. Alegeți-vă câteva zeci bune de moderatori, printre utilizatori. Aveți de unde alege… Axați-vă pe userii de încredere, experții TPU, etc, pe cine credeți voi că v-ați putea baza.. persoane verticale, obiective, cu capul pe umeri, care să filtreze tot ce intră. În acest fel va dispărea și pirateria de pe site, și absolut tot ceea ce nu este în regulă…

  8. Am intrat sa fac o declaratie de simpatie femeii de serviciu tup.
    Si sa spun ca sunt cu stiloul in mana, notez!
    Rar am mai vazut glume de calitate!

  9. Tot ce nu mi-a convenit am raportat!
    (Nu mai știu unde am intrat și nici istoricul nu mii s-a salvat)
    Dar aveți în lista cu raporturi destule,și de la mine!

  10. @Deea03 Sincer nu prea imi scapa injuraturi in comunicarea scrisa.

    @Kronstadt Nu imi dau seama cum putem face delimitari intre injuria de buna calitate si injuria de proasta calitate. Intre violenta meritata si violenta nemeritata. Si atunci o sa simplificam (cum s-a simplificat intotdeauna in istoria umanitatii) postuland ca toate injuriile si actele de violenta verbala sunt fundamental rele/gresite/daunatoare.
    Referitor la intrebarile aiurea/irelevante etc, recomandarea mea e sa nu te ocupi de ele. In limita timpului (de fapt a resurselor hardware) vom incerca sa venim cu o solutie de blocare (adica daca ai blocat intrebarile/raspunsurile unui om sa nu mai vezi nicodata ce a scris). Aici e destul de complicat insa (e nevoie de multe servere pentru a putea face genul asta de setup)

    Va multumesc inca o data pentru raportari. Voi reveni pe tema aceasta saptamana viitoare (joi-vineri). Catalin

  11. @FemeiadeservicuTPU
    Pirateria software si spamul sunt pe lista de probleme de rezolvat. Strategia e urmatoarea: o problema o data pentru perioada de curatenie.

  12. Bravo!Aceste masuri trebuiau luate cu ceva timp in urma,da` mai bine mai tarziu decat niciodata..
    Acum parca mi se pare cam strict sa “curatati”site`ul de cei care au folosit un limbaj mai obscen rar..

  13. E foarte bine ce o sa facetzi, sunt de acord, dar…
    o mica-mare problema! userul “X” imi da voturi stupide shi nefolositoare la toate raspunsurile. il intreb “de ce?”. el imi zice “eshti obsedata fatoo! nu eo itzi dau! ce draqu ai?!?”; bun! ma duc pe profilul lui la voturi acordate de x in ultimele zile. voturi stupide>deyutza, deyutza shi iar deyutza! imi vine sa-l injur pe X! daca il injur sunt sigura ca primesc spam, shi de la el shi de la altzii. e correct? ce pot face in aceasta situatzie?

  14. Bună!
    Eu cred că ar trebui să se specifice clar undeva pe site ,la vedere,pentru ce este și pentru ce nu este acest tpu.ro .
    Adică …ori e un site pentru psihologie [având în vedere faptul că o mulțime de întrebări sunt puse de adolescenți ,și nu numai ,pentru sfaturi și păreri] ori pentru teme,ori pentru piratări ,muzică ,etc.Eu cred că asta ar cam lămuri problemele.

    AnotherSimplePerson.

  15. Sunt mulți utilizatori care nu ajută deloc, de exemplu la multe întrebări postează răspunsuri de genul ”nu știu” și postează întrebări fără sens, un exemplu acest utilizator
    cu numele ”salut”
    https://www.tpu.ro/utilizator/avqvk
    Un exemplu la întrebari fără sens este:
    https://www.tpu.ro/legislatie-politic-social/cat-fac-45-4dau-111-funditze/

    Dacă aruncați o privire la întrebările și răspunsurile postate de el, veți observa că el nici nu încearcă să ajute alți utilizatori sau să pună o întrebare la care sa aibe cu adevărat nevoie de ajutor.
    Observ că acest utilizator postează întrebări fără sens și răspunsuri care nu ajută cu nimic, de genul ”nu știu” și imi dă impresia că el confundă acest site cu Yahoo Messenger.
    Ori a postat acele întrebări să iși rezolve temele ori este un ”miștocar”.
    Mai sunt și alții pe langă acest utilizator.

  16. Buna!

    Foarte bine cu noua masura, si nu prea. Uneori primeai raspunsuri anonime chiar bune, dar oricum si utilizatorii ofera raspunsuri extraordinare.
    Consider ca ati luat decizia de a face curatenie pentru ca vine primavara, si va felicit pentru asta.
    Si ideea cu sondajul legat de TPU ce l`am efectuat ieri e o idee la fel de excelenta. Se pare ca TPU incepe sa reinvie.
    Bravo!
    Asteptam cat mai multa curatenie aici. :*

  17. Aveti grija ce interziceti si cat, fiindca daca interziceti prea multe riscati sa faceti site-ul neinteresant.
    E ok sa scoateti raspunsurile anonime, atat timp cat se pastreaza un proces simplu de inregistrare pe site.
    La partea cu injuraturile… atentie sa nu interpretati gresit. Eu nu prea am vazut copii injurand pe site, daca mai foseste cineva un “plm” ca sa-si exprime starea de spirit 😀 nu cred ca dauneaza cu ceva.

  18. Chestia cu injuratul are mai multe parti ! DA sunt de acord sa fie suspendati trolli care nu fac altceva pe site decat sa injure ! Dar sunt si persoane care incerca sa dea raspunsuri folositoare pe site ,si mai si injura la intrebari pur si simplu retarde !
    Poate nu sunteti toti de acord cu mine ,dar mie mi se pare normal ca la o intrebare idiota sa raspund cu un raspuns mai dur la adresa persoanei care a pus acea intrebare ! (binenteles nu exagerat )
    de ex la intrebari de genul : M-am mastrubat cu o sticla si mi-a ramas dopul inauntru …ce sa fac ? ! ,ce ar tr sa ii zic ? sa o incurajez ? pur si simplu ii zic cea ce merita !
    Dar totusi este o mare diferenta intre a injura utilizatori cu intrebari idioate si utilizatori care chiar au probleme ,si care chiar au nevoie de un raspuns corect !…aici suntem de accord !
    Dar si aceste mici *mistouri* (binenteles neexagerate) ,fac parte din site ! …Pana la urma Trivia/amuzante e cea mai populara categorie ! …oare de ce ? (sarcasm )

  19. @Apache Injuratura e injuratura, dupa mine. Altfel intram in chestiuni de apreciere din care nu iesim niciodata.

    Rugamintea mea e ca atunci cand simtiti ca o intrebare este foarte aberanta e sa nu injurati ci eventual sa o marcati cu o nota foarte mica. Noi vom incepe sa tinem cont de acele note mici si vom limita activitatea pe site a utilizatorilor care chiar sunt aberanti.

    Acum micile ironii sunt permise, ca doar nu suntem intr-un muzeu, dar fireste cu masura. (Adica “boule!”, “tembelule” etc – nu se considera mici ironii/mistouri) 🙂

  20. @FemeiadeServiciuTPUro
    asta nu trebuie blcata,atunci aoleo,trebuie sa le cumparam,ca de parca am avea bani,de aia se pirateaza,ca nu sunt bani

  21. “Noi vom incepe sa tinem cont de acele note mici si vom limita activitatea pe site a utilizatorilor care chiar sunt aberanti”. Veti INCEPE? Adica pana acum am notat intrebarile degeaba in ultimul an?
    Asta imi aminteste de campania de reciclare; sunt containere cu Hartie/Plastic/Sticla, eu (si alti fraieri ca mine) ma deplasez pana la ele si sortez deseurile, apoi vin gunoierii si arunca tot continutul frumusel in aceeasi masina de gunoi.

  22. PS: In ce priveste injuraturile, sunt de acord cu Catalin. Nu exista injuraturi “bune” si injuraturi “rele”; daca injuri tipa careia i-a ramas dopul de sticla in zone ferite de soare, nu vad cu ce esti mai destept. Eventual te amuzi, apoi te intristezi, apoi te ingrijorezi cu gandul la noua generatie, apoi iar te-amuzi si dai share pe facebook, sa inseninezi si ziua altora.

  23. Vai, dar unde este Stela? Nu a terminat de pus cele 10 intrebari, oricum aveau un continut aiurea, nu a tras nicio concluzie asupra lor si a fugit de raspundere? Cine a luat cele 10 fundite??? Imi pare rau, ca un admin de sex feminin/ca nu pot sa pun “o admina”/ a dat “chix”…

    Cu “eliminarea” si “curatenia” sunt de acord, iar sondajul mi se pare extraordinar, sper, sa aiba si finalitatea promisa.

    In problema intrebarilor si raspunsurilor, eu zic, intra-adevar, sa eliminam cuvintele si expresiile licentioase si odata cu ele si utilizatorul TPU, dar sa avem si simtul umorului. Sa recunoastem, ca ne place sa fim moralisti, dar in realitate, daca nu in intimitate, mai “scapam” si noi cate o injurie sau o expresie nelalocul ei. Haideti, “sa nu fim mai catolici dacat Papa”.

    Sa aveti o seara buna!

    Deci, “regele a murit, traiasca regele” …Catalin!

  24. ma copii,mie mi-au fost raportate intrebari fara a fi NIMIC in neregula cu ele…Intrebare:voi,adminii(sau cei din staff-ul TPU)va uitati peste raportari?*asteapta un raspuns*

  25. @Cristiana (brigaela) Multumesc mult. Te asigur ca voi incerca sa facem ceva bun. Sincer sunt o serie de persoane pe acest site (intre care si tu si psiholoaga) fata de care chiar ma simt cumva rusinat. Pentru ca voi ati pus atat de mult suflet. Si de fapt de asta incercam sa facem curat (desi ma astept la multe reactii negative). Ca sa pastram ideea initiala pe care voi ati sustinut-o enorm.

    @psiholoaga: pana acum notele erau folosite in procesul de filtrare din admin. Dar am o idee mai buna. Adica sa facem totul mul mai orientat spre utilizatori. O sa detaliez dupa ca stabilesc tehnic cu colegii daca se poate. Si apoi imi dati si voi feedbackul vostru.

    @Elena Sa stii ca Stela e o colega deosebita si si face treaba foarte bine. Revneim si cu rezultatele sondajului in perioada urmatoare. Nu sunt rege, sunt mai degraba principalul vinovat de haosul de TPU, din pacate.

  26. Sunt membri ai acestui site care dau raspunsuri ce lasa de dorit, injura si altele…O filtrare a mesajelor cu continut vulgar ar fi bun.

  27. Ah, am uitat, nici pana acum @NOname nu este userul anului 2010, asa cum a fost desemnat de noi, cei care suntem fideli acestui site.

  28. Da. Arata mult mai bine acum, fara avalansa de anonimi care, in marea lor majoritate, se foloseau de acest anonimat ori pentru a posta spam-uri, ori pentru a da raspunsuri in doi peri.
    La chestia cu injuraturile, ar mai fi de lucru.
    Daca ne uitam un pic, de fapt, nu injuraturile propriu-zise ne scot din minti, ci atacurile la persoana.
    Mie mi s-a intamplat destul de rar sa gasesc injuraturi explicite. In schimb, exact la unele intrebari interesante, care suscita discutii aprinse, apar aceste atacuri la persoana, care nu contin injuraturi, dar sunt deosebit de jignitoare.
    Iar, daca raportezi asemenea postari, ti-ai asigurat un dusman pe viata care, avand SI EL la indemana functia de raportare, te cheleste de intrebari si raspunsuri.
    Am patit-o anul trecut cand, in doua zile, mi-au disparut jumatate din postari si a patit-o apoi si Brigaela, in acelasi fel.
    Aici e de lucru!
    Mai ales ca suspendarea unui user abuziv nu inseamna mare lucru: in cateva minute isi face un alt cont de pe care continua ce-a inceput.
    In fine…Catalin, ai deschis Cutia Pandorei si acum desertam si noi, toti, sacul. S-au adunat multe probleme si nemultumiri. Oricum, aceasta “curatenie de primavara” e ocazia perfecta sa varsam si noi tot ce avem pe suflet.

  29. Cred că e necesar şi mai mult discernământ în analiza raportărilor şi în luarea hotărârilor de suspendare. Dacă unei “experte” nu îi cade bine ce scriu eu, fiindcă are impresia că este unica persoană care se pricepe într-un anumit domeniu, mă raportează pentru te miri ce şi mă trezesc suspendată.Cel care ia hotărârea e sigur că face bine ce face?…

  30. Ma bucur foarte mult ca ati luat initiativa intr-un final. Dar cum se spune…mai bine mai tarziu decat niciodata. Chiar acum ma uitam pe site si vedeam o groaza de intrebari care sunt puse la o altfel de categorie decat la cea care ar fi trebuit sa fie puse. Si nici macar nu sunt intrebari, ci doar idei sau alte prostii de genul.

    Va urez spor la treaba si sa speram ca site-ul va redeveni ce a fost odata. Poate si mai bine de atat.
    Numai bine!

  31. Inca ceva: ar trebui eliminate si sutele de conturi care nici macar nu sunt folosite, doar au fost facute si daca au fost accesate o data, e deja mult.
    Cei care adreseaza o intrebare sau dau raspunsuri ce contin greseli gramaticale, poate veti face ceva si in legatura cu acest lucru. E deja obositor.

  32. Este un inceput. Daca apare si acea functie prin care sa se poata muta intrebarile postate gresit la categoria potrivita ( functie care sa nu o detina toti copilasii, ci asa cum era in 2009 si inceputul lui 2010 doar utilizatorii care sa o merite)ar fi o imagine si mai buna.
    @ardnaxur1961, mare dreptate ai. A patit si Flav asa ceva. Era una Bruneta sau nu stiu cum se numea ” o fugarise ” putin Flav si pentru ca nu a suportat observatiile primite, stiu ca i-a raportat multe intrebari.

  33. Multumesc pentru cuvintele frumoase, Catalin. Nu invinovatesc pe nimeni de nimic, nu are de ce sa va fie rusine.
    Si vreau sa spun inca doua chestii colaterale:
    1. Sa va fie rusine celor care o acuzati pe Stela. O simt cel mult depasita de avalansa de probleme si neajutata de noi, care ne dam sfintisori acum (am zis noi ca sa nu exista comentarii). Stela este mai putin vinovata de starea siteului decat userii de bine care asteapta mereu sa faca altcineva ceva. hai sa lasam acuzele stupide si sa ne unim in a face TPU asa cum ni-l dorim.
    2. M-am plictisit sa tot spuna diversi ca NoName nu este utilizatorul anului. Ba este. meritat si cu un numar de voturi coplesitor, care ar trebui sa rezolve animozitatile ciudate. Numai fiindca nu am votat-o eu, nu am voie sa spun ca nu este. Majoritatea are dreptate in situatiile astea si, daca vreti sa vedeti ce inseamna majoritate, recititi voturile de la utilizatorul anului. NoName a castigat cu brio.

  34. @Parmalat “PLM” e o injuratura, daca nu ne referim la abrevierea pt Product Lifecycle Management (http://en.wikipedia.org/wiki/Product_lifecycle_management)
    Asadar cine foloseste “plm” va fi rugat sa renunte la respectiva expresie.
    Nu cred ca ti s-ar parea fun daca la supermarket casiera te-ar intreba “Cu ce plm platiti: card sau cash?” :))
    E un cuvant injurios.

    @ardnaxur1961 Ai perfecta dreptate. Cred ca atacurile la persoana sunt o mai mare problema decat vorbirea vulgara. Cele doua se intrepatrund, oricum. Imi dau seama ca nu va fi atat de simplu sa dezvatam lumea de violenta verbala, dar eu zic ca trebuie incercat cu toate fortele. Si o sa avem nevoie de ajutorul vostru. De aceea va rog sa raportati ce nu e ok pe site. Noi deja centralizam rapoartarile pentru a lua masuri mai drastice decat simpla suspendare. pe o perioada.

    @ Bastet/Qarren ma documentez si in legatura cu situatia ta si revin cu un raspuns.

  35. Catalin,ma bucur ca ai pus piciorul in prag,era neaparata nevoie. Dupa ultimele tale postari, sunt sigura ca voi reveni pe site cu mai mare drag. Obosisem sa ii trimit mesaje Stelei, mesaje care mi-au fost ignorate.
    Pe mine ma deranjeaza intrebarile si raspunsurile cu “funditsa”. Trebuie sa le explicam cumva acestor useri ca acea fundita nu-i ajuta la nimic si ca ideea e sa ajute fara sa astepte nimic in schimb.
    Ma mai deranjeaza injuraturile de pe chat, pe acolo am mai intrat in ultima vreme. Am raportat cateva Stelei,dar, precum spuneam..degeaba.
    Voi mai reveni cu un post, acum nu ma lasa timpul sa mai scriu.
    Multumesc pentru implicare!

  36. @brigaela-Cristina Popp, in momentul cand acuzi pe cineva, da si un nume…sa nu crezi, ca ma inchin in fata ta, pentru ca esti userul anului 2009, sa nu uitam, ca este si un user al anului 2010, @NOname, care nu este pomenit nicaieri, desi l-am votat noi…nu cumva esti singurul user, pentru ca ai “pile” pe TPU???

  37. Da, Elena, am pile, de altfel este o problema de viata si de moarte chenarul ala. Am vorbit, sa stii, chiar cu varul Barack (Barry pentru pile) sa nu imi dispara chenarul ala.
    Catalin, te rog, nu stiu de ce lui NoName nu-i apare chenarul se poate face ceva?

  38. Sigur ca da, Cristiana, rezolvam luni si cu chenarul lui NoName.
    Am primit si SMS-ul de la Barry pe tema asta. 🙂 Iti transite si salutarile lui Dalai-Lama (care e fan Brigaela pentru echilibrul de care dai dovada – acum sincer vorbind, chiar nu ar fi asa deplasat, daca ma gandesc bine)

    @Elena te asigur ca nu se face nici o discriminare intre utilizatori. Sau daca se va face: se va face intrei cei buni si cei care abuzeaza site-ul si mai ales pe ceilalti utilizatori. In nici un caz chenarele nu fac diferenta. Sper sa imbunatatim si acel sistem, oricum.

    Catalin

  39. Am uitat sa precizez intr-un comentariu la un post anterior, fundele ar trebui eliminate. Este singura cale ca cersetorii sa nu mai aiba ce sa cerseasca.
    De asemenea robotelul trebuie sa inlocuiasca “sh” “tz” si alte lucruri in genul cu “ş” “ţ” etc.

  40. Haideti fratilor… Eu am de invatat pentru BAC si voi ma “fortati” sa ma intorc pe TPU ?!
    Si nu stiu daca ar trebui eliminate fundele, dar cu siguranta ar trebui eliminate din start intrebarile ce contin “ofer funda”, sub orice forma ar fi ele scrise.
    Si poate ceva mai multi moderatori?! Eu cand nu am la ce raspunde, ca intrebarile-s de-a dreptu’ stupide, ma apuc de moderat si sincer ca ma plictisesc de respins atatea cretinarii…
    Spor,
    Cristi

  41. Bine ca s-a hotarit in cele din urma sa nu mai fie permisa postarea anonima. De muuuulta vreme tot spuneam eu asta si degeaba. Mai bine mai tirziu decit niciodata.

  42. ce bine e ca sa hotarat ca sa nu mai posteze anonimi unul chiar a vorbit vulgar la o intrebare pe care am postat-o eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.