Nu se intampla nimic, ca se deschid altele, cu mai multe locuri de munca.
De fapt, se inchid doar fabricile care au pierderi masive si companiile de stat unde se dau salarii mari fara sens.
Dor de munca sa fie, ca sunt sute de locuri disponibile.
Uite aici un anunt super-bun, venit chiar de la Ministrul Economiei, Radu Miruta:
- 700 locuri de muncă noi
- 93 mil. € în plus pentru Romania
https://www.facebook.com/photo/?fbid=1158017739855767&set=a.253097003681183
(Eu ti-am dat un exemplu preluat de FB, dar tu poti citi online stirea completa).
România produce azi, într-o singură lună, mai mult decât producea într-un an întreg înainte de 1989. Înainte de 31 ianuarie, în fiecare an, se depășesc și producția, și exporturile anuale ale industriei de doi lei de pe vremea aia.
Legat de fabrici: în octombrie s-a inaugurat o fabrică Stihl la Oradea, investiție de 125 de milioane de euro. Tot în octombrie, la Brașov, au fost produse primele drone militare de fabricație românească. Chiar acum, în noiembrie, a fost inaugurată la Târnăveni cea mai mare fabrică de vată minerală de sticlă din Europa de Est. Dar la știri apar de regulă doar cele negative, că vând mai bine.
Dacia Sandero, produsă la Pitești, a fost cel mai vândut automobil din Europa în 2024 și continuă să fie pe primul loc în primele 8 luni din 2025. Duster e de asemenea în topul vânzărilor europene, ocupând locul al nouălea în 2024 și al nouălea în primele 5 luni din 2025.
Per total da, dar trebuie avut in vedere si ce zice chironescu, ca le zice bine. Problema e ca afacerile mici si mijlocii supravietuiesc din ce in ce mai greu, si asta e fix vina guvernarii. Mai exact a pesedeilor astora imputiti si a peneleilor intr-o oarecare masura, ca se tot pun de-a curmezisul cand e vorba de reforme reale.
Domeniul productiei este foarte dinamic, fiind vorba de o economie imprastiata pe tot continentul. Un grup ce are de exemplu 5 fabrici in Romania, 8 in Bulgaria, 12 in Polonia si conducerea in Germania, poate inchide intr-un an 5 fabrici care nu sunt tocmai rentabile, mutand totul in noi locatii, sau in locatii vechi, dezvoltate. Pe plan local "se inchide fabrica". Pe plan intern, afacerea lor se dezvolta.
Eu nu o duc "din ce in ce mai rau", pot spune ca tot mai bine. Daca se inchide fabrica mea, am alte doua concurente, in aceeasi zona. Plus ca nu e obligatoriu sa pastrez fix aceeasi activitate, am lucrat in multe domenii. Magazinele au rafturile pline, terenuri goale nu prea gasesti... Deci e clar ca o ducem din ce in ce mai bine, nu mai rau.
E o chestie destul de complicata.
Pe de o parte Romania produce mai mult ca oricand si avem mai multi investitori ca oricand.
Pe de alta parte devenim o tara scumpa, cu forta de munca scumpa. Cam asta se intampla in industria IT spre exemplu unde nu mai renteaza pentru anumite companii sa se relocheze aici, salariile cerute sunt mari, taxele mari. Exista piete mai putin dezvoltate.
Pe de alta parte ce se pierde pe o parte se castiga pe alta. Sunt multe alte fabrici pe cale sa se deschida si sa ofere locuri de munca.
O vom duce mai rau.
In primul rand se inchid cele cu investitori straini. Pleaca de la noi. Ultimul caz, ieri in jud. Arad.
In al doilea rand, se inchid cele cu datorii la Stata, ca sa scape de datorii. Dar patronasul roman deschide alta. El castiga, Statul pierde.
Economia mondiala se prabuseste fara posibilitatea de revenire, de aia. Si occidentalii o duc din ce in ce mai rau ca nivel de trai, si americanii, damite noi.
Nu mai ai instrumentul economic ca in 29 ca sa redresezi ceva, ai sa vezi.
Nemtii au inchis unele sucursale Volkswagen, au zis ca nici bani sa tina luminile aprinse nu mai aveau, au zis in ziare la noi.
Mai ales de cand au renuntat la gazul rusesc care era rentabil pentru industrie dar nu doar de asta, ei picau oricum de de mult ca si alte tari.