Da, există seminare, laboratoare și cursuri.
La cursuri se predă materia. Nu te ascultă nimeni. Daca vrei poți să nu vii, poți lua materia de la colegi. (Există unii profesori care cer obligatoriu prezența la curs, dar de cele mai multe ori e opțională)
La seminare aplici ce ai învățat la curs. Depinde de profesor aici. Unii explică problemele de la curs, alții scot la tablă. Uneori și aici e prezența opțională. Doar că dacă nu vii, nota finală la această materia va fi mai mică.
La laboratoare (cel puțin la mine, eu sunt pe inginerie electronică și telecomunicații) faci lucruri practice. Toată lumea are ceva de făcut. Fie în grup, fie individual.
O diferență mare între liceu și facultate este că mediile nu mai sunt calculate ca în liceu.
Dacă în liceu luai 10, 8, și 7, aveai media 8.33 la o materie.
La facultate fiecare activitate (curs (dacă se ține cont de prezență), seminar, laborator, examen/colocviu) va avea un procentaj din notă.
De ex: prezență curs 10%, laborator 30%, seminar 10%, examen 50%.
În cazul ăsta, dacă nu te-ai prezentat la celelalte activități sau nu ai activitate și iei în examen 10, nota finală va fi 5 (10/2=5, și de la celelalte activități nu primești nimic)
Un sfat de la mine, mai ales că ești la inginerie, este să te duci la cursuri. Chiar dacă nu știi nimic, stai acolo, asculți și îți iei notițe.
EDIT: Cum a menționat și mihai69, în majoritatea cazurilor nu se fac recapitulări. Se presupune că știi deja. Mai există excepții (de exemplu am avut un profesor la seminar la Analiză Matematică care a făcut câteva recapitulări din liceu).
Înca ceva, e posibil ca la aceeași materie, să ai 3 profesori diferiți, la curs, la seminar și la laborator. Vezi că profesorul de la curs e șeful pe materia respectivă. El face procentajele pentru fiecare activitate.
Dacă mai ai întrebări poți să-mi trimiți mesaj! Succes!
Se presupune că dacă ești acolo, ai toate cunoștințele de bază. Nicio recapitulare, direct în materie.
Există semnarii, laboratoare și cursuri (la care dai examen).
Nu te scoate nimeni la tablă.
Pe lângă ce s-a zis, e de menționat viața de cămin, petrecerile și bețiile. Bine, mă refer la cele normale, alea o dată pe semestru, nu săptămânal ![]()
La facultate relațiile cu colegii vor fi mai restrânse, se formează grupulețe și mai mici, relațiile cu profii vor fi mai distante în general, cu excepție unii care își iubesc domeniul.
La cămin e mișto în general, mai ales dacă prinzi colegi calumea și din ani mai mari, înveți foarte multe chestii, iar dacă ești sociabil și îți faci prieteni, în fiecare seară se joacă poker sau activity sau tenis de masă.
La master relațiile cu colegii se restrâng la grupuri de 2-3, de obicei colegii din facultate care fac acelasi master cu tine.
Diferențele de orar, saptamana pară și impară( se schimbă materiile la care ai curs, în prima săptămână poți să ai de la 14 la 16 materia X, iar în următoarea materia Y), cursuri de cate două ore sau 4, sau de la ora 8 la 20, schimbat săli de curs, cursuri comune cu alte specializări de la aceeași facultate. În mare parte se fac recapitulări, dar pe repede înainte. Examene se dau o dată pe semestru, pe noi nu ne scotea la tablă și nici nu ne asculta, sesiunea e sesiune.
La facultate, depinde de ce noroc ai. Poți prinde grupe cu colegi de vârsta ta, adică absolvenți de liceu, și atunci se formează prietenii și relații amoroase, sau poți prinde grupe cu colegi de 40-50 de ani sau chiar 70 care lucrează deja în domeniu, știu cum merg treburile, iar tu să fii printre cei mai tineri. Aceștia din urmă fac facultatea fie că riscă să nu mai poată profesa fără acele studii, fie că vor ceva mai bun. Poate fi frustrant să nu-i prea vezi la cursuri, dar la final să ia note mari, poate maxime pentru că știu deja materia din câmpul muncii și să mai ia și bursă pe deasupra, deși au salariu. Dar va fi o experiență pe cinste
))
Salut
Diferențele pot fi mari. Orarul mai complex poate și ușor complicat la început. Dar o să aveți explicații. O să fie Profi care va iau tare dar sunt care vor fi mai chill.
Primul an as zice că e greu cu acomodarea cel puțin primul sem. Dar o sa fie bine. Gândește te că o să dai teze la fiecare materie pe care o ai. La unele materii o să dai colocvii iar la altele examen în sesiune, colocviu înseamnă că se da in ultimele 2 zapt din semestrul, de obicei sunt 3 4 colocvii și 4 5 examene. Vor fi Profi care dau parțiale, dar doar unele materii. De asta e bine sa înveți și în timpul semestrului, e indicat sa nu ramai cu prea multa materie la final,
O să ai materii la care poate dai și test inițial sau o să faci recapitulare. Gen mate, fizica, chimie.
Felicitări și bafta?
Eu un pas gigantic. Cel puțin pentru mine așa a fost. Ai voie să vorbești la cursuri dar să nu deranjezi. La început noi nu vorbeam cu profesorii deloc deoarece în liceu așa am fost învățați, să nu 'întrerupem' profesorul când vorbește. Dar la facultate am fost încurajați să vorbim cu profesorul de fiecare dată când aveam o nelămurire.
Nu te ascultă nimeni la tablă, se mai pun întrebări dar răspunde cine știe, nu se uită nimeni urât la tine dacă nu știi să răspunzi la o întrebare, până la urmă ești acolo ca să înveți, e normal să nu știi toate lucrurile.
La cursuri îți iei tu notițe, nu ți se mai dictează.
Poți pleca în timpul cursului dacă trebuie, dar totuși să anunți. Sau dacă trebuie să răspunzi la un telefon, anunți profesorul iar apoi ieși să răspunzi.
Poți mânca, nu la toți profesorii dar în general pe ei nu îi interesează dacă mănânci sau bei cafea în timpul cursului.
Se ține cont de prezențe dar ca la liceu.
Dacă ai o problemă de rezolvat cel mai bine discuri direct cu profesorul. La mine șefa de an întreba profesorii unele nelămuriri pe care le aveam dar după un timp nu ne mai ajuta. De aceea cel mai bine îți rezolvi tu toate problemele.
O să ai referate și proiecte de făcut. Unele o să trebuiască să le prezinți pe Ppt. Nu e cine știe ce deoarece poți citi de pe proiector.
E foarte important să-ți faci niște prietenii ca să vă mai ajutați între voi.
Cam atât. Profită de acești ani deoarece vor zbura extrem de repede
Facultatea nu este liceu sa faceti recapitulare. Esti acolo sa te specializezi intr-un domeniu. Ca baza o ai formata. Sau asa ar trebui sa fie.
In general facultatea este structurată în cursuri, seminarii și laboratoare. La cursuri nu vei fi scos la tablă, poate doar la seminarii. Este bine să te ții tare până termini facultatea. Sfat: Nu împrumuta notițele tale de curs, seminar, laborator în mod direct nimănui. Este bine să mergi la absolut toate cursurile, seminariile și laboratoarele.