| Ralucaelena16 a întrebat:

Bună. Cum se pot gestiona diferențele de religii intr o relație? Eu sunt ortodoxă, el este adventist. Ne cunoaștem de 3 luni, ne dorim un viitor împreună (amândoi avem 27 ani), dar îmi e teamă ca vor interveni discuții pentru ca el este foarte înrădăcinat în această religie, o consideră cea mai curată, aproape de adevăr și respinge tradițiile ortodoxe pe care le consideră păgâne și nici nu și dorește să intre în biserica ortodoxă. Cum ar trebui tratate sărbătorile, nașterea unui copil?

Răspuns Câştigător
| StoicAnalysis a răspuns:

Atunci ai pus-o. In mod normal, e recomandat sa alegeti amandoi o singura religie, in care aveti mai multe cunostinte si rude. Si cum sa fi adventist in Romania, este ceva rar, ma indoiesc ca viitorul vostru va fi unul productiv. Mereu vor fi discutii si neintelegeri pe tema asta.

Si oricat de mult crezi tu ca vei putea gestiona asta, sa stii ca te vei imbata cu apa rece. Fa-ti doar un scenariu. Sa zicem ca te vei casatori cu el. In cel mai fericit caz, veti pastra amandoi religia fiecaruia. Bun. Insa cand aveti multe rude si cunostinte care sunt majoritar de o religie, cum va veti imparti? Sarbatoriti pe ambele?
Sau cand va aparea si un copil, cum va decideti ce fel de religie sa-i dati? Ca daca ii alegeti sa fie adventist, va fi din start marginalizat.

Stiu ca nu ar trebui sa conteze religia, dar din pacate, in ziua de astazi inca se tine cont de religie. Pentru ca e o alegere culturala a fiecaruia, prin intermediul caruia ai mai multe sau mai putine cunostinte. Si sa alegi o religie minoritara in zona ta natala, e un adevarat chin social.

17 răspunsuri:
| wildthing a răspuns:

Se gestioneaza in felul urmator: iti faci alta relatie.winking

| doctorandus a răspuns:

Din punctul de vedere al stabilitatii relatiei, faptul ca el creștin credincios si conservator este un mare avantaj. Inseamna ca va căuta sa nu te insele, nu va dori sa divorteze daca s-a plictisit de relatie, etc.

Iar faptul ca e adventist inseamna ca nu tinde sa devina neolegionar. Bine, adventistii au fixurile lor cu masturbarea si vegetarianismul, dar in general sunt o secta adaptata la convietuirea din lumea moderna.

| minrest a răspuns (pentru doctorandus):

Asta am crezut si despre baptisti si penticostali, ca nu au cum sa devina neolegionari. O parte din ei au mai dat cu un ibric de apa calda pe creier, au facut putin contorsionism mental si s-a rezolvat.

| minrest a răspuns:

Problema este ca adventistii nu sunt numai o religie, ei cred multe aberatii, care nu se explica numai prin diferente teologice, ci trebuie sa fie si fanatici, spalati pe creier periodic, ca sa poata lua in serios toate aberatiile gruparii lor. Daca il iei in castorie, va trebui sa crezi tot ce cred ei si sa adopti toate precticile lor; ei nu pot fi in relatii apropiate cu oameni cu care au cea mai mica diferenta de opinie.

| doctorandus a răspuns (pentru minrest):

Meh, exista si adventisti liberali. Un administrator al Wikipediei, Valjean e adventist liberal, adminul 78.26 la fel. Ei nu se opun stiintei si istoriei obiective.

Exista un pastor adventist liberal, Edmond Constantinescu, are un canal de YouTube si spune lucruri destepte.

| minrest a răspuns (pentru doctorandus):

Interesant, nu am stiut ca sunt adventisti cu o teologie liberala in Romania.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Tradițiile ortodoxe sunt păgâne?
De curiozitate, câți ani de școală are iubitul ăsta al tău?
Pare mai degrabă brainwashed decât școlit!

Nu prea ai cum sa "tratezi" cu persoane atât de diferite. Ori te dai tu după el și renunți la tradițiile strămoșești, ori renunți la el și îți cauți pe cineva cu care ai mai multe în comun.

| minrest a răspuns (pentru LaSteauaCareaRasarit):

Desigur ca se duseaza singur zilnic pe creier, plus dusul colectiv periodic de la biserica lui, dar asta din pacate se intampla si unor oameni educati. Deasemenea riscul e mai mare decat renuntarea la traditie, riscul e sa nu poti gandi critic si rational nici o afirmatie a bisericii adventiste, pentru ca ai investit prea mult in ea ca sa te indoiesti de ceva.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns (pentru minrest):

Fiecare crede in ceva, nu putem impune noi ce să creadă alții.
Tolerez multe până la perle de genul "Tradițiile ortodoxe sunt păgâne"!
Când tu ești o frunză pe copacul Creștinătății, sa spui așa ceva înseamnă să-ți tai craca de sub picioare!
Blasfemie!
Și mai vii și la unul din primele popoare creștine!

| doctorandus a răspuns (pentru minrest):

Uite cine ne da nouă lectii de crestinism: adeptul reincarnarii.

Ma rog, si eu ii pot invata creștinism pe creștini, desi nu sunt crestin. Dar nu ma bat cu pumnu-n piept ca apar BOR. LaSteaua nu e creștin ortodox, eventual creștin New Age sau sincretist religios. Adica e heterodox, nu ortodox. Atat din perspectiva BOR cat si din perspectiva adventista.

https://www.tpu.ro/......nt-fata-e/

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns (pentru LaSteauaCareaRasarit):

@doctorandus:
daca ai fi deschis macar o data Biblia, ti-ai fi pus niste intrebari, ai fi citit mai mult si ai fi reluat lectura Bibliei.
Biblia in forma prezenta a trecut prin mai multe "editari" de unde au fost scoase pasaje care deranjau pe unii. Unul din ele era despre REINTRUPARE.
În Noul Testament Mântuitorul Iisus spune despre Ioan Botezătorul că este Ilie care trebuia să vină (Matei 11, 14).

Iti multumesc pentru atentie, dar te rog abtine-te. Nu sunt flatata de atentia primita de la bagii preocupati de studii despre mas turbare! https://www.tpu.ro/go-to-answer/19599192/

| doctorandus a răspuns (pentru doctorandus):

Orice medic sexolog ii poate certifica lui LaSteaua ca in arborele genealogic are mai multi onanisti decat ne-onanisti.

Si, da, am citit Biblia din scoarta-n scoarta. Si am citit multe carti scrise de profesori universitari de Biblie. Ideea reincarnarii nu a convins niciodata Biserica crestina.

Si, da, am citit cartea lui Omraam Mikhael Aivanhov in care spunea ca Ioan Botezatorul a fost reincarnarea lui Ilie. Dar asta este o credinta New Age, nu o credinta crestina.

Iar daca i-am considera pe gnostici drept crestini, tot ce se poate spune despre gnostici este ca ei aveau enorm de multe secte, deci credinte enorm de diferite (intre un grup de gnostici si alte grupuri de gnostici). Deci nu se poate spune ca gnosticii credeau in reincarnare. Poate o minoritate de gnostici credeau asa ceva, majoritatea nu credeau.

Tot ce aveau gnosticii in comun este ca ei cautau intelesul ascuns al Scripturilor, pe care-l denumeau gnoza (adica stiinta mantuitoare). In rest ei nu prea aveau nimic in comun (acceptat in unanimitate).

Concluzia: marea majoritate a oamenilor care au citit Biblia nu sunt de acord ca Biblia sustine reincarnarea. Dogma reincarnarii nu a fost *scoasa* din Biblie, ci pur si simplu nu a fost *bagata* niciodata in ea.

Alt exemplu: Evanghelia dupa Matei interzice sa depui juramant. Dar asta nu s-a impus niciodata drept credinta a Bisericii crestine. Chiar si protestantii au zis ca ei nu jura pe Biblie, dar au conchis ca e perfect permis sa depui juramant.

Asa ca "nu ai voie sa depui juramant" este o credinta biblica, dar nu poate fi numita o credinta crestina. Desi a fost proclamata de Isus Hristos in evanghelie, nu este o credinta a crestinilor. Poate doar Martorii lui Iehova o urmeaza.

Diferenta dintre mine si LaSteaua: pe vremea cand aveam idei New Age stiam foarte clar ca eram eretic. De fapt, eram mandru ca eram eretic. Si cand interpretam Biblia literal mi-era clar ca interpretarea mea e eretica.

Faptul ca LaSteaua nu-si da seama ca susține o erezie arată ca nu stie pe ce lume traieste.

| just4ubr2015 a răspuns:

Nu iti recomand o relatie cu un adventist sectant vei fi mereu subinferioara pentru el si sclava lui cauta pe cineva cu religie ca si tine...adventisti sunt foarte nebuni credinciosi si cu minte bolnava...