| AndaAlexandra a întrebat:

Am și eu o curiozitate.
Cand citiți o carte sau un roman, va place ca povestea sa fie scrisă la persoana 1 sau la persoana a 3 a? De ce?

5 răspunsuri:
| Doja a răspuns:

Nu prea conteaza. Exista carti care fac una, alta, sau amandoua in diverse contexte. Conteaza daca povestea e redata cum trebuie.

Cand se scrie la persoana 1 e mai dificil pentru ca trebuie sa descrii exact perceptia personajului, fara ca el sa stie mai multe decat ar sti in mod natural.

Adica de exemplu la persoana a 3-a poti descrie cu 3 oameni au intrat intr-o camera, dar dupa usa ii astepta cineva sa le dea in cap.

La persoana 1 scrii cum deschide usa, intra, camera e goala. 2 secunde mai tarziu se face intuneric.

| teo530 a răspuns:

Nu coteaza daca e la persoana 1/3, conteaza sa fie povestea buna.

| JustBaby24 a răspuns:

Mie imi place mai mult la persoana 1

| Yurisa a răspuns:

Mie imi place mai mult la persoana intai deoarece e un fir narativ subiectiv. Cel care povesteste nu stie toate detaliile, nu este omniscient. Imi place cand autorul lasa la interpretarea cititorului unele chestii

| unvecin a răspuns:

Când autorul își povestește viața prefer la persoana I singular. Gen: 27 de pași, Tiberiu Ușeriu.

În rest, nu cred că am preferințe.

Cred că merge la persoana I atunci când acțiunea implică multe stări interioare și lucrurile se descoperă treptat - atât cât devine vizibil din punctul de vedere al personajului care povestește. Deci nu prea ar merge să scrii la persoana I, dar să știi tot ce se întâmplă peste tot ca și cum ai fi prezentă peste tot. Cred că la persoana I, dă o nuanță de sinceritate, de apropiere, de tensiune, mister, suspans, după caz.

La persoana a III-a, cel ce povestește se poate atașa de orice personaj (poate intra în pielea lui), are acces la tot ce se întâmplă (inclusiv în trecut și viitor). Probabil că nu poate descrie atât de autentic / credibil ce simte personajul descris.

Deci, din punctul meu de vedere ambele moduri au avantaje / dezavantaje pentru un caz dat. Și aș opta pentru persoana I singular când esența cărții constă în prezentarea trăirilor interioare ale unui personaj anume, mai ales dacă autorul și personajul e aceeași persoană.