| BuGsstormbunny a întrebat:

Credeti ca e ok ca un baiat sa citeasca Maitreyi de Mircea Eliade?

36 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu, un baiat ar trebui sa citeasca doar trilogia "50 Shades of Gray"! De ce l-ar interesa traditiile indiene, doar nu pleaca la Bollywood.

| SporeBox a răspuns:

Nu stiu cartea dar de ce nu ar fi ok? Atata timp cat iti place ce conteaza ce cred altii?

| Ineys a răspuns:

Pai de ce sa nu fie ok?
E cumva carte de fete?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru SporeBox):

Cartea e despre iubirea dintr Mircea Eliade si fiica unui professor indian.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mai demult a fost in programa de bacalaureat, deci il poate citi orice identitate de gen (baiat, fata, asexual, pansexual, etc.)

| Wr3nch a răspuns:

E ok ca om sa citesti orice carte. Am citit romane de Sandra Brown, o recunosc public, sa inca nu au venit sa ma prinda si sa me arda pe rug. Pentru ca ghici ce? Nimanui nu ii pasa.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

: )) Da, e mai mult decat OK.

| darrio2007 a răspuns:

De ce nu? Este vreo rusine?

| RKBlue a răspuns:

Noua ne-a dat-o profesoara de romana sa o citim, asa ca...
Serios, un baiat poate citi orice carte.La fel si o fata.
Nu mai suntem in Evul mediu sa fie nebunie daca avem haine deasupra gleznelor.
Daca cineva are impresia ca unele carti ar trebui citite numai de un sex, atunci sa se mute in padure...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu, scrie in Constitutie ca "Este interzis de catre baieti a se citi cartea Maitreiy de Mircea Eliade"; pedeapsa e inchisoare pe viata fara drept de apel.

| Adry05 a răspuns:

Eliade e un autor excelent, printre puținele mândrii ale literaturii noastre, merită citit de oricine

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

E ok, dar să nu se limiteze la asta.
Să citească și Oceanografie de ME.

| Osneros a răspuns:

Nu cred că-i ok ca cineva să citească autori pentru bac din plăcere. Sunt atâția autori de valoare și la noi încă se citește și ridică în slăvi Creangă, Eliade și Rebreanu.

| BuGsstormbunny explică (pentru anonim_4396):

The best answer.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Osneros):

Da, in frunte cu Osho, Dalai Lama si Gregorian Bivolaru.

| EllaMrr a răspuns:

E ok sa citești orice!
Cititul dezvolta Creierul, vocabularul, imaginația...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Osneros):

Dar ce, dacă sunt vechi înseamnă că nu mai au valoare? Opere ca a lui Creangă și Rebreanu și mulți alți sunt o comoară mai ales pentru zilele de azi când se încearcă din răsputeri uitarea trecutului și modelarea gândirii doar pe viitor-ul pe care îl vor "cei de sus"

| Osneros a răspuns (pentru anonim_4396):

> Dar ce, dacă sunt vechi înseamnă că nu mai au valoare?
Nu. Există mulți autori vechi cu valoare reală, vezi Alighieri, Dostoievski, Herbert.

Creangă și Rebreanu n-au valoare indiferent de vechime. Vechimea și faptul că sunt români nu oferă valoare operelor lor. Sunt mult prea "bland", spun ce a mai fost spus și nu aduc nicio perspectivă nouă.
Nu mi se pare că o carte cu povești despre modul unor copii de a-și petrece vara și povestea unui țăran care s-a îndrăgostit de una și a înșelat-o sunt comori naționale.
Posibil ca Eliade să fie mai bun, n-am citit nimic de la el, dar având în vedere că e în programa de bac n-am mari așteptări.

Pe lângă asta, sunt autori români mult mai buni (chiar premiați de diferite organizații ale scriitorilor) care nu sunt ridicați la rangul de zei, fapt ce arată că avem și autori buni, a căror singură "valoare" nu este naționalitatea, vechimea sau faptul că trebuie să citești concomitent și DEX-ul să înțelegi arhaismele și regionalismele.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Osneros):

Cărți ca "Amintiri din copilărie" și "Ion" sunt adevărate ferestre spre realitatea vremurilor de pe meleagurile astea pe atunci. Eu le văd ca având o valoare foarte mare, pentru că dacă vrei să privești în trecut, asta e o variantă foarte bună. Istoria tot așa s-a scris, relatând întâmplări, unele mai mari, altele mai mărunte dar care completează împreună imaginea trecutului. Și pentru România, trecutul e o adevărată lecție cu adevărat, ajungând de la un "câmp de luptă" și "teren de ocupație" în ochii străinilor la o țară independentă

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Osneros):

Hai breh, daca nici Amintirile lui Creanga nu sunt lectura placuta... in rest sunt de acord cu tine ca pentru bac peste trei sferturi e maculatura jegoasa.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Pe o parte îți dau dreptate. Din cărți ca "Enigma Otiliei" și "Maitreyi" nu ar fi așa multe de învățat. Sunt totusi concluzii importante pe care le poți trage referitor la realitatea josnică de atunci și de cât de închise la minte erau anumite categorii de oameni, burghezii în special, și de nedreptatea vremurilor, dar e si prea multă vorbărie despre relatia dintre cei doi orfani în prima, ca exemplu. Iar cea de a doua o vad ca fiind mai mult de fantezie, din care poti totusi sa observi se realitatea din zonele alea ale Indiei de pe atunci. Dacă ar fi să aleg să le citesc sau nu ar fi 50% 50% scorul. Dar le voi citi, imi trebuie la bac si detaliile din relatiile de iubire.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru anonim_4396):

Eliade e ok. Eu ma refeream la porcarii ca Riga Crypto si lapona ma-si sau timpeniile alea de Macedonski. Si ca sa merg chiar mai departe, si Ion e un roman mediocru daca ma intrebi. Am luat 9 la BAC la romana la scris pe bune, deci nu e vorba ca nu mi-a placut sa citesc. Am citit in adolescenta foarte mult, insa aproape mereu gaseam ceva mai bun decat porcariile care erau lecturi "obligatorii".

| Osneros a răspuns (pentru anonim_4396):

O variantă cel puțin la fel de bună de a privi în trecut sunt documentarele. Sunt mult mai accesibile, n-ai nevoie de DEX și sunt mult mai rapid de urmărit decât o carte.
Povești asemănătoare cu ale lui Creangă îți pot spune și eu, că în mare parte aceleași lucruri le-am făcut când eram puștan. Ce vreau să spun e că acele două cărți NU sunt "adevărate ferestre spre realitatea vremurilor (...) de pe atunci". Societatea nu s-a schimbat foarte mult. Țăranii de acum tot așa iubesc pământurile, tot așa își înșală femeile, iar puștanii tot puștani sunt.
Ar putea fi o fereastră adevărată dacă s-ar discuta despre partea psihologică, ce gândesc țăranii și de ce, dar din nou n-ar fi foarte util, pentru că nu s-au schimbat multe.

De acord la partea cu istoria, totuși, cu adăugarea că n-aș spune că aceste cărți au vreo valoare istorică.

Recomand să citești ceva autori cu adevărat valoroși, o să-ți schimbe perspectiva asupra cărților.

| Osneros a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu-i nevoie să le citești pentru bac, indiferent de cât aberează profesoara de română despre ele.
Oricum trebuie să ții minte ce a spus X despre cartea Y și să ridici în slăvi autorul și cartea, așa că timpul petrecut citind porcării și simțind că mori pe dinăuntru mai bine l-ai petrece memorând paragrafe din eseu, că ai fi mai câștigat.

Exemplu concret: am luat 8, 60 la bac, și am citit vreo 5 opere (Riga Krypto, Harap-Alb, Moara cu Noroc, Floare Albastră și Lăpușneanul și posibil încă ceva poezii de care nu-mi amintesc), iar la bac mi-a picat la alegere dintre Plumb și Blaga, pe care știu sigur că nu le-am citit, dar am încercat să memoreze eseele. Am ales Plumb, am scris ce mi-am amintit din eseu și am incercat ceva vrăjeală despre ceva figuri de stil și am luat ~8, 20

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Osneros):

Off cât nu pot să suport Bacovia laughing Nu pot să înțeleg de ce ni se predă niște opere așa închise și chiar, cum sa zic, asa intunecate ca ale lui. Ăsta chiar nu-l sufăr.

Asta cu memoratul eseelor ar fi moarte pentru neuroni la mine laughing Nu pot laughing Totusi, daca as citi mai multe esee as putea sa trag niste idei ca sa le folosesc în eseu. Si asa am sa fac pentru Bacovia si ce o sa mai fie de nu apuc sau nu o sa accentul asa tare.

Totusi, alte opere, cel putin in mare, mi se par interesante. N-as pune toate operele pentru bac in aceeasi oală

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu am citit-o si mi-a placut! Imi place foarte tare stilul profund de a scrie al lui Eliade! Si da, este ok si pentru baieti!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu am citit-o si mi-a placut! Imi place foarte tare stilul profund de a scrie al lui Eliade! Si da, este ok si pentru baieti.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Osneros):

Dar poți totuși extrage idei referitoare la psihic, la gândire. Din modul în care se comportă oamenii în operă. La mama lui Nică spre exemplu se observă o maturitate și o personalitate foarte prielnică, ireproșabilă. Ea chiar dacă a ajuns mare si nu știe carte, se pune să învețe împreună cu Nică pentru a-l ajuta sa nu ajungă la fel. E înțelegătoare și matură. Nu ridiculizează școala doar pentru ca ea nu are carte. Si lucrurile astea să ne gândim că au fost acum aproape 200 de ani, în vremuri în care mulți, erau închiși la minte. Și asa și la celelalte personaje, tata, bunic etc. Ne putem forma idei despre caracterul lor, inteligenta lor, modul de a gandi. Totusi, chiar crezi ca mentalitatile au ramas la fel ca pe atunci in mediul rural in special? Eu consider ca lucrurile au evoluat mult, la unii în bine, la altii în rau, iar altii au stagnat totusi

| SporeBox a răspuns (pentru anonim_4396):

Pai si eu am citit destule carti, unele pe care lumea le considera de copii si nu vad nicio problema in asta. Daca citesti cartea inseamna ca iti place si nu vad de ce sa nu faci ce iti place. Daca o sa rada cineva de tine sa stii ca aia nu au citit nicio carte. Daca esti un cititor de carti nu cred ca ai rade de gusturile altora si nu vad de ce te-ar interesa parerea cuiva care nu citeste. Pana la urma fiecarora le place un gen, tie iti place genul romance. Nimeni nu trebuie sa intre in gusturile tale si sa nu ii lasi sa intre pe cei care incearca. Daca te temi ca o sa te batjocoreasca cineva doar ascunde cartea cand ai invitati.