| sabin89 a întrebat:

Ducele de La Rochefoucauld, cel cu Maximele, a fost amantul doamnei de La Fayette (Marie-Magdalene de La Vergne)?

6 răspunsuri:
| minrest a răspuns:

Nu a fost amantul ei, a fost un gen de prietenie legata de preocupari culturale, practicata in epoca, pe care o putem aproxima ca asemanatoare prieteniilor literare din zilele noastre. Ea era jansenista, nu cauta relatii sentimentale, iar el avea alte amante, cu totul alt gen de femei.

| sabin89 explică (pentru minrest):

Principesa de Cleves era amanta lui Nemours?

| minrest a răspuns (pentru sabin89):

Astea sunt personaje. A fost, mi se pare. Dar La Fayette nu era jurata sa refaca in viata ei reala vietile fictive ale personajelor romanelor ei.

Nu au fost amanti, este vorba despre o iubire neconsumata. Pot sa te intreb de ce intrebi asta?

| sabin89 explică (pentru minrest):

Am cartea și am început să citesc la ea. Îmi place. Pe lângă acțiunea propriu-zisă, te și introduce în atmosfera aia de la curtea Franței - din vremea lui Henric al II-lea, dacă bine înțeleg, cu intrigi, gelozii și orgolii. Mai evadăm și noi din epoca contemporană, să aflăm cum a fost și în vremurile mai de demult. Scriitoarea are talent, scrie frumos și pare să fi avut o distincție aparte. Citeam undeva pe net că marchiza de Sevigne o desemna "cea mai adevărată femeie din Franța".

Buna idee, asa iti faci o idee despre epoca. Despre doua epoci.