Bine ca " stau " si nu întra in belele mai mari *( băutură, jocuri de noroc sau droguri)! Uite doar la beizadeaua Vlad Pascu si la alte specimene care au facut prăpăd cu mașinile luate " cadou " de parinti!
Aici tot ei sunt vinovați! Legal in România de la 16 ani se poate lucra! O.k nu dai bani in casa pe utilități! Dar in rest? Internet, ieșiri in oras, haine, vacante? Sa-si cumpere singuri! Nu muncesc? NU AU!
Foarte de acord cu acest lucru. Insa, cati parinti din Romania au curajul sa isi lase copilul sa dea cu fundul de greu? Ii tin in bule de sticla pana pe la 20 de ani, si apoi nu mai pot controla situatia nici copii, nici parintii. Asa se nasc aceste specimene
In România Sf.Curea pe fundul GOL a cam fost uitata! Acu facem " soft parenting " si ne miram ce beizadele am creat! Pana la 12 - 13 ani măcar câteva dungi pe poponet le dau mucosilor reset din fabrica!
Nu cred ca este nevoie sa folosim violenta asupra unui copil doar pentru a ne arata autoritatea. Este destul sa ii scoti tableta, telefonul sau jucaria preferata. Nici eu nu am fost lovita de catre parintii mei, insa am invatat ce este disciplina si respectul reciproc din exemplul lor
Aia cu cureaua era " soluția finala " când vorba buna, explicațiile si pedepsele nu mai au efect! 80 % din parinti sar peste primele 2 etape si ajung direct la curea! Orice copil sau adolescent are un telefon ascuns strategic pentru situații in care este pedepsit nu te imbata cu apa rece! Sau face rost de la colegi sau prieteni!
Exemplu la nepoata-mea! Nu făcea mari prostii dar când lua note mici *( sub 6 ) avea de ales între 40 min in genunchi, 1 luna fără bani de buzunar sau 10 palme la fundul gol!
In 90 % din cazuri alegea varianta cu palmele! Lipsa banilor de buzunar sau statul in genunchi erau prea " dureroase "! Și ma-sa se chinuia sa-i inrosasca posteriorul!
Unii sunt masochiști si o cauta! Pedepsele in multe cazuri sunt apa de ploaie!
Domnule, va spun cu toata sinceritatea, ca trebuia sa sesizati la politie abuzurile si violenta in familie. Asa ceva nu este normal, nici fizic si nici psihologic. Daca nu stii sa educi un copil cu vorba si pedepse constructive, care chiar sa il ajute cu ceva in viata, nu meriti sa fi parinte. Sa nu mai vorbim despre " fundul gol", care este incalcarea spatiului personal, incalcarea intimitatii si in unele cazuri se poate pune si ca agresiune fizica si s*uala. Copii sunt oameni, care trebuie invatati sa fie oameni. Nici cainele nu il lovesc, daramite sa lovesc un copil si dupa sa am pretentia sa imi multumeasca
Bună GLUMA! In anii 2000 *( acum fata are 25 ) politia nu se " baga " la alte chestii mai grave de violenta in familie cu atat mai puțin la câteva palme la fund! Știu ca am si polițiști in familie! Curios ca nu ne " scandalizam " la mare cand părinții își expun in public odraslele dezbracate in văzul străinilor! Sau le mai postează dezbracate pe Fbk pentru " admirația" rudelor!
Ultima serie a luat-o in clasa a -6 -a! Destul de mare cat sa reclame singura acel " abuz "! Și nu a facut-o! De ce? O considera o mica corecție nu o bataie serioasa! Am avut in generala *( anii 90 ) colegi care o furau de la parinti cu adevărat! Și erau mari! Unii o luau cu cureaua sau furtunul chiar si in clasele a- 7 sau 8 -a!
Iar la nepoata-mea era caz fericit ca avea de ales! Putea sta 1 luna fără banii de buzunar! Un copil face diferența când un părinte chiar abuzează de violenta *( zilnic sau pentru chestii mărunte) si alta când aplica o corecție pentru o prostie mare!
Domnule, fata a tacut de frica. A tacut pentru ca stia ca tot acasa se intoarce, de aia a tacut. Chiar am purtat recent o discutie cu tata, si vorbeam de parenting-ul pe care l-a folosit. Si pe langa multumiri pentru modul in care m-a crescut, i-am spus si ca mie daca imi facea asa ceva era si el acum prin spitale.
Un copil nu face diferenta intre corectii si bataie. Prefera bataia in ciuda injosirii pe care ar simti-o fata de colegii ei.
Plus, crezi ca bataia o ajuta sa inteleaga mai bine materia de la scoala, nu?
Mie ca pedeapsa mi se dadeau exercitii in plus, acasa. Timpul pe care il acordam telefonului, era inlocuit cu timp pentru studiu. Si uite ca am terminat si facultatea. Dar mna. cand tu ca om nu stii sa faci temele copilului e mai usor sa il bati decat sa ii explici
Asa " de frica " ii era ca si acum își petrece vacantele cu ambii parinti! O vizitau la facultate in Olanda! Și una grea! Arhitectura navala! Da! Copii mici nu fac diferența! Unul peste 7-8 ani își da seama când un părinte cauta " motive " de scandal din nimicuri si cand il pedepsește pentru ceva serios!
Și NU! Niciodată nu tipa la ea, nu a batut-o sau certat -o in familie sau la școală fata de alte persoane! Totul se petrecea acasă in camera ei DOAR ele doua!
Un copil accepta o sancțiune, o pedeapsa DACA este proporțională cu fapta! Și cel mai rau DOARE umilință! Nu o urecheala, nu o palma sau o curea la fund ci umilință fata de alți membri de familie, prieteni sau colegi! O singura data in joaca pe la 11 ani am urecheat-o si eu ca raspundea cam obraznic! Dar a luat-o in gluma ca o harjoneala unchi-nepoata! Și azi vorbim uneori de 2-3 ori pe săptămână!
Dacă consideram ca este cu adevărat un abuz sau o chestie sistematica *( zilnica ) îți dai seama ca eu o puneam pe ma-sa la punct înaintea Politiei!
Iar note mici lua DE LENE! Invata chiar bine! Ma-sa nu i-a impus chestii absurde! 10 pe linie! Premii 1 sau alte nebuneli! Singura condiție sa nu vadă in carnet note sub 6!
O mai ajutam si eu la teme ca stăteam cu ea când ma-sa avea multa treaba!
Cu mine la istorie, geografie, biologie & chimie culmea ca avea cele mai bune note!
La 18 ani ești încă la liceu prin clasa a 11a sau a 12a, ce vrei sa faci la vârsta ta? Poți să lucrezi de la 18 ani și e chiar foarte bine, e un început, dar nu o sa câștigi mare lucru. Câți tineri de 18 ani cunoști care se pot descurca singuri deja? Hai sa fim serioși! Sunt de acord că tinerii trebuiesc îndemnați să lucreze, sa câștige și ei niste bani dar nici să cădem în extrema cealaltă sa avem pretenția că un adolescent de 18 ani ar putea deja să câștige suficient cat sa stea singur și să se descurce singur.
Uite, fix mentalitatea asta a adus Romania in punctul in care nu mai scoate prea multi sportivi de performanta si in punctul in care tineretul pleaca in strainatate sa munceasca. La 18 ani sunt foarte buni de munca si de a fi indemnati sa isi castige un viitor. Mai aud si prostia " stai la parinti acasa pana iti iei tu casa ta".
Asta cu stai cu părinții până îți iei casa nu e o prostie, dimpotrivă, păi ia gândește -te ce se întâmplă dacă pleci aiurea așa și stai cu chirie, nu ai niciun viitor, te chinui mai rău, s-ar putea sa nu mai strângi bani de o locuință în vecii vecilor amin. Mai bine ramai acasă cu părinții mai mult, muncești și pui bani deoparte. Deci nu e o prostie, părinții care zic asta le vor binele copiilor.
Plecata de la 16 ani de acasa. 40% din salariu pe chirie
30 deoparte
30 mancare+ haine.
Este cea mai mare prostie si cea mai mare dovada de lipsa de independenta si ambitie. Uite asa ajung oamenii la 30 de ani sa stea tot cu mama si cu tata
Și ți-ai luat casa pana acum?
Doar din aceasta "schema" mi-am luat o casa in aprox 3 ani. Dupa am fost si mai " descurcareata" si am mai luat 2.
Foarte bine!
Legal drăguță dacă VREI chiar si in România poți lucra de la 16 ani cu contract de munca! Se poate face modeling, chestii artistice *( YouTube, cantat, dansuri ) un sport de performanta! Sa-ti dau exemple de tineri care înainte de 18 ani au facut saci de $$$ chiar si in România? Selly îți suna cunoscut? Nicole Cherry, Iuliana & Ana Beregoi *( R Moldova) si culmea ca mulți se trag din familii modeste financiar! Nu sunt copii de mari milionari sau parlamentari sa le " netezeasca " drumul cu telefoane la radio, TV sau alte " PILE "! AU avut talent si un pic de noroc cu YouTube, Instagram si niște manageri de treaba!
Nu este intrebare, este fix un indemn, macar sa tacă din gura lumea si sa nu se mai plânga de tot ce se intampla
Ecaterinaz79 întreabă: