Am mai scris un raspuns dar vad ca nu s-a salvat. in fine.
Daca apa isi mareste volumul lichid (Vl) cu 8% atunci când ajunge in stare solida (Vg) putem scrie urmatoare relatie:
Vg=Vl+8%Vl
sau prelucrând:
(1) Vl=100/108*Vg
Vrem sa stim cu cat isi reduce gheata volumul (Vg) la trecerea in stare lichida (Vl), sau in limbaj matematic vrem sa aflam "x" in relatia:
Vl=Vg-x%*Vg
Prelucrând obtinem:
(2) Vl=Vg*(100-x)/100
Din (1) si (2) rezulta:
100/108=(100-x)/100
De unde x=7.4
Lăsând gluma, recunoaşte că e o problemă frumoasă. Aparent simplă şi totuşi, ai văzut, nu e aşa uşor să-l faci pe V să dispară din ecuaţie. La şcoală, dacă ţi-aminteşti, se dădeau deseori exerciţii în care o expresie E cu multe operaţii cu numere conţinea şi o literă, să zicem "t", şi se cerea să arătăm că E nu depinde de "t". Iar tu ca elev, prin operaţii succesive, aduceai expresia la o formă în care "t" se simplifica. Erau interesante.
10l, 8% din 10 este 0.8l deci apa inghetata va ocupa 10.8l, daca topesti gheata, trebuie sa ajunga la 10l si ai relatia x/100 *10.8=0.8, raspunsul fiind 7.4%.
8/100 + 10 = 0.8l, V = 10 litri (o galeata obisnuita are 10 litri)
daca ii creste volumul cu 8% atunci W va fi V + 8% din V adica V+ 0.8 adica 10.8l din care ti-am mai dat relatia mai sus, 0.8l din W inseamna 7.4% deci W trebuie sa scada cu 7.4% ca sa ajunga la V pe cand V trebuie sa creasca cu 8% ca sa ajunga la W
Hai s-o facem cu 5 litri, 8% din 5 vine 8/100 * 5 =0.4
deci V este 5 si W este 5.4, ca sa ajunga inapoi la V trebuie sa scada cu 0.4l si 0.4l din 5.4l reprezinta exact acelasi procent ca in cazul cu 10l, 7.4%.
Daca procentul de la V la W este de 8%, indiferent de cati litri de apa ai, procentul de la W la V va fi mai mic decat acel 8% adica 7.4%, este o constanta, nu se schimba. Daca trecerea de la V la W era de 9% atunci trecerea de la W inapoi la V era de alta valoare, doar printr-un exemplu de genul ce ti-am dat mai sus poti afla procentul ala de revenire, sa-i zic asa.
Faptul că, indiferent de valoarea lui V, se ajunge tot la 7, 4% îmi spune mie că acest procent (7, 4) nu depinde de V, ceea ce ai remarcat şi tu. Şi atunci ar trebui să se poată ajunge la o relaţie în care să-l avem pe V atât deasupra cât şi sub linia de fracţie, pentru ca el să se simplifice şi să găsim răspunsul 0, 074 fără să fi dat vreo valoare lui V.
Daca de exemplu ai 100 m cubi de apa, 8% din 100 e 12, 5, deci cand ingheata capata un volum de 112.5 m cubi
Daca zici ca din 112.5 m cubi de gheata se topeste tot 8%, 8%din 112.5 e altceva, e 14, 06, ca sa obtii la loc 100 m cubi de apa ar trebui sa scada in volum gheata cu cam 11%
Lol eram beat cand am scris asta )))))))
Acum că te-ai trezit, dă-ţi şi tu cu părerea la ce se discută pe aici.