anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am o nelămurire, poate mă ajută cineva să înţeleg. Cunoaştem că apa prin îngheţare îşi măreşte volulul. Să presupunem că avem într-o găleată o cantitate de apă care ocupă un volum V. Prin înghrţare această apă îşi măreşte volumul cu (să zicem) 8%. Întrebarea mea este: Când gheaţa se topeşte, cu cât la sută îşi micşorează volumul? Tot cu 8%?

Răspuns Câştigător
| Inferno a răspuns:

Am mai scris un raspuns dar vad ca nu s-a salvat. in fine.
Daca apa isi mareste volumul lichid (Vl) cu 8% atunci când ajunge in stare solida (Vg) putem scrie urmatoare relatie:
Vg=Vl+8%Vl
sau prelucrând:
(1) Vl=100/108*Vg

Vrem sa stim cu cat isi reduce gheata volumul (Vg) la trecerea in stare lichida (Vl), sau in limbaj matematic vrem sa aflam "x" in relatia:
Vl=Vg-x%*Vg
Prelucrând obtinem:
(2) Vl=Vg*(100-x)/100

Din (1) si (2) rezulta:

100/108=(100-x)/100

De unde x=7.4

| sabin89 a răspuns (pentru Inferno):

Lăsând gluma, recunoaşte că e o problemă frumoasă. Aparent simplă şi totuşi, ai văzut, nu e aşa uşor să-l faci pe V să dispară din ecuaţie. La şcoală, dacă ţi-aminteşti, se dădeau deseori exerciţii în care o expresie E cu multe operaţii cu numere conţinea şi o literă, să zicem "t", şi se cerea să arătăm că E nu depinde de "t". Iar tu ca elev, prin operaţii succesive, aduceai expresia la o formă în care "t" se simplifica. Erau interesante.

| Inferno a răspuns (pentru sabin89):

Funda?

16 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns (pentru Inferno):

Nu e aceeaşi problemă. Aia era cu 9%, asta e cu 8%.

| RB26DETT a răspuns:

10l, 8% din 10 este 0.8l deci apa inghetata va ocupa 10.8l, daca topesti gheata, trebuie sa ajunga la 10l si ai relatia x/100 *10.8=0.8, raspunsul fiind 7.4%.

| sabin89 a răspuns (pentru RB26DETT):

Dacă nu iei date concrete, ci presupui V volumul iniţial al apei şi W volumul după îngheţare...Cum raţionezi în acest caz?

| RB26DETT a răspuns (pentru sabin89):

8/100 + 10 = 0.8l, V = 10 litri (o galeata obisnuita are 10 litri)
daca ii creste volumul cu 8% atunci W va fi V + 8% din V adica V+ 0.8 adica 10.8l din care ti-am mai dat relatia mai sus, 0.8l din W inseamna 7.4% deci W trebuie sa scada cu 7.4% ca sa ajunga la V pe cand V trebuie sa creasca cu 8% ca sa ajunga la W
Hai s-o facem cu 5 litri, 8% din 5 vine 8/100 * 5 =0.4
deci V este 5 si W este 5.4, ca sa ajunga inapoi la V trebuie sa scada cu 0.4l si 0.4l din 5.4l reprezinta exact acelasi procent ca in cazul cu 10l, 7.4%.

Eu ziceam fără 10 şi fără 5 litri, ci un volum oarecare de apă V care se află într-un butoi sau ]ntr-un lighean.

| RB26DETT a răspuns (pentru sabin89):

Daca procentul de la V la W este de 8%, indiferent de cati litri de apa ai, procentul de la W la V va fi mai mic decat acel 8% adica 7.4%, este o constanta, nu se schimba. Daca trecerea de la V la W era de 9% atunci trecerea de la W inapoi la V era de alta valoare, doar printr-un exemplu de genul ce ti-am dat mai sus poti afla procentul ala de revenire, sa-i zic asa.

Faptul că, indiferent de valoarea lui V, se ajunge tot la 7, 4% îmi spune mie că acest procent (7, 4) nu depinde de V, ceea ce ai remarcat şi tu. Şi atunci ar trebui să se poată ajunge la o relaţie în care să-l avem pe V atât deasupra cât şi sub linia de fracţie, pentru ca el să se simplifice şi să găsim răspunsul 0, 074 fără să fi dat vreo valoare lui V.

| Uxellodunon a răspuns:

Daca de exemplu ai 100 m cubi de apa, 8% din 100 e 12, 5, deci cand ingheata capata un volum de 112.5 m cubi

Daca zici ca din 112.5 m cubi de gheata se topeste tot 8%, 8%din 112.5 e altceva, e 14, 06, ca sa obtii la loc 100 m cubi de apa ar trebui sa scada in volum gheata cu cam 11%

| Uxellodunon a răspuns (pentru Uxellodunon):

Lol eram beat cand am scris asta laughing)))))))

| sabin89 a răspuns (pentru Uxellodunon):

Acum că te-ai trezit, dă-ţi şi tu cu părerea la ce se discută pe aici. happy

| Malldova2 a răspuns:

Cu mai mult