| blondissima a întrebat:

Apatia, stare tangibila sau o iluzie, un sistem de "autoprotectie"?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ciudate lucruri mi se-ntampla azi, dar sunt de-acord cu Vizitiul.
Nu exista stare de apatie pura, asa cum nu exista nici cinism pur, ambele sunt doar niste brate ale aceleiasi caracatite care reprezinta mecanismul nostru de aparare.
Harciog a punctat din nou bine: cand te prefaci ca nu-ti pasa, risti s-o dai in nesimtire.

| NOname a răspuns (pentru anonim_4396):

GenOm, Vizitiul, cred că înțelegem diferit "apatia".
Am o întrebare pentru voi la care mi-ar plăcea să-mi răspundeți:
Niciodată nu ați zăcut în pat (fiecare în patul lui, să fim clari) ore-zile întregi, simțind că nu aveți chef de nimic, că vă e lene să și gândiți, să și respirați, fiind total dezinteresați de ceea ce se întâmplă în jur, total plictisiți, total apatici?

A, și mai ceva, GenOm, spune-i tu unui psihiatru că nu există o stare de apatie pură, când el se confruntă zilnic cu zeci de cazuri, și vezi ce-ți răspunde.

| Vizitiul a răspuns (pentru NOname):

Sa inteleg ca tu ai fost indiferenta de tot ceea ce se intampla in jurul tau pret de cateva ore? Cum vine aia "lene sa gandesti"? Pai hai s-o luam logic. Daca te simti "apatica", de unde ideea asta, nu din gand, nu din gandire? Bai, eu am spus ceva mai sus si am spus bine: "unii sunt inconstienti de treaba asta". Transpune rapid spusele mele in ceea ce priiveste gandirea la ceea ce priveste apatia. P.S.-eu sunt "apatic" in apa.

| anonim_4396 a răspuns (pentru NOname):

E clar ca intelegem diferit apatia.
Daca tu prin apatie pura intelegi o stare de plictiseala temporara si relativ scurta, in care te inchizi in casa cu tigari, bere si Maria, si te uiti la Seinfeld, e clar ca nu suntem pe aceeasi unda.
E imposibil ca omul sa se detaseze de ce e-n jurul lui si sa nu mai dea doi bani pe nimic pe o perioada indelungata sau definitiva. Si cand te uiti la un meci de fotbal, intre 2 echipe din Mexic, de care nu ai auzit si de care nu te leaga niciun sentiment, tu tot o sa ai inclinatie catre una dintre echipe, fie ca-ti place echipamentul, fie iti place numele echipei etc etc. Omul nu se poate detasa, fi nepasator si impartial, cel putin intr-o societate ca a noastra. Prin Tibet, poate.
Psihiatru... Poate ai vrut sa zici psiholog.

| NOname a răspuns (pentru Vizitiul):

Iar nu m-ai înțeles, Vizitiule. Dar sunt prea apatică acum, ca să-ți explic.

P.S..."lene să gândești" și "să Nu gândești" sunt două lucruri diferite. Când ești apatic, nu devii chiar o plantă, dar nici prea departe nu ești.

GenOm, când ești cu adevărat apatic, nu-ți arde de bere, prieteni, seriale, ș.a.m.d. Privești în gol (pe tavan, pe un perete) și nu simți nici o dorință, nu te atrage nimic din jur, creierul ți-e amorțit...

P.S. Psihologii sunt copii mici pe lângă psihiatri. Deci am zis bine.

Asta, ce spui tu, e depresie.
Cat despre psihologi si psihiatri, tin sa te contrazic. Fiecare are aria lui de desfasurare.

Da, așa e. Tu vorbeai despre o formă ușoară de apatie, eu despre una gravă, transformată în depresie.
Iar psihiatri se ocupă de cazuri grave, tratează prin medicație, când psihologii nu mai pot face mare lucru, doar discutând.

Psihiatrii indoapa cu medicamente, transformandu-si pacientii in legume, fiindca, altfel, acestia reprezinta o povara prea mare pentru Altetele Lor, deci ai si tu dreptate.laughing

Eu zic să așteptăm niște psihiatri și psihologi, ca să ne lămurească ei, că degeaba vorbim pe marginea unui subiect, pe care niciunul dintre noi nu-l stăpânește foarte bine.

3 psihologi, 3 personalitati, 3 tipuri de experienta, 3 povesti, 3 idei diferite. Si tot acolo (aici) ajungi.

Esti apatica la comanda sau ironica? Am inteles, ai simtit nevoia sa ironizezi pentru a nu-mi da dreptate, ca vezi doamne esti diva pe site. Pa si pu! Nu-s unul din cei cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani.
GenOm, las-o, degeaba hranesti pestele cu faina.

| NOname a răspuns (pentru Vizitiul):

Vizitiul, ești obraznic, arogant și ai idei destul de fixe, de aia am preferat să nu intru în polemici cu tine. GenOm, în schimb, e inteligent, flexibil și are tact. E o plăcere să discut cu cineva ca el, să fac schimb de idei...
Îmi pare rău că te-ai simțit exclus.

Și mai ceva, dacă după părerea mea ai avea dreptate, ți-aș da-o. Nu am orgolii de acest gen. Iar știind că oricum nu îți vei schimba opinia, mi se pare o pierdere de timp să încerc să-ți demonstrez ceva.
Numai bine.

Stai sa luam problema pe indelete. Te folosesti de GenOm pentru a ma reduce pe mine la tacere laughing? Care-i arogantul, obraznicul? Sa intri in polemici cu mine? Pff, si ceva mai sus ai intrat in polemica cu mine, dar mno, te inteleg, esti zana buna, iar eu sunt dracusorul straveziu. P.S.-nu esti atat de importanta incat sa ma pot simti eu exclus de catre tine. Incercam doar sa-ti spun ca popularitatea matale nu-mi impune deloc respect (vorba ta-sunt obraznic).

28 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

O amorţeală, uneori chiar o comă, a sufletului.
http://www.youtube.com/watch?v=dccUExSgorE

NOname
| NOname a răspuns:

Blondi, iar în comă ştii de ce se intră de obicei? Ca organismul, în cazul de faţă sufletul, să poată lupta, să nu fie distras de durere (s-o poată suporta) şi să-şi recapete forţele, să se vindece mai repede. Deci da, apatia poate fi privită şi ca un sistem de autoprotecţie.
Însă o apatie lungă şi continuă, deja e o adevărată depresie. Deci şi dozarea e foarte importantă...ca o comă a sufletului să nu se transforme în moarte...

NOname
| NOname a răspuns:

Poneule, pe tine nici nu mi te imaginez apatic. Ești o excepție, un fenomen ciudat și neînțeles. Și în cazul tău apatia chiar este o stare inexplicabilă de mimare motivată a depresiei.

P.S. Iar psiholoaga ta frumoasă ce zice vis-a-vis de treaba asta? N-o întrebi, te rog?

| Vizitiul a răspuns:

O pacaleala a propriei persoane. Dovada vie ca atunci cand te faci ca nu-ti pasa, iti pasa a dracului de mult, chiar daca multi nu-s tocmai constienti de treaba asta.
NOname, cand ai fost ultima data indiferenta? Adica trebuie' sa stii cand ti-a intrat sufletul in coma. Totusi, este un eveniment remarcabil.

| Vizitiul a răspuns:

Nu orice fiinta purtatoare de vagin se numeste femeie. Pfff, n-am reusit sa ma prind de funia asta. Poneiule, o intrebare si te las, ca esti ocupat: ai facut dreptul sau iti place postura de caraus?

April
| April a răspuns:

Daca "tangibil" are aici sensul de" real,evident",atunci cu siguranta apatia astfel este; in niciun caz nu e iluzie,dar forma de autoprotectie, voluntara sau nu,de asemenea este. Daca nu vorbim despre starea de apatie asociata unor afectiuni neurologice,psihice sau somatice,apatia e acea stare a sufletului omenesc in care fiinta noastra,dezamagita,impovarata de repetate esecuri trece dincolo de disperare,de suferinta,de durere si nu mai are puterea de a spera,de a dori,de a-si propune teluri spre care sa urce,pentru care sa lupte,daca acceptam ca viata e o lupta.Un apatic nu mai vrea nimic,,de fapt nu mai are forta psihica de a voi ceva,el a ajuns la un nivel in care puterile sufletesti il parasesc; un astfel de om zace la propriu in patul sau,in casa sa, nu mai are capacitatea nici de a se bucura de prieteni, nici da a-si aminti de dusmani.el vegeteaza asteptand; ce? nici el nu stie.Vad apatia ca pe un rezultat final al unui sir de esecuri,caci se intampla in viata sa ai parte de asta; suferi cat suferi,dar la un moment dat totul se surpa; nemaiputand indura,sufletul omenesc devine nepasator; e,intr-adevar,o farma de autoprotectie.Daca sufletul e fragil apatia capata nuante patologice si o boala psihica se poate instala; dar,in fericire,de cele mai multe ori sufletul isi revine,pofta de viata anima iarasi,usor, usor fiinta omenesca si apaticul redevine cel ce a fost; e ca o revenire dintr-un somn greu. Apatia nu e sinonima cu lenea nicicum; apaticul nu se complace in a fi indiferent,el chiar este,funciarmente,pe toata perioada in care isi traieste starea. Poate ar trebui adaugat ca apatia a fost socotita candva,in antichitatea greaca,drept o stare voluntara, adoptata de anumiti filosofi stoici sau sceptici care o considerau drept stare ideala a inteleptulu idevenit insensibil la durere sau placere, lipsit de pasiuni.In ultima vreme apatia si-a cam pierdut caracterul de valoare filosofica,sporind in schimb latura sa patologica. Apatia poate fi severa precum cea descrisa mai sus,dar si superficiala asa cum devenim noi,dezamagiti de tot si de toate,in preajma alegerilor; cu rezultate pe masura, desigur. Apatici suntem, apatici alegem:adica indiferenti la nevoile tarii! Numai bine.

| harciog a răspuns:

Daca n-ai deveni jignitor fara sa-ti dai seama, doar din simplu motiv ca nu-ti pasa ar fi perfect indiferent ca ar fi autoprotectie sau orice ar fi ea.Nu ca imi pasa de asta dar nici nu pot spune ca nu observ.

| harciog a răspuns:

Bravo Klepto, da-i tare poate ma faci sa ies din starea asta dar lasa-mi macar grija de a nu jigni cum fac altii care nu-si plinga de mila.Proasta mai esti Doamne dar nici de asta nu-mi pasa.

| Klepto a răspuns:

Apatia ii ciuperca aia care iese dupa ce ploua cu dezamagire si nefericire, acel factor care te transforma din fan curcubeu in stil minimalist gri.Ii mai mult o infrangere, o plictiseala, ce poti sa protejezi daca te comporti fara pic de pasiune, vlaga si nu mai mergi in pasi de tango prin viata?
Cat timp este scurta si dispare mai repede decat roua dimineata, poate sa fie iluzie si doar un nor negru desupra capului tau.
Apatia, stare defecta, eu cred ca este o consecinta a plansului de mila(si la asta is expert), nu mai vezi culoare, nu mai simti nevoia sa, crezi ca totul este in zadar.Accepti ce este deja, in loc sa vrei ceva mai bun, te multumesti cu "treaca-mearga".
Sper doar sa nu te prinda si pe tine astenia de toamna.

| blondissima explică:

Da Poneiule, da, da, sigur!

Eu astept totusi sa vad ce-mi zice harciog. El e apaticul meu favorit laughing.

| SkittlesNuMaiTrecePeAici a răspuns:

Buna
Este starea aia cand n-ai ce face, dar totusi faci ceva.Stii nu prea sunt de acord cu starea tangibila,pentru ca asta inseamna ca are legatura cu acel lucru pe care il faci,dar pe care nu vrei sa-l faci si nici cu iluzia, fiindca traiesti si simti in acel moment. Daca ar fi o iluzie, ar fi sentimentul de "deja vu".

Sper ca te-am ajutat happy

| VladimirPutin a răspuns:

Posibil
Apatia este un ideal moral care constă în înăbușirea oricărei pasiuni

| Danutza27 a răspuns:

Apatia este o prostie si iata remediul in loc sa plingi de mila ta mai bine faci ceva util:cauti pe internet treptele rugaciunii. Apoi incepi sa citesti dupa puterile tale din Biblie o iei cu binisorul pe la NT.In fiecare seara te insemni de 3 ori cu semnul Sf Cruci si zici Tatal Nostru.si lui ii pui la picioare problemele tale si nu uita sa ii multumesti"ca numai unul a multumit si acela era de alt neam" Leac de iesire din apatie 1)mai dai cu nasul pe la Sf Biserica stai linistita nu cade pe tine 2)Poti vorbi si cu un Preot stai linistita nu te jupoaie de vie 3)Daca tot nu este bine iei Sf Psaltire si citesti 1-3 Catisme /zi garantat cam in 1-2 saptamini incepi sa te rezolvi ca de la apatie -->depresie.O sa zici stai ca uite toti zic "hais" dar apare o nebuna si zice "cea" Uite si ce zic medicii americani in asemenea cazuri 1)Pastor (Biserica lor) 2 Psiholog dar tot ei medicii recunosc ca 1 mai bun ca 2. Draga mea apatia ta e floare la urechiusa pe linga ce am trecut eu si eu nu am dat in viata mea pe la psiholog nici gura nu am pus pe xanax.O sa zici ca nu este adevarat ca eu gresesc=nu eu ci tu si uite de ce citi tarani vezi in balamuc=0 si ei sunt 70% au si ei probleme cu carul ...etc
Bafta tu alegi

| Danutza27 a răspuns:

Ptiu sa nu va fie de deochi cum plinge unul de mila altuia,Pai ce facea Sf Stefan cel Mare cind rinduia armata sa se ia la omor cu turcii? Daca moldovenii strigau in gura mare, maria ta suntem satui sa ii tot cocosam ca astia sunt prosti la cap si nu pricep si noi am cazut in apatie dupa ce am ciomagit ultima tura de turci, unii strigau ca le este lehamite de asa viata? Avea leac Sf Stefan Cel Mare? care leac =? Sa nu ziceti de Psiholog ca rid si aia mici de la religie de voi

| anonim_4396 a răspuns (pentru Danutza27):

You do drugs?

Întrebări similare