| i86e2 a întrebat:

Ce e liberul arbitru? Mă interesează exact ce e, nu ceva vag. Eu înțeleg ceva de genul: un arbitru e pe teren si nu trebuie să aibă preferințe pentru vreo echipă de fotbal, de fapt nu trebuie să aibă sentimente, fiindcă ar interfera cu abilitatea lui de a lua decizii corecte, trebuie să fie obiectiv, dar niciun om nu poate fi 100% obiectiv. Mai știu că liberul arbitru e în opoziție cu determinismul, care spune că lumea funcționează după cauza și efect și faptul că tu crezi că alegi e o iluzie, fiindcă alegerea ta are cauze, deci e determinată.

Răspuns Câştigător
| Hombre a răspuns:

Liberul arbitru este un construct filozofic si nu poate exista decat ca o metafora in realitate.

56 răspunsuri:
Răspuns utilizator avertizat
| i86e2 explică (pentru biancapaula):

Dar au alegerile noastre cauze?

| DyNo a răspuns:

Liberul arbitru este libertatea omului de a alege ceea ce vrea sa faca. S-a facut recent un studiu conform caruia oamenii nu au liberul arbitru, adica deciziile noastre nu sunt luate de catre noi ci de catre subconstient. Nu este nimic sigur inca nu au spus daca este sau nu asa.

| pinkpinkbutterfly a răspuns:

Aceasta expresie este folosita cu referire la o persoana, la un om adica libertatea omului de a alege intre posibilitatile care i de ofera. Raul si eroarea devin astfel rezultatele alegerilor greșite ale omului.Liberul arbitru implica si existenta libertatii ca stare de fapt, nu doar ca o stare mentala de posibilitate, careia nu ii corespunde ceva efectiv. Sper sa iti fie de folos raspunsul meu.

| i86e2 explică (pentru DyNo):

Bine, dar alegerile care au cauze sunt deterministe oarecum. Alegerile care nu au cauze ar trebui să fie aleatorii, deși am o bănuială că și chestiile aleatorii pe care le facem au cauze, ceva de genul: dăm cu banul sau aruncăm zarul.

Aș putea să pun întrebarea: putem cu adevărat să alegem sau suntem ceea ce suntem datorită eredității și mediului? Știi prea bine că dacă te nășteai într-un trib prin Amazon, ai fi fost cu totul altfel.

| i86e2 explică (pentru pinkpinkbutterfly):

Ce înseamnă că omul e liber să aleagă? Scuze, dar eu nu înțeleg chestia asta. Adică, de ce alege ceva în loc de altceva? Dă-mi un exemplu în care tu ai făcut o alegere și spune-mi de ce ai făcut acea alegere. Mi se pare imposibil să nu ai motiv, adică să nu existe cauze pentru alegerea ta, adică să nu fie determinate de circumstanțe, experiența de viață, preferințele personale etc.

| pinkpinkbutterfly a răspuns (pentru i86e2):

Bineinteles ca alegerea pe care o va face are la baza si un motiv. Altfel nu o mai putea face, daca nu ar exista cauze si beneficii nu ar putea nimeni lua o dicizie anume.De ex. ceva banal ca sa poti intelege mai usor: eu am ales intre a ma ridica din pat si face ordine in camera si a sta in pat la pc, sa stau la pc, dc? petru ca nu am "chef" sa zicem asa sa fac nimic, deci decizia mea a depins de o stare de spirit, daca nu depindea de asta depindea de constiinta, si anume ca trebuie, asa este bine sa fachappy, o alegere este mereu motivata si mereu facuta pe bunul nostru plac.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Interesant de urmărit, în legătură cu subiectul și determinismul pus în discuție de tine:
http://www.youtube.com/watch?v=pCofmZlC72g

| 1Mihai1 a răspuns:

Liberul arbitru = libertatea de a alege. Un exemplu: Tu alegi dacă vrei merge în Rai sau Iad.

| i86e2 explică (pentru 1Mihai1):

De ce, alege careva să sufere și nu știam eu?

| 1Mihai1 a răspuns (pentru i86e2):

Da, inconştient.

| Hombre a răspuns (pentru 1Mihai1):

Si tu daca spre exemplu alegi sa te duci in rai de ce o faci?

| i86e2 explică (pentru Hombre):

E programat, săracul, de natură să prefere plăcerea/fericirea în locul durerii/suferinței.

| 1Mihai1 a răspuns (pentru Hombre):

Pentru că am posibilitatea de a fi fericit veşnic.

| i86e2 explică (pentru 1Mihai1):

Și de ce preferi fericirea în locul suferinței? happy
E o întrebare serioasă.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru 1Mihai1):

Ești amuzant. Poți măcar concepe veșnicia? Poți s-o explici?

| WhatheWow a răspuns:

Liberul arbitru se poate raporta doar la religie si nu la actiunile noastre; se spune ca atunci cind ne-a creat, Dumnezeu a ales sa nu puna in constiinta Omului un sentiment de apartenenta, de crez comun ci un sentiment de libertate individuala in alegerea puterii spirituale care ne conduce si implicit in directionarea actiunilor noastre in raport cu aceasta putere.Deci, Liberul Arbitru, functioneaza numai in cazul in care misticismul e parte a constiintei noastre. In cazul acelora care nu au o constientizare mistica, Liberul Arbitru nu exista, acesta fiind inlocuit de relatia Actiune -Reactiune.

| 1Mihai1 a răspuns (pentru i86e2):

Dar tu de ce preferi sănătatea în locul bolii?

| i86e2 explică (pentru 1Mihai1):

Fiindcă sunt programat de natură așa, pentru supraviețuire și reproducere. Apropo, nu mi-ai răspuns la întrebare.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru WhatheWow):

Și, totuși, mulți adepți ai creștinismului spun că, de fapt, credința e înnăscută, e un sentiment interior pe care-l purtăm din născare, doar Diavolul fiind cel care ne aduce în stadiul de negare și rătăcire, pe parcursul vieții materiale. Mamona ftw.
"Sentiment de libertate individuală" - bine zici "sentiment", că la asta se rezumă.

| 1Mihai1 a răspuns (pentru i86e2):

Fiindcă sunt programat de Dumnezeu aşa.

| i86e2 explică (pentru 1Mihai1):

De ce te-a programat D-zeu așa? happy

| 1Mihai1 a răspuns (pentru i86e2):

Pentru că Dumnezeu este bun şi vrea să le "dea" şi altora din fericirea lui.
Pe tine de ce te-a programat natura?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

''Liberul arbitru este o noțiune filosofică și etică (morală) care desemnează o libertate absolută a voinței omului, privită ca o independență totală față de necesitatea și cauzalitatea obiectivă.''

Sursa: dexonline
Mi se pare suficient de explicită.

| WhatheWow a răspuns (pentru 1Mihai1):

Gresit! Daca vei alege sa mergi in Iad sau in Rai asa cum spui tu, nu are legatura cu Liberul Arbitru ci cu Judecata lui Dumnezeu asupra actiunilor tale, a pacatelor sau a faptelor bune pe care le-ai facut.

| i86e2 explică (pentru anonim_4396):

Păi asta nu o înțeleg, dacă liberul arbitru e independent de cauzalitate, înseamnă că e aleatoriu? Există și altă variantă în afară de cauzalitate și întâmplare?

| WhatheWow a răspuns:

" Filozofia creștină vede divinitatea ca forță creatoare a lumii și a omului. Omul, ca ființă creată, nu are posibilitatea de a-și modifica natura. Din această logică ar rezulta că singura libertate a omului este aceea de conștientizare a propriilor limite, rămânând astfel liber întru Dumnezeu. Însă astfel se ajunge la concluzia că Dumnezeu este responsabil și pentru producerea răului. Pentru a nu renunța la ideea de perfecțiune a naturii divine, gânditorii creștini Vasile cel Mare și Fericitul Augustin recunosc existența liberului arbitru, adică libertatea omului de a alege între posibilitățile care i de oferă. Răul și eroarea devin astfel rezultatele alegerilor greșite ale omului. " Wikipedia

| i86e2 explică (pentru 1Mihai1):

D-zeu e bun în raport cu ce?
Ți-am zis deja de ce m-a programat natura așa, un răspuns mai pe larg îl poți vedea pe întrebarea cu durerea și plăcerea.

| EmaS a răspuns:

Fiecare alegere a noastra are consecinte.De exemplu stiu ca daca pun mana in foc ma ard.La fel este si cu Dumnezeu.Aleg ca El sa fie Domnul si Mantuitorul meu personal voi beneficia de binecuvantarea Lui si la sfarsit viata vesnica.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru i86e2):

Cum să fie aleatoriu dacă e independent de cauzalitate?
De unde deducţia aceasta?
...
Da, ai dreptate, noţiunea de liber arbitru e antagonică concepţiei determinismului. Acest fapt explică într-o mare măsură definiţia liberului arbitru.
Liberul arbitru reprezintă în esenţă libertatea umană de a ALEGE, omul modelând astfel, prin suma alegerilor sale, însuşi Destinul său în această viaţă.
Liberul arbitru elimină idee predestinaţiei întru totul.