| 0ctavel a întrebat:

Ce inseamna deplasmoliza?

Răspuns Câştigător
| alessia5158 a răspuns:

Pentru ca userul DeFlik ti-a dat un raspuns gresit citeste toate cele trei mecanisme pentru a intelege diferenta intre ele :

Plasmoliza, deplasmoliza şi turgescenţa

Schimburile osmotice dintre celula vegetală şi mediul extern sunt puse în evidenţă prinfenomenele de plasmoliză, deplasmoliză şi turgescenţă.
PLASMOLIZA
este fenomenul de ieşire a apei din celulă în cazul când ţesutul este pus într-osoluţie hipertonică. Ca urmare a ieşirii apei prin exosmoză, citoplasma se desprinde de membrana celulară, vacuola îşi micşorează volumul, iar concentraţia sucului vacuolar semăreşte. Plasmoliza are loc în trei faze:-
plasmoliza incipienta, care constă în desprinderea citoplasmei de membrană numai lacolţurile acesteia;

- plasmoliza concavă,, care constă în desprinderea parţială a citoplasmei de membrană;
- plasmoliză convexă, care constă în desprinderea totală a citoplasmei de membrană.

DEPLASMOLIZA
este fenomenul invers plasmolizei, de intrare a apei în celulele plasmolizate, în cazul când ţesutul este pus într-o soluţie hipotonică. Ca urmare a intrării apei prin endosmoză, citoplasma se alipeşte de membrana celulară, vacuola îşi măreşte volumul, iar concentraţiasucului vacuolar scade. Apa pătrunde în celulă până la starea de turgescenţă. Fenomenul de plasmoliză prezintă o importanţă fiziologică deosebită, fiind utilizat ca unindiciu de viabilitate a celulei. Proprietatea de semipermeabilitate este caracteristică numai protoplasmei vii, prin moarte protoplasma devine permeabilă.
TURGESCENTA
este starea fiziologică normală, de hidratare optimă a celulei. În celuleleturgescente conţinutul de apă este maxim. Turgescenţa se datoreşte elasticităţii limitate amembranelor celulare, care la un moment dat se opune intrării apei în celulă, deşi soluţia externăeste hipotonică. Starea de turgescenţă contribuie la susţinerea mecanică a ţesuturilor la plantele ierboase.

4 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

Sincer? Nu știu. Dar dacă aș fi vrut să aflu, sigur aș folosi Google. Tu de ce nu-l folosești? Crezi că cei de aici știu mai multe, decât bătrânul Google?

Documentează-te înainte să pui o întrebare!

P.S. http://dexonline.ro/definitie/plasmoliz%C4%83

| 0ctavel explică (pentru NOname):

Vaiii...DEplasmolia nu plasmoliza! si am cautat pe google dar nu am gasit doar plasmoliza

| NOname a răspuns (pentru 0ctavel):

0ctavel, îți dădeam de înțeles că dacă inversezi plasmoliza, vei obține DEplasmoliza. N-ar fi trebuit să fie greu să-ți dai seama.

| Owakey a răspuns:

Bună!

Deplasmoliza este un fenomen de contracţie şi de desfacere a citoplasmei, provocat de pierderea apei din ţesutul vegetal viu.

Baftă!

Întrebări similare