Perfectiunea nu e subiectiva, dar e evident relativa la concept.Estetica se vrea normativa(vezi si viziunea lui Genette).La Kant, spre exemplu, aprecierea prin concept nu e o judecata estetica.Referitor la viziunile "pseudoestetice" ale multora, ele sunt bazate pe concept.Conceptele difera dar sunt vazute ca fiind identice - de-asta apar diferente de apreciere.(tipice sunt alea cu "femeie buna", "barbat bun")
Chiar si pentru un concept unic, universal, ar aparea aprecieri diferite...pentru ca atat ne duce capul.
Daca vorbesti despre "barbatul perfect" si in acelasi timp despre "femeia perfecta", e clar ca scoti din discutie judecata doar pe criteriu estetic(in sensul clasic; in sensul normativ)(Brancusi compara barbatul nud cu o "broasca raioasa").In realitate, judecatile pentru aspectul sexelor sunt mai degraba interferente intre natura fiecaruia, instinct, si alte convingeri.
Deci vorbind despre modul in care ne-alegem in general partenerii, daca pe-aici voiai sa ajungi, se poate discuta despre un set de criterii general acceptate, si despre un alt set care tine de individ.
Ba da, este eronat.
Perfecţiunea este relativă şi poate exista cineva perfect pentru cineva anume într-un anumit moment (sau cel puţin această senzaţie), însă nu poate fi perfect pentru toţi (fiecare cu idealurile şi preferinţele lui).
Diferenta nu este intre general si subiectiv. Asta e o greseala ce tine de sens. Exista doua diferente: general - particular, subiectiv - obiectiv (sau absolut). Perfectiunea este subiectiva dar sa nu uitam ca totul e subiectiv.
O greseala mai mare e lipsa termenului: adica se poate vorbi de perfectiunea unui lucru caci perfectiunea in sine e Dumnezeu si atat.
Interesant si corect in acelasi timp...
Ăştia care umblă după ei cu noţiunea de "bărbat perfect" sau "femeie perfectă", cel mai probabil au în cap o imagine a sexului opus care se potriveşte cel mai bine cu ei. Mi se pare de căcat să faci asta, şi să-i compari pe toţi cu şablonul din mintea ta. Mai ales că sunt unii care-şi dau seama de asta şi le este foarte uşor să simuleze că sunt exact perechea pe care o cauţi în momentul ăla.
Mi se pare mult mai ok să întâlneşti pe cineva, sa-l cunoşti suficient de mult după care să spui că-i perfect pentru tine. Bine, după o perioadă o să regreţi că ai zis asta, când îi descoperi şi celelalte defecte de care nu ştiai până atunci. Dar în principiu, cineva poate fi perfect doar o bucată de timp, de regulă o bucată foarte scurtă de timp.
Exista "perfect" de toate felurile: perfect simplu, perfect compus si mai mult ca perfectul. Ce tot vorbiti voi acolo ca nu exista?
Perfectiunea depinde de fiecare, eu pot sa il vad pe un om perfect, altcineva nu. Frumusetea e in ochii privitorului. Tot asa este si cu perfectiunea.
Ceea ce consider eu perfect este imperfect, iar ceea ce este imperfect consider a fi perfect.Acum intelegi cum sta treaba cu perfectiunea?
Inteles!
Imi place forma raspunsului!
Femeia perfecta = frumoasa, bucatareasa, harnica, buna la pat
barbatul perfect = bogat, frumos, bun la pat
da nu exista asa ceva cu toti avem defecte important e sa ne acceptam intre noi
Perfect este un cuvint care sa arate ca ne place mai mult decit ar fi normal un lucru, o persoana si asa mai departe. femeie perfecta sau barbat perfect se refera ca este pe placul tau si se aproapie f mult de ceea ce tu iti doresti sa ai sau sa fie acea femeie ori barbat.depinde cum vede fiecare acel barbat sau femeie perfecta, adica sa aiba ce noi ne dorim.de ex pentru un arab o femeie asa buna este cu fundul mare tite mari si etc.pt altii arata chiar naspa.deci nu se foloseste cu sens general nicicum.este ceva mai mult decit ar fi normal.in loc sa spui este foarte frumoasa spui este perfecta.atribui acest cuvint doar anumitor chestii care sint ceva mai rare decit majoritatea.asa vad eu treburile.parerea mea.ce spun filozofii si mai stiu eu ce mari oameni de stinta aia mai putin conteaza.conteaza sa stim la ce facem referire cind spunem perfect.deci nu ne referim la chestii matematice fizice bla bla.
Eu consider ca perfectiunea nu exista
. Fiecare isi imagineaza cum ar arata barbatul/femeia perfecta.Fiecare are gusturi diferite.Ba da, este un termen eronat.
Perfectiunea nu poate exista deoarece este privita din diferite perspective de fiecare persoana in parte.
Pai cam asa ceva. Vreau sa scot in evidenta faptul ca fiecare are propria parerea si propriul mod de a privi lucrurile. Nu inseamna ca daca cineva spune ceva, asa si este. Din contra. Nu ai auzit niciodata o conversatie de genul :,, X - Vezi ce frumos arata? si Y - Nu mi se pare ''?
Revenind la intrebare, perfectiunea este ceva diferit pentru fiecare in parte. Cu totii avem alta parerea despre ea si cu siguranta, alte asteptari de la acest,, barbat perfect '' sau aceasta,, femeie perfecta ''
A, ok. Credeam că ai tu vreo teorie proprie, ceva mai adâncă, pentru că păreai foarte sigură pe afirmaţiile tale, când puneai semnul egalităţii între inexistenţă şi relativitate, care anula o groază de lucruri, poate inclusiv pe noi. Eram doar curioasă cum ai ajuns la această concluzie şi cu ce o poţi susţine.
Intr-adevar este eronat, deoarece oamenii care accepta aceste tipare ce tind spre "perfectiune" deoarece aceasta nu exista, sunt niste oameni influentabili si ignoranti.
De aceeasi parere sunt si eu...
"Totul e relativ" Einstein. Deci perfect nu exista. Si asta cu femeia perfecta sau barbatu perfect e prostie creata de televiziune. Nu am la ce sa ma raportez cand zic perfect! Se poate ca ceea ce este perfect pentru mine sa nu fie si pentru tine. Deci inca odata se vede ca totul e relativ.