anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Codul bunelor maniere mi se pare cea maitimpita masca conceputa de om pentru a-si ascunde adevarata fire.Eu zic ca afi moral din nastere nu-i nici o problema dar e foarte periculos sa ne imaginam morali.Nu credeti?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Vai elegantilor. a fi tolerant inseamna a fi binecrescut? a trece cu vederea niste greseli cum se numeste? dar a face publice gteselile respective?

11 răspunsuri:
| AllenTJ a răspuns:

Nu moralitatea este foarte importanta intr-o societate ca asta, daca nu ai morala atunci nu esti nimic, parearea mea si cred ca zic bine tongue

Anna
| Anna a răspuns:

Nu sunt de-acord.Codul bunelor maniere a fost conceput pentru a ne invata cum sa ne comportam in societate si nu numai. Poate "adevarata fire" este una salbatica, atunci gasesc necesar sa avem aceste seturi de norme, principii, coduri ale bunelor maniere. E nevoie sa ne slefuim, modelam comportamentul in societate-traim intr-o societate, nu intr-o jungla de animale, de aceea consider ca trebuie sa ne comportam ca atare. Tine atat de bunul simt cat si de valorile personale.Nu cred ca este o masca "tampita" ci mai degraba niste sfaturi utile pe care vrem sa le adoptam sau nu.
E doar o carte pe care nu te obliga nimeni s-o citesti sau s-o respecti, dar fii sincer cu tine insuti si recunoaste ca e bine s-o rasfoiesti macar odata in viata.Este cartea care a facut maimuta sa coboare din copac, acum depinde unde vrei tu sa locuiestibig grin!

| psiholoaga a răspuns:

Codul bunelor maniere nu e o chestie de moralitate, ci de simt civic, social. Notiuni de eticheta. Nimeni nu e moral din nastere, copiii nu vin cu moralitatea sau cu simtul civic de undeva, din univers, ci le invata in mediul social. De-aia in 2 culturi diferite bunele maniere pot fi opuse. Nici eu nu sunt pentru eticheta, anumite gesturi ce 'trebuie' facute, anumite cuvinte ce 'trebuie' spuse... Citeste codul bunelor maniere cu titlu informativ si aplica ceea ce ti se pare ok si util tie.

| DiMoDi a răspuns:

Codul bunelor maniere se referă la comportamentul în societate (politeţe adică) nu la moralitate!
Poţi fi cel mai moral si cinstit om de pe faţa pământului, dar să nu ştii să te comporţi în societate (şi viceversa)... Casanova de pildă, numai moral nu se putea numi, dar era posesorul unor maniere de excepţie! big grin
Faptul că plescăi la masa sau te scobeşti în nas sau nu oferi ajutor cuiva în dificultate, nu înseamnă automat ca eşti un nemernic, ci doar ca nu ai maniere elegante big grin
De altfel Codul bunelor maniere, se mai numeşte si Codul manierelor elegante... şi întrecut, era cuprins în programa şcolară generală (ceea ce n-ar strica nici astăzi) happy

eileen
| eileen a răspuns:

Cum ar fi sa ne comportam toti dupa bunul plac si in voia firii? Sa furam daca ne e foame, sa ne batem si sa omoram cand nu ne convine cate ceva.
Avem nevoie de limite si de un comportament care sa pastreze o bariera decenta intre noi si ceilalti, trebuie sa ne diferentieze ceva de animale, nu?
Si aici intervine codul bunelor maniere care ne face oameni si bine ca exista... pentru cei care il respecta, evident.
Acum, sunt tot felul de reguli care sar calul uneori, dar in mare sunt de acord cu implementarea lui si sunt cu Dimodi, ar fi binevenita introducerea codului in scoalawinking

mira
| mira a răspuns:

Ce este rau in a te comporta civilizat si politicos? Tu insuti, fara sa-ti dai seama, profiti de bunele maniere ale oamenilor. Ce pui in locul codului contestat? Mira

ValiMocanu
| ValiMocanu a răspuns:

Codul Bunelor Maniere este o culegere de norme care tin mai mult de eleganta decat de moralitate. Practic in el se regasesc acele norme ce nu au putut fi incriminate prin lege, intrucat nu aduc atingere persoanei, sau societatii (asa cum sunt contraventiile si infractiunile). Necesar, ca standard optional.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Nu pot decit sa va spun tuturor celor care cred in asemenea timpenie(dupa parerea mea)sa-l respecta-ti dar cu sfintenie eu ma multumesc sa patrund dincolo de citeva reguli impuse.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

A nu te conforma acestor reguli poate sugera unei persoane straine lipsa de respect, chiar daca poate nu este asa. De aceea cred ca e "periculos" sa nu respecti regulile de baza, fie ca iti plac sau nu. A devenit un mod de comunicare, a nu te conforma e echivalent cu a incerca sa vorbesti cu ceilalti o limba inventata de tine.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Ptr minerva.Fiecare chestie cu riscurile ei.Nimic nou.

| Krina a răspuns:

Aici nu e vorba de morali sau de imorali.
Codul bunelor maniere este doar un indrumar, o carte educativa care te ajuta sa fii civilizat.
Nu e nimic rau daca ne insusim ce scrie acolo, nu inseamna ca incerci sa pari ceea ce nu esti.Adica vrei sa zici ca daca vrei sa fii mai educat inseamna ca incerci sa pari ceea ce nu esti? Nu neaparat. Cine se preface sigur gaseste si alte mijloace prin care sa o faca.

Întrebări similare