Am o sursa, Biblia, pe care am folosit-o in mod critic, prin metodele stiintei, mai precis Istoriei, asa ca eu consider ca e demonstrat; sigur ca putem discuta de ce cred ca relatarea din 2Cronici reprezinta realitatea.
Sa mor daca stiu! ![]()
Baga-ma in aia 25 care habar n-au.
Evreii nu sunt descendentii celor 12 triburi ale lui Israel?
Judeii parca erau urmasii lui Iuda, ala din exilul babilonian.
Hai ca am brodit-o cumva.
Da, evreii sunt descendenții celor 12, iar Iuda a fost în exilul babilonian. Până aici e bine. Dar ideea trebuie continuală. De ce religie iudeo-creștină și nu evreo-creștină. Iuda e numai 1 din cei 12. Cu ceilalți 11 ce facem? Nu numai Iuda are religie mozaică, ci toți 12.
Cand Jeroboam a schimbat religia in Regatul de Nord, foarte multi evrei din cele 10 triburi au plecat in Regatul de Sud, asa ca urmasii tuturor triburilor au continuat sa tina religia mozaica, in Regatul de Sud, in Judeea, si nu au mai tinut cont de triburi, caci tribul nu le mai dadea dreptul la pamant arabil. Asa ca este corect spus iudei, se poate pe drept cuvant spune evrei, mai degraba evrei, odata ce sunt urmasii tuturor triburilor. Deasemenea, nu exista religia iudeo-crestina. Evreii sunt mozaici, nu sunt crestini. Iar urmasii celor 10 triburi care au preferat sa ramana in Regatul de Nord, au renuntat cu timpul la unele relementari ale lui Jeroboam, iar acum folosesc in cult primele cinci carti; se numesc samariteni si sunt foarte putini, mai exista o familie parinteasca din Efraim si una din Manase.
În urmă cu niște ani s-a pus problema ca UE să aibă o constituție. Și se și începuse să se lucreze la ea. În discuțiile care au avut loc unii membri ai comisiei au propus ca să fie acolo și un articol în care să se spună că popoarele Europei sunt creștine. La care, în replică, alții au zis nu, dacă e vorba să trecem religia, atunci nu trecem "ceștină", ci "iudeo-creștină". De aici sintagma. În fine.
Trecând peste asta, putem citi pe net despre Judaism, care, după cum arată numele, face referire, evident, la tribul lui Iuda - religie abrahamică monoteistă etc.
Cele zece triburi din nord sunt samariteni, asta e religia lor. Ca sunt doar vreo' mie de oameni, asta e altceva; sunt samariteni imediat de dupa Solomon, cam de trei mii de ani. Cei ce nu si-au schimbat religia sunt tribul lui Iuda. De asta se spune iudaism. De ce nu zicem atunci iudei? Pentru ca li s-a alaturat acea parte din popor care au vrut sa isi pastreze religia, fiind din toate triburile, sunt evrei.
Biblia, cartea 2Cronici, capitolul 11: A pus în fiecare din aceste cetăţi scuturi şi suliţe şi le-a făcut foarte tari. Iuda şi Beniamin erau ai lui.
13Preoţii şi leviţii care se aflau în tot Israelul şi-au părăsit locuinţele şi s-au dus la el,
14căci leviţii şi-au părăsit* ţinuturile şi moşiile şi au venit în Iuda şi la Ierusalim, pentru că Ieroboam** şi fiii săi i-au împiedicat să-şi împlinească slujbele ca preoţi ai Domnului.
* Num 35:2 ** 2 Cron 13:9
15Ieroboam a pus* preoţi pentru înălţimile pentru ţapii** şi pentru viţeii† pe care îi făcuse.
* 1 Imp 12:31 1 Imp 13:33 1 Imp 14:9 Osea 13:2 ** Lev 17:7 1 Cor 10:20 † 1 Imp 12:28
16Aceia din toate seminţiile lui Israel care aveau pe inimă să caute pe Domnul Dumnezeul lui Israel au urmat* pe leviţi la Ierusalim, ca să jertfească Domnului Dumnezeului părinţilor lor.
* 2 Cron 15:9 2 Cron 30:11 2 Cron 30:18
17Ei au dat astfel tărie* împărăţiei lui Iuda şi au întărit pe Roboam, fiul lui Solomon
Legoshi1Keenara întreabă: