| Inferno a întrebat:

De ce vor oamenii sa fie fortati sa munceasca?

L-am auzit pe JD Vance facand cateva declaratii. Acesta ne asigura ca AI-ul nu va munci niciodata in locul nostru.
Cred ca orice entitate rationala ar considera ca este mai bine sa ai un sistem capabil sa iti rezolve problemele. Daca vrei sa le rezolvi tu personal, sigur, poti face si asta. Dar in eventualitatea in care nu poti, sau poate ai alte preocupari, existenta unui asemenea sistem de backup pare a fi un lucru extrem de benefic.
De fapt, cred ca principalul nostru scop ar trebui sa fie construirea unui societati autonome, care sa fie independenta de forta de munca umana.
Nu este acesta urmatorul pas in evolutia omenirii? Nu este asta mai bine decat sistemul de sclavie modern care ameninta oamenii cu infometarea daca nu isi fac treaba?

Se pare ca omenirea nu isi intelege prioritatile.
Ce sanse avem sa creem o lume mai buna daca nu o putem intelege nici la nivel conceptual?

Răspuns Câştigător
| sabin89 a răspuns:

Eu abia aștept viața aia fără muncă. Să stau toată ziua cu burta la soare (sau la bec), iar când vine ora mesei un braț mecanic să-mi aducă puiul fript lângă gură, apoi de pe un alt palier să-mi apară paharul cu vin și după ce îl dau pe gât să închid ochii și să dorm. WC-ul să-mi fie și el montat cumva lângă pat sau sub pat.

11 răspunsuri:
| Frank51 a răspuns:

Ba da, ăsta e următorul pas. Un pas care se va întâmpla într-un viitor apropiat(estimez 100 ani). Este un pas foarte natural și inevitabil, la fel cum au fost toate epocile și subepocile anterioare.

Cred că oamenii nu înțeleg pe deplin ce înseamna mai exact că AI-ul îți ia jobul. Oamenii cred că începând de mâine nu mai au job și un robot va face jobul respectiv. Oamenii nu înțeleg utilitatea tehnologiei și plus de asta au o frică naturală de schimbare, dar nu conceptualizează viitorul în care trăim folosind tehnologie.

Frica de tehnologie nu e nouă, privește la generațiile anterioare și vezi scepticismul.

Cred că o balanță între frică și curiozitate este cheia.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Tu chiar existi? Tu chiar respiri?

Cum sa traiesti pe Terra fara sa misti un deget?

| siriusblack98 a răspuns:

Lumea se sperie deoarece vor ramane fara venituri de vreme ce inteligenta artificiala ar urma sa faca treaba in locul lor. Cu ce sustii 7 - 8 miliarde de oameni? Hai ca o parte ar lucra in spate, sa se asigure ca AI-ul nu face greseli si sa repare una alta dar nu vor fi locuri pentru toata lumea. Elon Musk stiu ca a primit intrebarea asta si a spus ca o posibila solutie pe care o vede el ar fi ca toti oamenii din toate tarile de pe glob sa primeasca din partea statului un venit lunar ca sa se poate intretine de vreme ce toate joburile au fost preluate de AI. Dar iti dai seama ca daca toti am primi o forma de ajutor social, ar aparea alte probleme cum ar fi: Primim toti egal? Daca nu primim toti egal atunci pe baza caror criterii se face diferentierea de remuneratie? Ti-ar ajunge sa faci fata inflatiei? Care ar fi nivelul de trai? Ce facem cu suprapopularea? Sunt prea multe variabile cand vorbim de preluarea in totalitate a joburilor de catre AI, de asta lumea e panicata.

| Inferno explică (pentru siriusblack98):

Nu ai cum sa imi spui ca cresterea eficientei muncii si scaderea costurilor vor produce o calitate a vietii mai proasta decat inainte. E absurd.
Daca se intampla asta explicatia este ca ai o eroare in sistem.

Spre exemplu cu un ciocan poti bate cuie sau poti sa te lovesti in cap, insa nu e vin ciocanului ca nu stii sa il folosesti si nici solutia optima nu va fi sa bati cuiele cu palma.

"Daca toti am primi o forma de ajutor social, ar aparea alte probleme cum ar fi: Primim toti egal?"

Habar nu am daca primim egal sau nu, dar clar e automat mai bine sa primesti ceva decat sa nu primesti nimic. (cazul actual)

"Care ar fi nivelul de trai?"
Daca in prezent, facand ce faci, reusesti sa ai un anumit nivel de trai; de ce nu ai mai avea acelasi nivel de trai cand exista un "robot" care face exact ce faceai tu inainte? Ce s-a schimbat? Practic e acelasi scenariu.
Cu singura exceptie ca acel robot nu trebuie sa doarma 8 ore, sa manance, sa bea apa si are atentie maxima in 100% din timp.
Deci conditiile de trai ar trebui sa fie mai bune. Unde mai pui ca, daca esti pasionat si mai sunt lucruri de imbunatati, inca poti sa contribui 8 ore pe zi si sa cresti conditiile de trai chiar si mai mult.
Nu ai cum sa aduni 1 cu 2 si sa obtii mai putin de 1. (Decat daca ai o eroare in sistem)

Suprapopularea este o problema mai mare in situatia in care tehnologia de care vorbesc nu exista.

| siriusblack98 a răspuns (pentru Inferno):

" Daca in prezent, facand ce faci, reusesti sa ai un anumit nivel de trai; de ce nu ai mai avea acelasi nivel de trai cand exista un "robot" care face exact ce faceai tu inainte? " Suprapopularea. De vreme ce viata o sa fie mai simpla se va ajunge la suprapopulare. Daca nu se impun niste limitari in ce priveste natalitatea, o sa fie dificil chiar si cu ajutorul robotilor sa fie asigurat un nivel de trai decent pe o perioada nedefinita.

" Habar nu am daca primim egal sau nu, dar clar e automat mai bine sa primesti ceva decat sa nu primesti nimic. " Aham...si daca nu reusesti sa te ajungi cu banii primiti de la o luna la alta pentru ca ar fi acelasi scenariu ca si cu salariul minim din Romania raportat la inflatie? Ce facem in scenariul ala? Crezi ca o sa-i doar undeva pe miliardarii lumii ca au o "eroare" de calcul cum ii spui tu?

Poate doar sa incepem sa populam alte planete, atunci da, odata eliminata problema spatiului si a resurselor, complet de acord cu tine.

Dar stii unde vor ajunge oamenii in viitorul apropiat? La saracie lucie. Pana AI-ul nu o sa preia total munca oamenilor fiind rezolvata intr-un fel sau altul lipsa veniturilor populatiei de rand, domeniile care sunt acaparate treptat si partial de roboti, acei oameni vor trece prin niste perioade extrem, extrem de grele din cauza lipsei veniturilor. In momentul in care 50% din pozitiile care erau ocupate de oameni au fost preluate de roboti dar tu din acei 50% de fosti muncitori nu ai reusit sa angajezi la joburi noi create decat vreo 10-15%, ai o rata de somaj foarte mare iar saracia prospera. Vorbim si de o rata a infractionalitatii crescute. Practic atunci cand lasi un om fara job pentru ca AI-ul i-a preluat functia, acel om trebuie ajutat intr-un fel sau altul cu o sursa de venit. Ofera-i altceva de facut cat sa isi castige existenta. Pentru ca multi care au ramas fara job din cauza tehnologiei robotizate, au fost practic aruncati precum niste masele stricate.

| StoicAnalysis a răspuns:

Deocamdata ideea asta e la nivel de utopie. In realitate, oamenii nu pot trai sanatos fara sa munceasca si fara conceptul de "work and reward". Daca nimeni nu ar mai munci, am ramane fara scop. Daca ramanem fara scop, facem depresie. Daca facem depresie, ne imbolnavim. Noi oamenii suntem rezultatul a milioanelor de ani de munca si evolutie. Desigur, ca pare la prima vedere, foarte frumoasa viata stiind ca nu esti nevoit sa muncesti. Insa dupa cativa ani, apare monotonia. E ca si cum ai intra intr-un joc si ai deja toate resursele si toate item-ele existente. Mai departe ce faci? Daca ai tot ce ai nevoie din prima, fara sa depui un minim de efort, viata pur si simplu nu mai are rost. Nu cred ca exista evolutie in asa ceva.

| Inferno explică (pentru StoicAnalysis):

Nu crezi ca este o lume mai buna una in care fiecare poate sa "munceasca" cand si ce doreste, decat una in care esti indirect fortat sa muncesti?

| StoicAnalysis a răspuns (pentru Inferno):

Deocamdata societatea in care traim, nu e pregatita pentru acest concept. In continuare avem scoli la tara cu wc in fundul curtii, si sate fara curent electric. De asta am zis ca "deocamdata". In America oamenii in continuare se impusca ca in vestul salbatic. In Anglia, se bat africanii cu macetele in plina strada, in China te bat triadele cu topoare, exista Koreea de Nord, exista Rusia, si lista poate continua. Noi in momentul de fata ne batem ca gorilele pentru putere si resurse. Si tu te gandesti ca acum ar fi momentul pentru conceptul de "have it all and work when you like?" Noi in continuare suntem o populatie diagnosticati cu lacomie acuta. Mereu vor fi oameni care vor incerca sa fie deasupra tuturor si sa monopolizeze totul.

| LisaJulie a răspuns:

Eu cred ca inteligența artificiala va lua locul oamenilor in majoritatea domeniilor peste câteva decenii sau cel puțin nu se va întâmpla asta in țările in curs de dezvoltare! Sa nu uitam ca multe țări din lume sunt in saracie lucie

| KovacsB a răspuns:

Daca oamenii vor deveni inutili ce sa faca AI-ul cu ei? O sa-i extermine.

| StimabiluI a răspuns:

Am eu o întrebare: crezi că este doar o coincidență faptul că boom-ul inteligenței artificiale a avut loc la nici un an după ce populația lumii occidentale a fost forțată în mare parte să se injecteze cu niște seruri dubioase?
(mă refer la populația occidentală deoarece fiind în mare măsură mai educată, lucrează fix în acele domenii care sunt mai vulnerabile de a fi înlocuite de inteligența artificială)

Întrebări similare