| Geanin a întrebat:

Deci! De ce oare Romania, la ora actuala, este una dintre cele mai superstitioase state din lume. Religiosi or mai fi decat noi dar supersitiosi nu cred. Suntem totusi o tara cat de cat moderna, adica nu ne putem compara cu Kenya si alte tari din Africa Centrala in curs de dezvoltare. De ce suntem superstitiosi cu tot felul de chesti care nu apar nici macar in religia crestina. Cine ne-a tampit cu acestea?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mass-media este asa cum e pentru ca cei care consuma astfel de produse nu au nici standarde, nici asteptari. Un popor de hipsteri si curve nu va accepta sa fie hranit cu emisiuni cu Octavian Paler. Romanii admira doar non-valori pentru ca si ei sunt non-valori, la randul lor. Mass-media este formata tot din romani, de aceea circul, manipularea si dejectiile sunt la ordinea zilei. Asa cum guvernul si parlamentul sunt alcatuite tot din romani, motiv pentru care noua ne ia 20 de ani sa facem ce altii reusesc sa realizez intr-un an doar cu 10% dintre resursele pe care noi le avem la dispozitie.

Religia, patriotismul sau oricare alt curent de acest tip isi are radacinile in nesiguranta. Oamenii saraci si inculti se vor agata intotdeauna de supranatural pentru rezolvarea propriilor probleme. Religia iti ofera speranta, patriotismul iti ofera posibilitatea de a te mandrii cu lucruri care nu au nici o legatura cu tine. Nivelul de trai este vinovat pentru toate astea. Altii dispun de fonduri financiare sa vada lumea, sa se bucure de timpul liber, sa-si traiasca viata. Romanii muncesc de doua ori mai mult si castiga de zece ori mai putin. Unii au lumea la picioare, noi avem seminte si televizor. E normal sa apelezi la religie si supranatural atunci cand pari sa nu ai optiuni.

Nu suntem o tara moderna. O tara moderna implica intelegerea civilizatiei si a traiului in comun. Romanii nu inteleg asta, romanii sunt ca niste copii care stiu doar sa arate cu degetul. O tara moderna trebuie sa aiba, in primul rand, o populatie care a inteles ca progresul si dezvoltarea unei civilizatii sunt in foarte stransa legatura cu o mentalitate corecta. Noi suntem cu zeci de ani in urma tarilor civilizate. De aceea suntem superstitiosi, mincinosi si fomisti.

Acum sa ne intoarcem la tine. De unde ai scos 75%? Ai facut vreun studiu sau simteai nevoia sa scoti ceva din burta? Nu oferi cifre in discutii pur teoretice fara sa ai o dovada care sa-ti sustina spusele. Cat despre iubitul altor traditii... Nu o inteleg. Daca esti nemultumit ca te-ai nascut roman, e problema ta. "Iubind" alte traditii nu te face mai putin roman, doar un roman hipster care incearca sa fie deosebit. Si ce treaba ai tu cu alte traditii? O traditie o raspecti pentru a-ti comemora stramosii si pentru a le pastra vie amintirea.

| Geanin explică (pentru anonim_4396):

Interesanta partea : "patriotismul iti ofera posibilitatea de a te mandrii cu lucruri care nu au nici o legatura cu tine. ". Niciodata nu m-am gandit la asta.

12 răspunsuri:
| neutrino a răspuns:

Saracia, si nu numai cea materiala, este raspunsul cautat de tine, si crede-ma ca faci o mare greseala atunci cand afirmi ca suntem, cat de cat, o tara moderna!

| Mădă0611 a răspuns:

Mda, am vazut un documentar facut de nemti despre Romania si superstitii, ce rusine mi-a fost. x_x
Lipsa educatiei, grav e ca superstitiile astea au legatura cu religia si toti superstitiosii stiu ca ideile noi sunt de la diavol, iar ce e de la el trebuie respins, cu ideea asta cresc si copiii si nepotii lor, care o s-o lase mostenire urmasilor, si tot asa.

| Geanin explică (pentru Mădă0611):

Siam. Parca imi vine sa plang cand ma gandes cat de prosti suntem;((. Poti sa imi timiti un link sau titlul la documentar. Dar zic eu ca generatia noasta nu va mai fi asa, si nepoti nostri poate vor mai evolua. O intrebare : Tu preferi traditia Romaneasca sau ce-a straina. Eu de exempu prefer Craciunul laic decat cel ecleziastic.

| Mădă0611 a răspuns (pentru Geanin):

Nu stiu cum se numeste, era la tv, un post romanesc, acum cativa ani. Nu prea sunt cu traditiile, cu sau fara brad, ca ziceai de craciun, tot acolo sunt, doar cu sarmalele e altceva, le poti face oricand, dar parca sunt mai bune iarna, asta pentru ca imi sau ne aminteste de copilarie.

| sublime89 a răspuns:

Noi singuri ne-am tampit, nu am avut nevoie de nimeni. Doar n-o sa dam vina acum pe altii, in stilul nostru caracteristic. Toate natiile au fost candva la fel de superstitioase ca si noi, dar diferenta dintre ele si noi s-a creat atunci cand a venit momentul progresului si a dezvoltarii cunoasterii, incepand de pe la 1500. Ei au avansat, iar noi am ramas pe dinafara, pentru ca am trait intr-o izolare autoimpusa. Nu am avut destui oameni curiosi care sa se intereseze si ei despre alte tari si alte locuri, sa exploreze si ei lumea si sa se intoarca apoi in tara unde sa transmita informatia mai departe, si sa starneasca curiozitatea si in alti romani, iar procesul sa se repete. Am ales sa stam aici, si sa ne aparam saracia si nevoile si neamul. Cu alte cuvinte, am stat aici si ne-am aparat ignoranta. In timp ce altii descopereau continente noi si lumi noi, romanii se multumeau cu viata lor plictisitoare de zi cu zi, si se ocupau cu lucruri marunte care ne asigurau doar existenta, si nimic mai mult.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Stii pisica aia alba care ti-a taiat calea cand te plimbai prin parc? Ti s-a intamplat sigur ceva naspa in ziua aceea.Deci era vopsita!
Vezi, asocierea asta si coincidentele, iti ofera niste prejudecati premeditate.
Nu e nimic rau in a fi superstitios.Conteaza cum procesezi informatia si cat de departe mergi. Daca am spart o farfurie, "logic", am sapte ani de ghinion.Deci nu mai investesc sapte ani, caci nu-mi va merge bine.
Imi plac unele superstii nascocite de oameni, pentru ca nu toate tin de ghinioane, iar unele ofera si optimism.

| Hakuouki a răspuns:

Nu imi voi distruge eu ziua de azi gandindu-ma de ce sunt ceilalti supersitiosi. Omul se naste cu "libertatea" de a alege daca gandeste singur sau e prostit de altii (scuzati expresia, dar asta e situatia. Totul tine de frica, exista frica intre noi ca populatie, intre noi ca societati, intre noi ca oameni si in sufletele noastre, iar "ei" asta isi doresc, sa ne conduca prin frica.

| jamal000 a răspuns:

De mici ne sunt inoculate anumite idei cum ca trebuie sa facem aia sau aia, la fel se intampla si cu superstitiile, daca crezi cu adevarat in ele pot avea efect, daca le ignori cel mai probabil nu vor avea

| Fatayou a răspuns:

Iti zic eu cine:Mass-Media.Scopul lor este sa manipuleze lumea cu aceste superstitii.Ei vor sa fim pe langa ei niste roboti care sa facem exact ce vor ei.Nu vezi ca la TV apar tot felul de tarfe si alte tampenii? Si culmea e ca oamenilor le place ceea ce vad.

| Geanin explică (pentru Fatayou):

Da. Si ca ai deschis subiect cu mass-media in Romania, am vazut ca in alte state mi se pare ok mass-media, dar asa din Romania cred ca 75% tampeste, ne prosteste am vazut.
Si inco o chestie care chiar o pun la sulet : eu zic ca lumea iubeste traditia straina ( imprumutata) doar ca le e rusine sa zica. Eu chiar iubesc traditia occidentala decat cea Romaneasca, sa ma dea dracu' cine vrea dar asta e urasc ca m-am nascut roman. Imi iubesc familia dar compatrioti deloc.

| Arsius a răspuns:

Bun...superstitia nu are nimic religios in ea, precum religia nu are nicio superstitie. Superstitiile sunt niste denaturari ale unor sensuri asociate de multi cu religia ca sa aiba credibilitate