| Alphawolf a întrebat:

Dumnezeu este etern, omniscient, atemporal, aspatial, imaterial etc, deci nu este conditionat de nimic existent. Totusi, nu este indiferent, are sentimente. Sentimentele sunt compatibile cu caracteristicile lui Dumnezeu?

Răspuns Câştigător
Zbenguici
| Zbenguici a răspuns:

Alpha, Dumnezeu este conditionat de noi: pentru ca el sa existe, trebuie sa existe o rasa care sa creada in el, care sa il creeze- cum suntem noi. Sentimentele pe care credem noi ca le experimenteaza Dumnezeu, sunt sentimente pe care i le atribuim: nimeni nu poate spune dincolo de orice indoiala cine e Dumnezeu si ce simte el.
Daca Dumnezeu semnifica totul, inseamna ca el semnifica si nimicul. Daca Dumnezeu e iubirea, e implicit si indiferenta, si ura- ori toate conceptele ajung sa se anuleze unul pe altul si daca reusesti sa crezi in existenta lui Dumnezeu, nu poti spune decat ca el ESTE. Ce sentiment descrie acest ESTE, ramane la latitudinea fiecaruia de a interpreta.

11 răspunsuri:
| ღBizarreCrazyღ a răspuns:

Sentimentele sunt ca un fel de pulsatie, o vibratie interioara, nu sunt ceva care poti atinge si poti simti palpabil. Dumnezeu in viziunea noastra, de cele mai multe ori, arata ca un batranel cu barba alba. ei bine eu cred ca el este mai mult decat o forma abstracta, este o forta supranaturala prezentata si prin legea firii, imposibil de cuprins cu mintea si gandul. toate caracteristicile pe care le-ai enumerat sunt bine definite, si nu ai sa vezi asa ceva la o forma umana. cat despre sentimente se spune ca ele exista in orice fiinta, care este capabila sa pluteasca in spatiu si timp. orice forma ce poate fi caracterizata de verbul "a fi" poate avea sentimente. ( stiu ca poate ceea ce am spus n-a prea avut sens, dar sincer nu prea pot exprima parerea mea pe acest subiect prea bine in cuvinte... doar am o conceptie despre ea in minte si am incercat sa o si pun pe hartie happy ).

| Esperança a răspuns:

Dumnezeu nu este indiferent de noi, ci noi suntem fata de el si punem fel si fel de intrebari tampite!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

M-am saturat si de religie.Ne jucam si dea altceva?

| Vizitiul a răspuns:

Compara presupusa creatie a lui dzo (omul) cu insusi "creatorul". Daca ne-a creat, banuiesc ca avem ceva caracteristici de-ale lui, nu? Ce zici, la cat de rau este omul (chiar si prin gandurile pe care le are), nu crezi ca ar trebui sa fie si el rau? Ca doar el ne-a creat, dupa chipul si asemanarea sa, nu? Din teoria asta reiese ca-i la fel de rau ca si noi (sau, cel putin, are momente cand este rau, dar n-are voie sa fie, ca-i dzo, ce pana mea), dar asta intra in contradictie, ca el este bun si tot timpul vrea "mai binele". Ma, eu ma-ntreb, oare exista? Daca exista, inseamna ca-i rau mah si ar trebui coborat la statut de om. Sentimentele omului sunt compatibile cu cele ale caracterului? Clar ca nu. Si cum pe om la creat dzo dupa chipul si asemanarea lui, pot spune asta si despre dzo, ca nu-i sunt compatibile sentimentele cu caracteristicile. Ori e o capcana intrebarea...ori, cred ca trebuia pusa invers intrebarea. Oare caracteristicile sale sunt compatibile cu sentimentele? Si daca ma gandesc mai bine, cred ca nu se poate face o compatibilitate intre sentimente si caracteristici. Tu ce zici? Eu il astept si pe Jokerul, sa ne dumireasca.

| Alexandru_2978 a răspuns:

Omul a fost creat dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu.Dar, aceasta asemanare era deplina in omul dinainte sa pacatuiasca.Prin pacat,firea omului s-a degradat,s-a alterat, omul a decazut din aceasta asemanare, intrucat raul i-a intrat in suflet.De aceea, la Sf Botez, omului i se iarta pacatul stramosesc care ii altereaza firea si cu care nu poate fi mantuit.Prin cufundarea intreita sunt simbolizate zilele in care Domnul IIsus Hristos a stat in mormant.Vedem,astfel,ca mantuirea omului dupa caderea in pacat se obtine doar in si prin Biserica lui Hristos,Biserica Ortodoxa(ortho-dreapt,corect si doxa-slavire,preamarire).Cat despre atei, asa cum bine spunea ilustrul Petre Tutea "ateii s-au nascut, dar s-au nascut degeaba".

| ramona30 a răspuns:

As vrea sa reformulez putin mesajul lui alexandru ca e tarziu si e obosit.
D-zeu a fost creat dupa chipul si asemanarea omului. La momentul cand a fost creat D-zeu era perfect, insa omul a mai evoluat si a inceput sa gandeasca si sa fie si mai rational. Intre timp d-zeu s-a mai degradat, a inceput sa pacatuiasca si omul nu prea mai crede in el. Asta e adevarat eliberare, adevarata victorie, sa scapa de prejudecata asta absurda, sa nu mai traiesti in minciuna si sa gandesti cu capul tau. Cum bine zicea si Ernest Hemmingway: "Toţi oamenii care gândesc sunt atei."
Ce zici Alexandru, nu e mai corect acest mesaj?

| DorelSudoru a răspuns:

Lalala e soare afara... poate vrea si d-zeu asta sa se bucure ce-l tinetii ocupat

| Alphawolf explică:

@bliss20, du-te la joaca!
@Rosinanta, sunt jcuri la alegere, doar ca pe tine te plictisesc toate daca te intorci la asta. E problema ta.
@Promotie, nu este o intrebare capcana, doar ca eu ma exprim cateodata ca un ungurita. Nu stiu, nu sunt sigur daca se poate face o compatibilitate intre sentimente si caracteristici, doar ma gandeam ca, pentru a avea sentimente trebuie sa ai nevoie de ele. Omul are nevoie de sentimente. Sentimentele il scoate pe om din monotonie, ii da un sens in viata, il baga in concurs si ii provoaca dorinte, aspiratii, chef de viata. Caracteristicile lui Dumnezeu nu sunt discutabile(limitate), iar el nu are concurenta, nu poate sa-l surprinda nimic care sa-i provoace o emotie sau un sentiment.
Uite cum suna in capul meu: Dumnezeu este etern, dar daca timpul nu-l deranjeaza nu are trecut...iar eu spun ca nici viitor. Este omniscient, totusi gandeste si are sentimente. Gandurile si sentimentele sunt fara efect la el(ramane neschimbat), nu isi hraneste existenta cu nimic si totusi exista, gandeste si ramane neschimbat. Nu vreau sa ma mai gandesc la asa ceva. E prea complicat...si cat de fantastic, sa mai spun?
@Zbenguici, sunt de acord cu tine.
@Alexandru, este mai plauzibila varianta lui @ramona decat a ta.

| Azm a răspuns:

Cind o sa-l vada cineva pe Dumnezeu si-L va cunoaste, o sa poata sa-si dea cu parerea. Pina atunci, discutiile sint pur teoretice si liptite de esenta. Fara sa uitam ca aici devin si penibile de cele mai multe ori, avind in vedere ca "credinciosii", vin cu tot felul de teorii aberante care nu pot fi sustinute sub nici o forma. De altfel si ei recunosc ca biserica isi schimba conceptiile pe masura ce evoluam... In fond nici nu ar avea incotro, daca nu vrea sa-si piarda bruma de credibilitate.

| ania a răspuns:

Nu cred ca sentimentele sunt incompatibile cu natura lui Dumezeu si nu reprezinta o nevoie a Lui.Eu cred ca sentimentele existau inainte de orice creatie, iubirea era modul de relationare intre persoanele Treimii.Cand Iisus rezuma misiunea Sa spune " sa cunoasca lumea ca Tu m-ai trimis si ca i-ai iubit, cum M-ai iubit pe Mine". Sentimentele noastre de iubire sunt o reflectare a unui mod de relationare preexistent universului, timpului, etern.

| EmaS a răspuns:

Dumnezeu este dragoste.El a creat pe om ca sa traiasca fericit in gradina Edenului.Dar satan care este tatal minciunii a rautatilor, al urii a indemnat pe Adam si pe Eva sa pacatuiasca.Si dupa cum printr-un om a intrat pacatul in lume,tot asa printr-un Om(Isus)a venit si iertarea pentru cei ce o primesc prin sangele sfant al lui Isus. Dumnezeu este dragoste,este bun si indelung rabdator, El ne da paine si apa, El ne da viata si tot ce este bun vine de la El.

Întrebări similare