| sabin89 a întrebat:

Era o gluma. Un copil vede un ziar pe masa si incearca sa citeasca si el. Gaseste cuvantul stiinta. "Tata, ce e aia stiinta?" "Mai copile, cum sa-ti explic eu, e un cuvant greu. Dar uite, incerc sa iti explic pe intelesul tau. Gandeste-te la o camera goala, intunecoasa, fara usi, fara ferestre si inauntru este o pisica. Iar tu o cauti. O mai prinzi, o mai scapi...Cam asta este stiinta". Mai se uita pe ziar si gaseste cuvantul filosofie. "Tata, ce-i aia filosofie?" "Ei, mai copile, si asta e un cuvant greu. Dar, uite, gandeste-te tot la camera aia goala, intunecoasa, fara usi, fara ferestre; inauntru nu e nicio pisica, dar tu o cauti. Cam asa e cu filosofia". Mai se uita, gaseste religia catolica. "Tata, ce e aia religia catolica?" "Pai, ne intoarcem tot la camera aia goala, intunecoasa, fara usi, fara ferestre; inauntru nu e nicio pisica, dar tu spui ca ai prins-o". Ati observat poate si aici pe TPU ca sunt multi care se bat cu caramida in piept ca ei stiu adevarul. Ce rost are sa ne dam cate o eticheta: "eu apartin de cultul cutare" sau "eu am credinta cutare"? Nu ar fi mai bine sa recunoastem cu modestie ca nu stim nimic precis (deocamdata)? Biblia are o anumita valoare, cel putin dpv istoric. A ajutat multi oameni de stiinta (istorici, arheologi), dar in acelasi timp scartaie si ea din multe incheieturi. Se incearca alte explicatii, dar au si astea fiecare lacunele lor. O vorba latineasca spunea: Solum certum nihil esse certi (singurul lucru sigur e ca nimic nu e sigur). Deci, iara zic, nu ar fi mai bine sa nu ne punem nicio eticheta? Suntem doar oameni. Oameni liberi, liberi cugetatori. Ne punem intrebari, ne interesam, facem cercetari. Si aflam cat aflam. Atat. Ce atata fanfaronada?

Răspuns Câştigător
| Cat a răspuns:

Foarte interesant si adevarat ce ai relatat aici, Sabin.
In general, fiecare inversunat are senzatia ca detine adevarul suprem si ca e de datoria lui sa le deschida ochii si nelamuritilor din jur.
Etichetele puse cu ochelari de cal pe nas nu-si au rostul, dar sunt atat de atractive pentru ca par un mijloc facil de descifrare a universului.
Cata vreme nu dam cu capul de niste praguri existentiale, cred ca etichetele or sa se tot lipeasca de fiecare, desi ar fi mult mai bine fara ele.

| sabin89 explică (pentru Cat):

Da, ar trebui zdrobita oranduirea cea cruda si nedreapta, ce lumea o imparte in tot felul de etichetati.

22 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

Nici nu știi câtă dreptate îți dau... Meriți aplauze.

Și eu aș prefera o lume cu cât mai puține etichete, care duc la conflicte și rivalități, și cu mai multă libertate.

(Delicioasă poveste. Iar comparațiile...cum nu se putea mai potrivite și amuzante. Mulțumesc.)

| sabin89 explică (pentru NOname):

Ma bucur ca ti-a placut. E draguta, intr-adevar povestea cu copilul si cu ziarul.

Raul9004
| Raul9004 a răspuns:

Umm, nu era mai bună întrebarea la categoria religie?

| sabin89 explică (pentru Raul9004):

Mergea si acolo. Dar mi s-a parut mai bine aici, pentru ca se refera la o gama mai larga de probleme.

| Raul9004 a răspuns (pentru sabin89):

Da, ai dreptate.

| foxsilver a răspuns:

Sunt de acord cu tine.Una e sa aiba loc un fel de dezbatere,schimburi de idei,dorinta de a cunoaste si altfel de concepte filosofice,religioase,etc.,si alta e sa se inceapa "razboiul".
Tu pui problema bine,dar sa iti dea tarcoale ideea sa incepi o cruciada pacifista,ca nu vei ajunge la nici un rezultat.
Acum,vin si-ti spun ceea ce vezi tu pe site ar fi bine sa si ramana doar la acest nivel virtual,dar din pacate lucrurile nu stau tocmai asa,razboaiele sunt reale,si asta de mii de ani.
De ce? Interesul de a coloniza(inca)cat mai multe teritorii,banii,orgoluiul,si nu in ultimul rand, complexul de superioritate, de a demonstra ca noi suntem cei mai buni, mai adevarati, si mai iubitori de Dumnezeu, oricare ar fi el.Numai ca cei ce creaza astfel de conflicte sunt total lipsiti de toleranta, si ca atare, de credinta.Sunt niste farisei dornici de putere, sub orice forma ar fi aceasta, chiar si in aceasta lume virtuala.

| sabin89 explică (pentru foxsilver):

"Cruciada pacifista"? Nu, nici nu incerc. Nu as putea eu (sau cativa de pe aici) sa schimb/schimbam lumea. Buna observatia cu "farisei dornici de putere".

| Mădă0611 a răspuns:

E o lume minunataaaaaa in care vei gasiiiii nuuuuuumai copii \dancing
Vise, taica, vise. Lumea o sa inteleaga ca "(1) Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nici o forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale.
(2) Libertatea constiintei este garantata; ea trebuie sa se manifeste in spirit de toleranta si de respect reciproc." (! in spirit de toleranta si de respect reciproc!) cand oi fi eu popa.

| sabin89 explică (pentru Mădă0611):

Mada, vad ca nu-ti prea surade ideea. Sau poate ti se pare o utopie.

| Mădă0611 a răspuns (pentru sabin89):

Pentru mine e ok, si da, e o utopie. Tocmai raspundeam pe aici despre libertate. Definitia din dex o stie toata lumea, sau cel putin stii ca libertate = faci ce vrei, dar daca acel faci ce vrei il priveaza de libertate pe altul? Aici e problema. Libertatea absoluta nu exista, daca vrei sa fii liber cat de cat, respecta libertatea altora. Cunosti pe cineva asa?

| M25M a răspuns:

Genial, ma inclin in fata acestor afirmatii.

| sabin89 explică (pentru M25M):

Pai chiar asa, etichete peste etichete. Nu numai la cei cu credintele si cultele. Dar si "ateu" este o eticheta. Mai nou vad ca se ramifica si ei: ateu slab, ateu tare, ateu mediocru, ateiuţ, ateiaş...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ai si nu ai dreptate.Eu cred ca nu este bine sa nu punem, niciodata, nici o eticheta.Eticheta poate fi pusa gresit, dpdv al celui care o "citeste", dar asta tine de altceva; relativitatea generala.Eticheta iti permite macar sa cunosti parerea altora si sa o compari cu a ta.Iti permite sa te autoapreciezi, sa vezi cat esti de influentat de parerile altora, etc.Atunci cand ea reprezinta un pdv sincer al celui care o pune, chiar daca tu o consideri gresita, cred ca nu este un lucru rau.

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

Tu vrei sa vezi problema si din alte perspective, ceea ce nu-i rau deloc. Daca bine am inteles eu, tu personal nu ai niciun fel de eticheta.

| AndreRaluca a răspuns:

Ai dreptate

| anonimus44 a răspuns:

Sunt perfect de acord cu tine! Jos cu interpretarile aiurea! Jos cu discriminarile! Toti suntem frati pe acest pamant! Nu ma intereseaza de "funda". Mam simtit bine sa spun asta! Jos cu rasismul si prejudecatile! Toti avem acelasi parinte! Biblia intotdeauna va avea raspunsurile vietii, chiar daca sunt codate, mai avem inca de "tradus" la biblie!

| StYxY a răspuns:

Adevarat!

| astral a răspuns:

Nu este atât de simplu! Atunci când crezi ceva din tot sufletul tău încerci să argumentezi sau să îti aperi convingerile!

| sabin89 explică (pentru astral):

Nici eu nu vad problema ca fiind simpla.

| Ungureanu_Mihai_1995 a răspuns:

Asa si?

| sabin89 explică (pentru Ungureanu_Mihai_1995):

Cum "asa si"? Da-ti si tu cu parerea. S-au pus niste intrebari acolo: "N-ar fi mai bine sa?"

Întrebări similare