| Skillisallineed a întrebat:

Imi explicati cum sta treaba cu cedare si acceptarea de electroni? va rog. Funda si multumesc anticipat

Răspuns Câştigător
| RAY a răspuns:

Http://istoria-lumii.ucoz.com/video/vic/scoala_discovery
vezi scoala discovery chimie ca sa intelegti nu toci, repet nu toci nu esti oaie trebuie sa intelegeti de ce exista acea cedare si acceptare cauza

10 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

La ce analogii cretine ai primit...

| SaveTheNature a răspuns (pentru Inferno):

Ce analogii ma? Baiatul voia sa inteleaga cum "sta treaba" cu cedarea si acceptarea. Crezi ca nu-mi era mai usor sa-i scriu varianta "normala". E plin internetul, si cartile -si oricum nu pricepe nimeni. Din cate imi aduc aminte ( si am terminat scoala acum 9 ani) din cate imi aduc aminte, chimia era considerata cel mai urat obiect de studiu.Mai bine dadeai si tu un raspuns acolo, ca la criticat TOTI sunt buniwinking

| SaveTheNature a răspuns:

Hai sa iti explic.
1) Atomul este cea mai mica particula. Acest atom are elctroni. (imagineaza-ti ca atomul e un cap, iar electronii sunt paduchii). la fel cu paduchii se plimba prin cap, asa si electronii se plimba prin atom. OK?
2 ) Atomul trebuie sa formeze structura STABILA de octet sau dublet! Adica 2 sau 8 electroni pe ultimul strat! (nu 3, nu 4, nu 20 ) numai 2 si 8 electroni.
2)
Imagineaza-ti ca. Un cap are 3 paduchi, iar celalat are 7 paduchi. Unul din cele 2 capuri trebuie sa primeasca sau sa daruiasca niste paduchi. Ca sa ajunga la 8 paduchi sau la 2 paduchi ( asa ajung paduchii sa se calmeze, sa nu mai fie agitati).
Asadar ce se intampla in acest caz? Ce e mai usor? Pai capul cu 3 paduchi, cedeaza, daruieste un paduche celui cu 7 paduchi, si uite asa ramane cu 2 paduchi!

Atomii elementelor din grupele 1, 2 și 3 cedează 1, 2 sau 3 electroni.
Atomii elementelor din grupele 5, 6 și 7 acceptă 3, 2 sau 1 electron.

Acest proces de cedare sau aceptare de electroni (sau acceptare sau daruire de paduchi se numeste IONIZARE).

Inca ceva: Fiecare element din sistemul periodic are un numar de electroni ( adica un numar de paduchi). NUMARUL ATOMIC Z.

Pe tine te intereseaza ultimul strat INTOTDEAUNA! Adica cati paduchi sunt pe cap. (nu cati paduchi sunt sub pielea capului, sau in creier).
Atomii pot fi:
atomul de carbon (C)
atomul de hidrogen (H)
atomul de Fier ( F)
C este un cap de tigan, H este un cap de ungur, si F este un cap de roman. Fiecare dintre ei are un numar de paduchi (numarul atomic Z).
Carbonul (adica tiganul) are 6 paduchi
Hidrogenul (adica ungurul ) are 1 paduche.
Ferul (adica romannul) are 26 de paduchi.
NUMARUL ATOMIC Z -este numarul de paduchiwinking.
Dupa cum observi unii au mai multi paduchi, altii au mai putini paduchi. Unii mai da din paduchi, altii mai primesc paduchi.
Asa si atomul, are electroni. Unii atomi mai cedeaza electroni, altii mai primesc electroni (pe ultimul strat) Dar atentie, important este ca numarul de paduchi sa ajunga la 8 sau la 2.
Adica numarul de electroni sa ajunga la 8 sau la 2.
Deci ATOMUL = CAPUL
Iar ELECTRONUL = PADUCHELE
Sa luam de ex ROMANUL adica FIERUL. El are 26 de paduchi (adica 26 de atomi).
1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d6
Asta este asezarea electronilor la fier (adica asezarea paduchilor la roman).
Dupa cum observi pe ultimul strat, are 6 paduchi. Ceilalti paduchi (adica aia care au intrat sub piele sau in creier nu ne intereseaza).
Pe noi ne intereseaza paduchii de pe cap care pot sari.
Asadar acest cap de roman cu 6 paduchi ce face? Accepta paduchi, pentru ca este aproape de 8 paduchi! asadar mai primeste 2 paduchiwinking.
Deci:
1.ATOMUL = CAPUL
2. ELECTRONII= PADUCHII
3. NUMARUL ATOMIC Z= NUMARUL DE PADUCHI
ultimul strat de atomi de pe atom trebuie sa fie 8 sau 2!
paduchii de pe cap trebuie sa fie 2 sau 8.
Daca nu ai inrteles ceva sa ma intrebi! Nu uita asta e cea mai importanta parte a chimiei. Daca nu o intelegi TOATA CHIMIA e compromisa! Baftawinking

| sabin89 a răspuns (pentru SaveTheNature):

Ai explicat sa inteleaga orice copil. O chestier mai trebuia sa explici: ce sunt p si d de la asezarea electronilor.

| SaveTheNature a răspuns (pentru sabin89):

Orbitali big grin.

| sabin89 a răspuns (pentru SaveTheNature):

Si raspunsul asta este vag. Ce e aia orbitali? Eu stiu ce este si stiu ce sunt si acei p si d. Dar pentru baiatul asta care se vede ca e in aer ar fi trebuit sa ai rabdare pana la capat si sa nu-i ascunzi nici aceste ultime detalii. Adica, am vazut cata bunavointa ai avut (si am apreciat asta), explicandu-i ca la clasa a I-a si m-a frapat sa vad ca deodata asterni ceva fara sa mai explici (ce e aia 2s2 2p6, de exemplu). Dar nu o lua in nume de rau. Asa cum am zis mai sus, am apreciat ca ai vrut sa il ajuti. Best wishes!

| SaveTheNature a răspuns (pentru sabin89):

Deci vrei sa ii explic si cum se cupleaza paduchii?laughing.
Daca am nota cuvantul ORBITAL cu (SEX), iti dai seama ce iese acolo cu PADUCHII laughing. Cate pozitii, cate cupluri, si grupuri mai ales la F.

| Skillisallineed explică (pentru SaveTheNature):

Ce concentratie procentuala are solutia obtinuta prin dizolvarea a 30 g zahar in 200g solutie de zahar de concentratie 10%? Te rog frumos sa am ajuti ca nu-mi iese.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da.de pilda mergi la priza si spui; imi dai si mie niste electroni te rog? si bagi destele in gauri.ba? da sa nu faci asta acasa.nici in alta parte.fiindca tu trebuie sa accepti, si ea da oricum.deci mori cante.intelegi.