| sabin89 a întrebat:

Șirul de numere: 1 2 3 5 8 13 21...este cunoscut ca șirul lui Fibonacci. În acest șir, orice termen (cu excepția primilor doi) este suma celor doi termeni anteriori. Altfel spus, T(n+1) = T(n) + T(n-1); sau T(n+1) - T(n-1) = T(n).
Aparent fără legătură, redau în continuare niște versuri din poezia lui Eminescu:
"Cu mâine zilele-ți adaugi,/ Cu ieri viața ta o scazi/ Și ai cu toate astea-n față/ De-a pururi ziua cea de azi."
Să luăm fiecare vers.
"Cu mâine zilele-ți adaugi". Dacă azi suntem în ziua n, atunci mâine este ziua n + 1. Dacă adunăm zilele de mâine, le putem lua cu semnul +.
"Cu ieri viața ta o scazi". Ziua de ieri este n - 1. Să scădem "viața de ieri". Obținem o expresie de forma T(n+1) - T(n-1)
"Și ai cu toate astea-n față/ De-a pururi ziua cea de azi."
"Avem" poate fi codificat cu semnul =. "Ziua cea de azi" este, evident, T(n). Deci,
T(n+1) - T(n-1) = T(n)
A "rescris" Eminescu poetic formula lui Fibonacci?

5 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Nu.
Doar a scris in versuri trecerea timpului, simbolizat ce 3 zile: ieri, azi si maine.

| sabin89 explică (pentru Bula):

În poezia La steaua a dovedit că are cunoștințe de fizică. Poate a avut și cunoștințe de matematică.

| Bula a răspuns (pentru sabin89):

Dupa parerea mea, aii nu a fost vorba de matematica.

| gabicoo a răspuns:

Întrebarea ta este prea avansată pentru ciumpalacii de pe TPU.

| DoruS a răspuns:

Eu personal cred, ca Eminescu n-a "plagiat" pe nimeni dintre ilustri, chiar daca amicul nostru binevoitor Presura, se tot canoneste ca sa ni-l persifleze.