Le-ai cam amestecat de le-ai zapacit. In primul rand, nici nu se numesc asa cum ai spus tu, ci avem : subconstient, constient, si preconstient.
Subconstientul - totalitatea comportamentelor, impulsurilor de care nu suntem constienti.
Preconstient - Comportamente/ganduri etc. de care suntem constienti, dar nu in momentul de fata. ( ex. esti constient(a) de anumite locuri de unde ai fost, chiar daca in momentul de fata nu te afli acolo ).
Constient - tot ceea de care esti constient(a) in momentul de fata; ex. esti constienta de acest raspuns si ceea ce simti chiar acum cand citesti raspunsul meu.
-Astea ar fi trasaturile
2. Au un rol, dar depinde de fiecare psiholog si psihologie in parte.
Alfred Adler a vazut psihicul nostru ca fiind in special puternic influentat de relatiile noastre inter-personale.
Sigmund Freud, in schimb, a teoretizat ca psihicul nostru e guvernat de instincte primare cum sunt sexul( erosul ) si agresivitatea ( thanatos ).
3. Ratiunea mai mult tine de Eul nostru - instanta psihica cu care actionam, iar sentimentele tin de Supraeu.
Sinele nostru e partea noastra biologica : e bazata pe instincte si satisfacerea nevoilor fiziologice ( mancat, dormit, sex etc. )
Eul nostru este partea noastra rationala : bazata pe abilitatile cognitive cum sunt memoria, atentia...dar si pe functiile executive : mers, vorbit etc.
In fine, a 3-a instanta, supraeul, e partea noastra afectiva, responsabila pentru sentimentele noastre : iubire, ura, mandrie, mila, rusine, vinovatie...
4. Depinde de subiect. E una ceea ce vrea societatea, si alta ce vrei tu ca si individ.
Poti sa-ti stergi postarea, pentru ca nu am de gand sa raspund la intrebarile pe care le-ai pus.
M-ai provocat,asa ca raspunsul ia-l ca atare si nu ca pe o dovada de proasta "educatie" a subcostientului meu si o neputinta a constientului de a-l stapani. Deci,nici nu ma sateptam sa-mi raspunzi,sincer iti spun,intrucat spre deosebire de alti atotstiutori care isi dau cu prrsupusul,tu ai cel putin calitatea de a fii constient de nivelul de cunostinte pe care-l posezi. Chiar daca initial ai fi copiat ceva gasit pe net,sau ma trimiteai pe vreun site(intrucat nu erai sigur ca ai inteles corect ce se spunea acolo, deci riscai sa-ti folosesti propria interpretare), tot nu ai fi fost sigur ca erai capabil sa continui discutia, fara a face apel la "dragalaseniile" cu care ai obisnui sa ma gratulezi. De fapt, asa cum vezi, nimeni nu se inghesuie sa-si spuna un punct de vedere.Nici nu ma asteptam la o "avalanse" de pareri,care sa ma" bage-n corzi",eu,asa cum ti-am mai spus,urmarind cu precadere,ca cei care au citit postarea sa-si puna macar intrebarea ce cunostinte au ei la acest capitol al cunoasterii de sine. Daca nu au facut nici macar acest lucru,este treaba lor. Eu raman cu constiinta impacat,ca le-am vrut binele. De la tine, eu asteptam raspunsul la intrebarea cu roseata soarelui la apus si rasarit, raspuns care, cu putina perspicacitate, il puteai intrevede in felul in care i-am raspuns lui Bula. Numai ganduri bune! (din ce dracului ori fi facand parte gandurile astea, chit ca-s bune sau rele?)
"...nici nu ma sateptam sa-mi..."
Vezi ca esti analfabet. Ce inseamna "sateptam"?
E clar, nu am ce discuta cu tine. Invata sa vorbesti si dupa poate mai iti citesc postarile.
Inferno,de data asta,intentionat am inversat literele scriind "satepam" in loc de "asteptam" (am mai facut inca o greseala intentionat,in afara elor fara intentie), dar vad ca nu esti prea perspicac (nu cace). Ai cazut in plasa, oare din cauza constientului sau a subconstientului? Desi nu eram convins, ca te vei mai lega de nimicuri de felul celor de mai sus, iata ca recidivezi.Incearca sa-ti recitesti postarile si vei costata ca nici "chiar TU" nu esti scutit de ele.Te rog, nu deveni penibil!
Dragul meu, raspunsul anterior, ca si primul nu era nimic mai mult decat o simpla gluma. O incercare a mea de a te enerva. Asta deoarece acum ceva timp, cand am incercat sa discut serios cu dumneata nu ai facut fata.
Iata:
http://www.tpu.ro/......eprezinta/
"De la tine, eu asteptam raspunsul la intrebarea cu roseata soarelui la apus si rasarit, raspuns care, cu putina perspicacitate, il puteai intrevede in felul in care i-am raspuns lui Bula."
Esti un dobitoc si un nesimtit.
Uite aici cum dau raspunsul:
http://www.tpu.ro/stiinta-si-filosofie/de-ce-e-cerul-albastru_3/
Iar postarea aia e din 2012. Se pare ca stiu raspunsul la intrebare ta, cu mult timp inainte ca tu sa o pui macar.
Sau uite cum raspund aici, si mai dau si o ilustratie:
http://www.tpu.ro/......aza-de-ce/
Iar asta era prin 2013.
Sau aici:
http://www.tpu.ro/......-oare-dau/
sau
http://www.tpu.ro/stiinta-si-filosofie/de-ce-cerul-este-albastru/
Si aproape la fiecare intrebre de pe TPU legata de asta am raspuns, de n ori. Nici eu nu mai stiu, cred ca am dat peste 50 de raspunsuri cu explicatii: De ce e cerul rosu la apus.
Asa ca nu esti nimic mai mult decat un nesimtit atunci cand ma acuzi ca nu as cunoaste raspunsul.
Acum ai sa incep isa plangi ca le-am raspuns altora dar tie nu?
Ca nici nu am sa iti mai citesc postarile si raspunsurile calomnioase.
Intrebarea de mai sus e un omagiu adus prostiei si superficialitatii. Nici-o intrebare originala, nici-un pic de substanta, nici-o sclipire.
"1.Ce trasaturi caracterizeaza fiecare componenta?"
Poti fi mai sec de atat?
Vuieste internetul de raspunsuri la intrebarea asta scolareasca de c***t, de ce mai e nevoie sa dam copy paste noi, sau si mai rau, sa reproducem un raspuns la o intrebare tampa ca asta?
Du-te si te culca daca nu ai ceva mai bun de facut.
"De fapt, asa cum vezi, nimeni nu se inghesuie sa-si spuna un punct de vedere."
Pentru ca intrebarea e de c***t, e respingatoare, grosolana, scolareasca. Nu are nimic original.
Nu am avut rabdare sa citesc toate trimiterile.Am luat-o pe cea din 2012, pentru "1Str"(parca). Raapunsul tau,desi aparent corect,denota ca ai memorat, dar nu si inteles fenomenul. Iata si de ce:
-spui:"SINGURA unda electromagnetica ce trece de atmosfera si poate fi perceputa de ochiul uman este cea albastra.
Situatia sta diferit daca mai adaugam un strat de atmosfera dubland grosimea"... Deci, dupa explicatia ta, la dublarea stratului atmosferic(care de fapt nu se dubleaza), SINGURA se schimba la fata.De ce oare? Era oare "singura" si in primul caz?
Nu e singura, numa ica albastrul spre deosebire de rosu este reflectat diferit de moleculele de azot din atmosfera. In timp ce rosu trece prin atmosfera, albastrul se imprastie "colorand" cerul.
Na, asta e raspunsul.
"care de fapt nu se dubleaza"
Nu se dubleaza, se mareste.
In cazul acesta rosul are cea mai lunga lungime de unda si nu este filtrat de atmosfera.
Nu ai avut nici macar bunul simt sa iti retragi afirmatia, ai preferat sa o diseci pe cea din 2012, du-te ma de aici. Nu mai avem ce discuta.
Tu esti omul extremelor.La tine calea de mkijloc nu exista (..."rosul are cea mai lunga lungime de unda si NU ESTE filtrat de atmosfera."), sau "in timp ce rosul trece prin atmosfera".Nu te exprimi corect, deci?
Gata, pana saptamana viitoare.
"Rosul" are cea mai lunga lungime de unda dintre radiatiile electromagnetice percepute de ochiul uman, ca despre acestea vorbim, intre 630 si 760 nm.
"Albastru" are o lungime de unda cuprinsa intre 450-490 nm,fiind una dintre radiatiile electromagnetice din spectrul vizbil cu cea mai mica lungime de unda,imediat dupa violet.
Avand lungimi de unda diferite si frecvente diferite se comporta diferit in momentul in care intalnesc moleculele de azot si oxigen din atmosfera,precum si praful sau alte impuritati.
Practic atomosfera functioneaza ca un filtru, o parte din culori,cu lungime de unda mica sunt filtrate,iar altele,cu lungime de unda mai mare reusesc sa treac de filtrul atmosferic.
Cand Soarele apune sau rasare, cantitatea de atmosfera dintre observator si astru este mult mai mare decat atunci cand Soarele se afla sus pe cer. Cum avem o cantitate mai mare de atmosfera, si am spus ca atmosfera functioneaza ca un filtru, este de la sine inteles ca in acest caz radiatiile electromagnetice vor fi (,) "filtrate" chiar si mai mult, lasand numai rosul, radiatia electromagnetica din spectrul vizibil cu cea mai mare lungime de unda, sa treaca.
Avand putin timp disponibil si intrucat nu apucasem sa-ti citesc toate postarile prin care imi demonstrai cat de competent esti in explicarea respectivului fenomen, am intrat pe TPU, pentru a ma conforma.
Marele meu noroc a fost ca am inceput cu urmatoarea postare :
"5 Iunie 2013 18:40
Inferno a răspuns:
Nu, pentru ca Soarele lumineaza atmosfera, lumina ce este reflectata la observator.
Imagineaza-ti ca atmosfera functioneaza ca o oglinda."
http://i.imgur.com/R1oBfoc.png
Reprezentarea felului in care reflecta atmosfera razele solare,m-a lamurit ca tu ori nu stii ce este oglinda,ori ai impresia ca soarele si pamantul sunt de aceiasi parte a atmosferei. Era prea mult,asa ca m-am lasat pagubas.
Recunosc,daca asta te satisface,ca sunt asa cum ma apreciezi tu (dobitoc,nesimtit, analfabet, incult, etc), numai rogu-te nu mai intra NICIODATA in dialog cu mine.Iti promit solemn ca eu voi respecta acest lucru.
Nu am scos nimic afara din ecuatie,dar nu am considerat necesar sa vorbesc de superlativul constiintei,care are exact aceleasi compmponente, insa apreciate in mod subiectiv altfel. Puteai sa ma intrebi, daca tot vrei sa apari ca si "campion al zilei", de ce am "scos din ecuatie" oonstientul colectiv, sau constientul marginal.Nu am retiut insa, un punct de vedere aspra problemelor puse de mine.Sunt prea banale, lipsite de relevanta, sau?
Salut, sunt intrebarile tale. Nu zic ca sunt lipsite de relevanta. Modul in care le-ai pus denota o neintelegere a acestor subiecte descrise in cartile de psihologie teoretica.
Daca consideri ca nu este necesa sa vorbesti de toate componentele, care in opinia ta nu exista prlt ca se confunda cu altul, experientele spirituale banuiesc ca sunt traite de subconstient...
In fine, e dificil sa intrebi caracteristici apoi sa intrebi cum afecteaza anumite situatii subconstientul iar catre final sa bagi intrebari cu privire la exact ceea ce ai scos tu din ecuatie.
Insa ai dreptate, pentru mine personal atitudinea ta a facut ca intrebarile sa fie lipsite de relevanta. Dupa cum stii... tonul face muzica. Nu versurile.
Salut Inferno,
Lasa-l, nu-l judeca. Iti mai patezi si karma
E si el tanar. Poate in timp o sa inteleaga...
Sau poate nu...
Tu ti-ai facut datoria si ai explicat ce aveai de explicat. Daca intelege, bine. Daca nu, nu.
Nu este ruda cu tine, si nici nu poti sa il schimbi... asa ca accepta-l
Nene cristimihailov -imi permit sa ma adresez asa,dorind sa-mi insusesc caracterizarea facuta mie,lui Inferno – nu vreau sa-ti stric Karma (ce dracului o mai fi si asta,ca atunci cand i-am intrebat pe multi carora Karma le "umplusera gura",mi-au spus numai bazaconii –poate ca o sa-ti faci timp sa -mi explici tu), dar rogu-te lamureste-ma si pe mine nestiutorul:
-care este deosbirea dintre constient si supraconstient? Dar sa imi spui cu vorbulitele matale, deci cum ai inteles matale si cum ai explica unui nestiutor ca mine. Sa nu ma trimiti la vreun site, ca asta ar puteaua-o face orice incult, care tastand cuvantul si neintelegand nimic se da mare cu ce spun altii.Cred ca m-ai inteles ce vreau;
-te mai rog totodata,tradu si incapabilului de mine,ce ai vrut sa spui asternand in postare ta anterioara urmatoarele ganduri adanci :" Daca consideri ca nu este necesa sa vorbesti de toate componentele, care in opinia ta nu exista prlt ca se confunda cu altul, experientele spirituale banuiesc ca sunt traite de subconstient..." Eu nu cunosc decat topica romanesca a frazei,asa ca...;
-mai am indrasneala sa te rog a-mi spune,dar tot numai cu vobulitele matale (ca numai asa pot eu intelege),subconstientul asta are vreo legatura cu restul (nu le mai numesc ca nu cumva sa le mai incurc), ne influenteaza el cumva si cum? M-ai lamuri si mai bine daca, printr-un exemplu, mi-ai spune cum te-ai impacat matale cu subconstientul. O putea fi el oare influentat sau educat? Am auzit ca daca asta isi face "de cap", e rau pentru noi.Asa sa fie si de ce oare?;
-dar de inconstient ce poti a ma invata (dar tot cu vorbulitele matale). Cum adica noi toti, deci si cei ca matale, dam dovada de inconstienta?
In speranta ca ma vei lumina si pe mine tanarul imberb, astept cu sufleul la gura invatamintele matale.
PS.Rogu-te insa, sa nu te dai in stamba ca Inferno care a spus atatea enormitati referitor la relatia soare-atmosfera-pmant, incat un tinerel mai mic ca mine (in a-IV-a) m-a intrebat :nenea asta a fost la scoala?
Salut metanie,
Sincer chiar as vrea sa iti raspund, cunoscand destul de bine subiectul. Nu o sa o fac. Ma intereseaza mai putin catre deloc parerea ta cu privire la ceea ce crezi tu Despre asta, nivelul tau dw cunostinte. Daca tii neaparat sa aflii raspunsul pune mana si citeste in domeniu. Poate, as incerca sa iti sugerez, wikipedia pentru inceput. Stiu, vrei sa aflii raspunsul aici. Nu o sa il ai. Sau cel putin nu din partea mea.
Personal gasesc foarte iritant modul tau de exprimare, atitudinea din el.
Si recunosc: si mie imi vine sa te injur, permite-mi insa sa nu o fac. Dar cu siguranta te adaug la lista de blocati.
Ramai cu bine. Este ultima postare din partea mea pe care o vei mai primi.
Theo94 întreabă: