| wtxwhdxifdjebdd a întrebat:

O persoana a trebuit sa invete o definite foarte complexa.N-a interesat-o deloc.Si nu stia absolut nimic din ea.1, 2 ani tot nimic.Varza.Si peste vreo 10 ani stie definitia fara s-o fi repetat deloc de atunci.

1.Cum se poate explica?

2.Tot ceea ce am trait este inregistrat in "hard"? laughing Sunt date care se sterg definitiv? Ca si cum ar fi echivalente cu lucruri pe care nu le-am facut?

6 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Tot ce am trait si am invatat este inregistrat in memorie. Numai ca uitam caile prin care sa accesam informatiile stocate. E posibil ca la un moment dat, prin asocieri, sa gasim informatia din greseala (cum gasesti un obiect de mult uitat intr-un sertar in timp ce cauti de fapt altceva).

| wtxwhdxifdjebdd explică (pentru Brigaela):

Deci,vrei sa spui ca odata ce am citit un articol, totul este stocat in creier.De asemenea spui cu subinteles ca pot memora tot doar dintr-o privire, doar ca trebuie sa stiu cum, este?

| Brigaela a răspuns (pentru wtxwhdxifdjebdd):

Nu, n-am spus asta, am spus ca ramane in memorie tot ce ai memorat/invatat. daca ai citit un articol, in memorie va ramane definitiv faptul ca l-ai citit si probabil o idee principala pe care ai retinut-o. Nu, nu poti memora dintr-o privire. Faci o confuzie intre viteza de stocare si durata de stocare. Stochezi pe termen nelimitat ceea ce ai retinut/invatat.

| Lizzu a răspuns:

Da, creierul, cred eu, este ca un hard.
Inregistreaza date, chiar daca noi tot afirmam ca memoria de lunga durata nu e asa lunga.Ba este.
-Si nimic nu se sterge ci se reprima undeva in inconstient doar pentru a face loc altor si altor date si informatii noi care trebuie sa ocupe memoria de scurta durata mai intai ca mai apoi sa fie si ele "impinse" in subsol la randul lor.

Totul ramane acolo stocat undeva, numai ca nu-l folosim.
Il putem avea in stare latenta zeci de ani chiar, iar cand ne ciocnim de o situatie anume, datele stocate la un moment dat in viata ies la suprafata in constient si se pun in miscare pentru a ne ajuta mintea sa rezolve situatia data.
E un mecanism misterios pentru om, dar el exista.

--Dupa 10 ani, totusi intervine logica mult mai mult perfectionata, datorita varstei si experientei acumulate pana atunci.
Totul se schimba in felul de a gandi si de a face asocieri.

Stiu la ce te referi. Lucruri care mi se pareau imposibil de retinut si de gandit in scoala, acum mi se par atat de familiare si usor de "digerat".
Unele, nu toate.

happy Chiar e ceva de care dispunem si este impresionant felul cum e construita mintea umana.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Peste zece ani nu stii definitia perfect din cauza ca a fost pastrata ca pe un hard, ci datorita conexiunilor pe care le dezvolta creierul.

| ViseleSmulgGratii a răspuns:

1) Acea persoana putea sa o fi citit si o singura data. Nu, sa fi trecut doar cu privirea peste ea, si tot de e ajuns, deja e stocata in asa-zisul hard.
In cazul in care preste 10 ani apare o situatie critica, sa zicem pe viata si pe moarte, in care doar acea definitie poate fi salvarea, subconstientul va decide daca informatia necesara trebuie scoasa din memoria de lunga durata(hard), sau nu.

2) Nu exista informatii sterse, la care s-a renuntat, ci nefolositoare in momentul de fata(fie ca "momentul" dureaza o secunda, sau mai multe).
Sa zicem ca esti la volan. Ai nevoie de definitia substantivului ca sa conduci? Nu.
Deci, in momentul in care te concentrezi pe un anumit lucru, tot ce nu tine de obiectul focusat, este zvarlit in memoria de lunga durata.

Sper c-am fost coerent.