| BeT a întrebat:

Pe la noi in Ardeal batrini aveau o vorba:"Unde este multa stiinta este si multa prostie". Cum interpretati acesta "vorba"?!

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Parintele, ar trebui sa crezi pentru ca am vazut adevarati experti intr-un anumit domeniu dar erau la baie in chestii simple pe care le-ar fi putut depasi orice nenorocit fara ani grei de studiu.

20 răspunsuri:
| Hombre a răspuns:

Mai @traiane zicala este asa "unde-i minte multa-i si prostie" pe la tine a ajuns mai intortochiata precum se vede, dar stii cine se foloseste de zicala asta(?!) prostii, si dupa cum se vede unde-i prostie multa minte...ioc.

| Vizitiul a răspuns:

In fuga noastra dupa detalii irosim primordialul!

April
| April a răspuns:

Pe la noi prin Moldova se spune"Unde este un car de inteligenta exista si un strop de nebunie"; inteleg prin asta ca tocmai geniile par a friza uneori nebunia. Dar, ma gandesc eu, poate ca tocmai acel strop de nebunie face deosebirea intre noi, oamenii obisnuiti care ne declaram normali si geniu.Multe mere au cazut langa multi oameni insa numai Newton si-a dat seama ca e vorba despre gravitatie! Vorba ardelenilor o pot si eu interpreta asemenea lui Haciog:ingusta si profunda specializare pierde din vedere multe aspecte obisnuite.Adica ceea ce se castiga pe verticala se pierde pe orizontala.Numai bine.

HepHap
| HepHap a răspuns:

La mine in Ardeal e "unde e multa desteptaciune e si prostie". Acum stim ca intrebarea ta e cu bataie lunga, dar taranii nu ticluiau snoave artileristice la adresa stiintei. Nici nu stiau ei ce'i aia. Desteptaciunea asta o se referea de fapt la studiile pe care unul mai rasarit dintre ei ajungea sa le faca, cand in mare lor majoritate erau analfabeti. Pentru ca de la cei "dascaliti" asteptarile erau altele, si pentru ca romanul e si ranchiunos, prostiile lor erau suprataxate, ca fiind monumentale.

| Parintele a răspuns:

Probabil se refereau la stiinta ca si cunostinte acumulate de un om ci nu ca disciplina asa cum vrei tu se reiasa. Iar zicala adevarata este "Unde-i minte multa-i si prostie", deci nu incerca sa mai insinuezi asemenea lucruri. Eu nu sunt de acord cu zicala aceasta. Nu cred ca un om invatat poate fi prost in egala masura cu un batran de la tara de la tine din ardeal.si app, vezi sa nu imbatranesti pe acolo.

| Parintele a răspuns:

Harcioage, nici un om nu poate aprofunda toate domeniile, este firesc, insa sunt de parere ca un om cu carte si o experienta intr-un domeniu trebuie judecat dupa rezultatele pentru care s-a pregatit nu dupa cele in care nu s-a pregatit. Deasemenea cred ca un savant s-ar descurca de minune sa faca curat la animale la tara in timp ce un taran nu ar putea sa se puna in locul unui savant. Sa nu intelegi ca am ceva cu taranii.hee hee

| Parintele a răspuns:

Traian, nu vreau sa schimb poza. Probleme Gogule?

| danut a răspuns:

Specific romanesc, cand vulpea nu ajunge la struguri spune ca-s acri.

regis
| regis a răspuns:

@BeT - stiai ca homosexualii poarta chiloti? Dupa logica ta ar trebui sa nu mai porti chiloti ca sa nu creada lumea ca esti homosexual?

regis
| regis a răspuns:

@BeT - gandesti prea intortocheat pentru mine.

| BeT explică:

@parinte, cei imbracati ca tine se cred cu multa minte, asa ca acolo este si multa prostie. Mintea voastra consta in ai prosti pe ceilalti asa ca daca ai putina minte schimbati poza.

| BeT explică:

@regis, poarta chiloti acestia, daaaaaar cu gaura la spate?! Asa ca poti sa fi cel mai mare om de stiinta dar daca esti"poponar"ce valoare mai are stiinta?!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

"Unde e carte multa e si prostie cu carul"Se refera la faptul ca urmind o anumita cale intr-un anumit domeniu ramine in urma pregatirea pentru altele.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu cred ca autorul se referea la; invatind si iar invatind ne dam seama cit de slabi pregatiti sintem, nu cred ca sint oameni prosti ci doar slab pregatiti, ne intuati sau care au sau traiesc intr-un anumit mediu care nu le permite sa evoluieze ok

| DabiJaWL a răspuns (pentru anonim_4396):

Locul tau e intr-o groapa comuna... nu are nicio logica ce-ai scris acolo! Evoluieze, serios?!?! Da-ti foc

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Se refera la multa filozofie, vorbarie multa...ca în proverbul, "Vorba multa saracia omului". In stiinta, cunoasterea este - descoperire, iar in viata obisnuita cunoasterea este recunoastere.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Adica, asa se face diferenta intre intelepciune si ignoranta.in biblie scrie ca unde este multa intelepciune este si multa suferinta.intelepciunea incepe cu frica de Dumnezeu.eu as spune, ca sa nu se confunde sensul fricii; ca intelepciunea incepe cu cunostinta de dumnezeu, si suferinta incepe tot atunci vazand, necunostinta si caderea altora.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mai, adica da, ca deci, am mai si ras in noapte asta, ca daca nu "ierea" nu se afla.
Asta cu savantu si poponaru este splendida.Adica, mai mult decat suficienta sa ne demonstreze ca esti un baiat intelept, ca si la munteni "ie" o vorba:"unde nu-i cap ...vai de popou"

| emima a răspuns:

Pai eu interpretz ca de la atata stiinta, desteptaciune trece direct la prostie

bye bye

| Ciontea_Dan_1968 a răspuns:

Este loc sub soare și pentru uni și pentru alți.