| sabin89 a întrebat:

Se vehiculează ideea cum că limba română nu ar fi de sorginte latină ci viceversa; şi că noi acum vorbim o variantă actualizată a limbii dace. Ce părere aveţi?

Răspuns Câştigător
Bula
| Bula a răspuns:

Limba romana de azi contine putine cuvinte de origine daca (poate mai putin de 100), dar majoritatea cuvintelor sunt neologismele epocilor trecute.
Astfel, vocabularul actual are cuvintele preluate din multe limbi, in functie de perioadele de influenta.
Limba latina, greaca, turca, slava, cumana, aromana, maghiara, germana, franceza si mai nou engleza a introdus neologisme limbii noastre de-a lungul istoriei. Practic, noi vorbim dialectele limbilor principale care au avut influenta asupra stramosilor nostri, respectiv asupra noastra.
Asa cum nimeni nascut pe teritoriul tarii nu poate afirma ca are "doar" origini curate prin arborele familiei sale, nici limba nu se poate afirma ca este "curata". Amestecarea genetica si lingvistica a avut drept rezultat pe NOI, generatia actuala.
Urmeaza Globalizarea.

34 răspunsuri:
| Andersen2k18 a răspuns (pentru sabin89):

Dupa cum am spus limba dacilor, nu a existat in forma de scrieri ci fonetic.Nu sunt dovezi ca exista limba dacilor in scrieri. Asta e afirmatia pentru ''dacă limba latină se trage din limba dacă'' Odata ce limba dacilor nu a existat in scrieri, e imposibil ca limba latina sa fi fost trasa din cea a dacilor. Prin procesul de romanizare daci au evoluat in daco-romani, iar pe parcurs au renuntat la asa zisa ''limba a lor'' si au invatat latina.

| sabin89 explică (pentru Andersen2k18):

Ok., makes sens. happy (dacă tot discutarăm de neologisme).

| sabin89 explică (pentru minrest):

Dacia a fost invadata cu legiuni de mercenari. Ce limba vorbeau aia? Evident latina acolo unde era necesar, dar intre ei confratii in mod sigur vorbeau limba lor materna. Daca americanii ne-ar lua pe noi ca mercenari intr-un razboi, am vorbi si noi engleza unde ar trebui, dar intre noi tot romaneste am vorbi. Ne putem imagina ce limba amestecata se vorbea in Dacia ocupata. In plus, Dacia nu a fost in intregime ocupata, ci numai o parte (poate mai putin de un sfert). Dincolo de granitele impuse au ramas daci liberi, care, evident, au continuat sa vorbeasca daca. Dupa retragerea aureliana, granitele s-au desfiintat si s-a putut circula din nou liber in ambele sensuri. Dacii s-au reintalnit cu confratii lor si au vorbit ce? Nu latina, pentru ca cei liberi nu o cunosteau, ci daca pentru ca astialalti inca o stiau. Care ar fi concluzia?

| Kaℓi a răspuns (pentru sabin89):

Orice nelamurire ai pe tema asta o poti rezolva citind aici :)
http://adevaruldespredaci.ro/
Sau orice articol gasit la cautarea asta...
https://www.google.ro/search?dcr=0&ei=FNw-WoTgB8Sx0gXKgZLQDg&q=funar