| YTBDrawingBase a întrebat:

Cat de mare e o stea

4 răspunsuri:
| DEBrown a răspuns:

Citeste si tu aici. Poate te ajuta :D

http://ro.wikipedia.org/wiki/Stea

| Romancutza a răspuns:

Stelele au diverse dimensiuni.

Unele stele care par duble sunt asa doar dintr-o simpla aliniere a doi astri situati la departari diferite in spatiu. Acestea se numesc stele duble optic.

Dar exista si stelele binare (duble fizic) care constau in doua stele care se rotesc in jurul centrului comun de masa. Exista si sisteme triple, cvadruple sau multiple. Membrii unui sistem binar sau multiplu sunt legati de atractia gravitationala, se rotesc in jurul centrului comun de masa si calatoresc impreuna prin spatiu.

Peste 60% din stele sunt duble sau multiple, fapt destul de suprinzator. Chiar si cea mai apropiata stea de Soare, a Centauri este un sistem triplu. Proxima Centauri se roteste in jurul unui sistem binar, steaua a Centarui.

Studierea stelelor binare permite astronomilor sa determine masele lor, care impreuna cu luminozitatea si distanta, dau marimile stelelor. Prin simpla studiere a miscarii compnentelor stelelor multiple se pot afla informatii esentiale despre evolutia stelelor.

Unele sisteme binare ne dau informatii despre gaurile negre. Exista sisteme binare a caror componente sunt o gaura neagra si o stea. Din modul in care se roteste steaua in jurul unui obiect care nu se poate vedea, se determina masa acestuia, deci masa gaurii negre.

Stim cu totii ca in centrul Galaxiei exista o gaura neagra supermasiva. S-a determinat masa ei prin observarea a catorva stele care se rotesc rapid in jurul acesteia.

Cel care a descoperit existenta sistemelor binare a fost Wiliam Herschel. Acesta, observand fiecare stea de pe cer printr-un telescop de 15 cm diametru, a observat ca unele au sateliti. Dupa cateva zeci de ani a observat din nou stelele cu sateliti si a observat ca acestia s-au rotit.

Astronomii amatori pot observa foarte usor stelele duble dar nu pot vedea cum se misca acesta. Motivul nu este puterea scazuta a instrumentelor ci miscarea lenta a stelelor, perioadele sistemelor binare vizibile prin instrumente mici fiind de ordinul a sute sau mii de ani.


Cateva stele duble de pe cer sunt usor de identificat si de observat. Unele sunt vizibile chiar cu ochiul liber: Mizar si Alcor din constelatia Ursa Major, a din constelatia Capricornus, ο din Cygnus si ε din Lyra.

Cele mai spectaculoase stele duble sunt cele care au componente colorate diferit. Va invitam sa le observati: Albireo din Cygnus (galben, albastru), η din Cassiopeia (galben, rosu), Cor Caroli din Canes Venatici (alb, albastru), γ din Delphinus (alb, verde), δ din Cepheus (portocaliu, albastru), Almach din Andromeda (galben, albastru).

In fiecare constelatie se afla mii de stele duble, multe dintre ele observabile prin telescoape mici, deci daca va prinde „microbul" aveti ce observa.

| ZeRo_1970 a răspuns:

Cat vrea ea sa fie de marewinking

Întrebări similare