anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cunosc acest site de foarte mulți ani, de pe vremea când era plin de activitate, și pot spune că am trecut prin aproape toate etapele lui. Am avut mai multe conturi de-a lungul timpului (pe care le-am șters la cerere), am interacționat cu mulți membri și am observat cum atmosfera s-a schimbat treptat. Din păcate, ceea ce era odată o comunitate vie, plină de întrebări, răspunsuri și discuții variate, s-a transformat într-un spațiu aproape gol, unde rareori mai apar câteva postări pe zi.

Un motiv principal pentru acest declin este faptul că regulile nu sunt aplicate în mod egal. Am văzut de nenumărate ori cum utilizatorii noi sunt ironizați de veterani, luați peste picior sau chiar descurajați să mai posteze. Iar atunci când un membru nou are o problemă și deschide un tichet, răspunsul vine aproape invariabil împotriva lui. În schimb, cei vechi sunt mereu protejați, doar pentru că sunt considerați "membri implicați" și pentru că aduc activitate. În realitate, această abordare nu face decât să îndepărteze oamenii noi și să creeze o imagine de club închis.

Atmosfera dintre veterani este la fel de problematică. Se repetă aceleași scenarii: câțiva utilizatori convinși că dețin adevărul absolut, aroganță în răspunsuri, replici superficiale sau copiate din întrebarea inițiatorului, fără niciun efort de a oferi un ajutor real. În loc de comunitate, se simte mai mult o competiție de orgolii. Am ajuns să îi cunosc pe toți cei mai vocali, și sincer, mulți dintre ei nu fac decât să strice experiența altora.

Realitatea e că site-ul se mai ține doar datorită unui nucleu mic de utilizatori activi – poate 20-30 în total – și a câtorva elevi de gimnaziu care încă mai întreabă despre liceu și profiluri. În rest, interesul general a dispărut, iar comunitatea s-a micșorat vizibil. Din păcate, în loc să existe o strategie de revitalizare, s-a mers pe un stil rigid de administrare, cu reguli interpretate preferențial și cu o atitudine aproape "comunistă", unde vocea comunității nu contează, ci doar menținerea unei aparente ordini.

Finalul, după părerea mea, e inevitabil. Orice platformă online trăiește prin membrii săi. Când membrii simt că nu sunt respectați, că regulile nu sunt echitabile și că nu există loc pentru dezvoltare, renunță și caută alternative. TPU era odată un spațiu unde găseai răspunsuri la orice și unde puteai discuta liber. Acum a rămas o umbră a ceea ce a fost. Iar dacă lucrurile merg tot așa, site-ul se va închide, nu din lipsă de tehnologie sau resurse, ci din lipsă de comunitate.

1 răspuns:
| Solane a răspuns:

Problema cea mai mare nu ar fi activitatea redusa, ci calitatea siteului.