NOname
| NOname a întrebat:

Dacă binele cuiva ne face bine și îi facem un bine, pentru cine îl facem?

Răspuns Câştigător
| Leocerba a răspuns:

Eu il numesc generic "Bine".
Cand iti fac tie un bine, il fac pentru ca nu pot altfel. Il fac pentru tine, pentru mine, pentru ca pot alege...

45 răspunsuri:
| DirectDinBerceni92 a răspuns:

Fizic,lui.Moral,noua.

| sabin89 a răspuns:

Il facem pentru amandoi. Sau pur si simplu de dragul de a face bine.

| andrei8 a răspuns:

Bine ii facem lui. Funda?

| MortemAeternum a răspuns:

Pentru noi, totul tine doar de noi, am evoluat egositi si egoisti o sa murim.

| Woodenpints91 a răspuns:

Nu ştiu ce fac alţii,dar eu când vreau să fac un bine mă gândesc mai intâi la ce avantaje am eu. Dacă nu am niciunul, nu-l mai fac.
Şi nu, simpla "mulţumire sufletească" nu reprezintă un avantaj pentru mine.

| Musique a răspuns:

Lumii; o ajutam sa fie mai buna, dand din bunatatea noastra altora.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pe mine m-ar durea capul sa gandesc asa... fara suparare. Daca faci un bine si stai si pui in balanta asa pana unde ajunge e clar ca-i mai bine sa mergi sa bei o bere, macar de la asta nu-ti distrugi neuronii asa.
Probabil ca daca-mi faci mie un bine si formulezi intrebarile mai coerent, iti fac si eu tie bine ca nu te mai comentez aiurea si in acelasi timp faci bine si la altii de pe langa mine ca n-o sa mai fiu cu pata pusa si-o sa fiu mult mai distractiv. Deci nu faci bine numai aluia sau tie insati ci si altora din jurul vostru, starile de bine se transmit, pana si doar de asta se merita sa faci bine.

| Leon a răspuns:

Intrebarea e retorica, raspunde-ne tu ca tot esti un exemplu pe site-ul asta si esti mai 'influenta'batting eyelashes

| Vizitiul a răspuns:

Daca fac un bine, il fac pentru nimic. Daca e sa fac un bine ca forma de recunostinta, nu mai fac nimic.

NOname
| NOname explică (pentru Leon):

Vreau să văd cum gândesc ceilalți, să facem schimb de idei, atâta tot.
Iar întrebarea poate fi tradusă în felul următor: dacă bucuria de pe chipul celuilalt îți face bine și inconștient îi faci un bine tocmai pentru a-i provoca acea bucurie, care îți va oferi satisfacție, atunci binele tău, dăruit celuilalt, poate fi considerat o formă de egoism?

| Vizitiul a răspuns (pentru NOname):

A face un bine pentru ca mai apoi sa astepti un bine, nu e o forma de egoism. O forma de egoism ar fi sa-i faci rau lui x si tu sa te astepti la ceva bun pentru tine de pe urma raului sau.
Musique, dand lumii binele, nu faci o lume mai buna. Daca toti ar fi dispusi sa dea binele pentru ca mai apoi sa poata digera si un rau venit de pe urma acelui bine, abia atunci va fi lumea mai buna gratie binelui oferit de tine.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru NOname):

La intrebarea ta raspund scurt: Da! Este o forma de egoism sa cauti satisfactia celuilalt cu tot dinadinsul, daca pentru asta cazi in extrema cealalta: sa pedepsesti orice manifestare de insatisfactie e celuilalt ca si cand ar fi vina lui... pricepi?

| Leon a răspuns (pentru NOname):

Daca faci ceva conditionat, doar cu efectul de a contempla pe cineva, efectul s-ar putea sa nu fie la fel de profund ci doar temporar. Nu stiu daca egoismul ar putea fi cauza, dar pot sa fiu aproape sigur ca daca nu exista altruism in gestul tau se va simti la un moment dat.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru NOname):

Nu. ai zis ca o faci inconstient deci nu e egoism. poate fi si subconstientul egoist? cine stie, oricum e treaba lui. deja nu mai poti fi trasa la raspundere, sa-l intrebe pe subconstient big grin

| Shatzie a răspuns:

Daca ai ajuns sa pui asemenea intrebare, mai bine lasa-te de facut "bine".
De parca un om in toate mintile, cand face un bine, isi pune problema de ce, cum si cui il face!

NOname
| NOname explică (pentru Leon):

Deci binele 100% pur poate exista doar din anonimat, când nu te aștepți să fii răsplătit în nici un fel, nici măcar cu un zâmbet, corect?

Dar atunci starea lui de bine, datorată binelui făcut de tine, pe care chiar dacă nu o vezi, ești conștient de existența ei, nu e tot un fel de satisfacție sufletească (chiar dacă nu ai urmărit-o în mod conștient și chiar dacă nu a fost scopul tău principal), care poate fi considerată o mică dovadă de egoism?
Oare dacă binele oferit nu ne-ar mai aduce nici un fel de bucurie/satisfacție, ar continua să existe? Dacă faptul că am ajutat pe cineva nu ne-ar mai bucura cu absolut nimic, am mai continua să ajutăm?

Pe de altă parte, unii primesc o satisfacție când îl știu pe celălalt suferind (acest lucru îi face să se simtă mai puternici), de aia preferă să-și bată joc, în loc să ofere un ajutor. Dacă n-ar mai exista acea satisfacție, oare nu s-ar opri din a face rău, n-ar deveni mai buni (sau măcar neutri)?

NOname
| NOname explică (pentru Shatzie):

Shatzie aka alinutzasadicutza aka ardnaxur1961, "vă" invit să vă mutați la altă masă.
M-am săturat să-ți raportez comentariile irelevante, pline de venin.
(Ultimul ți-l las, pentru că a atins măcar în treacăt subiectul.)
Vârsta, frustrările... încerc să te înțeleg și să te ignor, să nu-ți răspund cu aceeași monedă. O să încerc și în continuare, dacă n-o să mă mai provoci gratuit.
E simplu: nu-ți plac, evită-mă! Nu ești obligată să-mi răspunzi.
E mai sănătos așa pentru toată lumea.

Nu vreau circ la întrebările mele, nici chat. Vreau un dialog civilizat, constructiv, fără jigniri, legat strict de subiectul propus. Nu cred că cer prea mult.
Mulțumesc.

| Leon a răspuns (pentru NOname):

Nu inteleg ce 'potentialitate' ar mai avea egoismul in cazul asta, adica nu cred ca faptul de a-ti dori ceva care sa iti confirme actiunile e de fapt 'un mic egoism' cum zici tu, ai avea nevoie doar de confirmarea altriusmului tau. Adica cel caruia ii faci bine trebuie sa identifice binele pe care i l-ai facut intr-un mod exclusiv si personal, altfel ar putea rezulta o lipsa de recunostinta fata de actiunile tale. Inteleg ce vrei sa subliniezi, dar cred ca e vorba de o satisfactie de un nivel 'primitiv' in cazul asta. Sa fii total neutru precum acei maestri budisti de exemplu, lipsiti de orice satisfactie 'egoista' atunci cand decid sa faca ceva, bazandu-se doar pe 'instinctul' acumulat in ani de 'asceza' spirituala, ar fi exemplul cel mai precis in discutia de fata.

NOname
| NOname explică (pentru Leocerba):

Frumos.

| catalin188 a răspuns:

Se numeste superparadarat

| MâţulMov a răspuns:

Pentru amandoi.

NOname
| NOname explică (pentru anonim_4396):

Postez aici link-ul cu discuția noastre despre egoismul subconștientului, ca să fac o legătură: http://www.TPU.ro/stiinta-si-filosofie/subconstientul-poate-fi-egoist/.

ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns (pentru NOname):

DIALÓG s. n. 1. conversație între doi vorbitori. 2. schimb de opinii între reprezentanții a două partide, state etc. 3. ansamblu de replici schimbate între personajele unei piese de teatru sau ale unui film; pasaj dintr-o operă literară care reproduce convorbirea unor personaje. ♦ ~ interior = replicile pe care le schimbă cu sine însuși un personaj literar. ◊ scriere redactată sub formă de dialog (1). (< fr. dialogue, lat. dialogus) (Citat din DEX online)
Asta, asa, ca sa stii ca, intr-un dialog, e nevoie de cel putin doua persoane care, intamplator, pot avea opinii diferite.
Tu, de fapt, doresti un monolog nederanjat de alte pareri. Un fel de "Vox clamandi in desertum". *Succesuri!

| hideaway a răspuns:

Păi, depinde dorința de a ajuta. De a face bine. Normal dacă faci bine cuiva, iar apoi și el îți face un bine, faci un bine amândurora, pentru că v-ați ajutat reciproc.

NOname
| NOname explică (pentru ardnaxur1961):

Eu nu văd cu ce m-a ajutat acest comentariu http://i.imgur.com/ANBWo.jpg (că "răspuns" nu-l pot numi) sau ce relevanță a avut pentru întrebarea mea. Dacă te-ai gândi măcar 5 secunde și te-ai pune în locul meu, nu ai vedea nici tu.

Chiar nu îți dai seama când nu ești binevenită, iar comentariile tale sunt complet deplasate și nefolositoare?

Mă deranjează aroganța, răutatea, încăpățânarea și nesimțirea din postările tale, cu (,) care încerci doar să provoci și să jignești, nu să răspunzi la întrebare, nu să ajuți.

Caută în DEX și cuvintele precum: "decență", "respect", "constructiv", "relevant", "civilizat"... Pentru că văd că te-ai oprit la "dialog" și n-ai mers mai departe. Înțelegem cu toții de ce...

Uită-te în jur puțin și observă câte păreri sunt, care le contrazic pe ale mele! Dacă ar fi cum zici tu, de ce nu le-aș raporta pe toate, ca să pară că dețin adevărul suprem? Pentru că au știut să-și păstreze decența (măcar cât de cât) și să nu fie total pe lângă subiect, ceea ce ție nu ți-a ieșit din primele 3-4 încercări (de pe niciunul din conturi).

Aș aprecia dacă pe viitor mi-ai evita postările, dacă nu ai nimic util de spus (pentru mine, nu pentru egoul tău exuberant), pentru că nu am chef de circ și ceartă și n-o să stau să-ți răspund la toate comentariile răutăcioase.

Decât să tot pun paie pe foc și să am de a face după cu incendii devastatoare, prefer să sting focul încă de la primele scântei.
Așa că dă, te rog, dovadă de inteligență și maturitate și ține-ți bricheta în buzunar!

Razboiele civile nu-și au rostul. Sunt consumatoare inutile de energie.
Inamicii mei principali sunt răutatea gratuită și prostia crasă.
Alege-ți și tu unul pe măsură!
(Vezi ce se întâmplă cu educația, unde ai putea să te faci utilă!)
N-are rost să ne mâncăm între noi, în timp ce în jur totul se dărâmă.
Sper că m-ai înțeles.
Numai bine.

| Dumnezău a răspuns:

Il facem in sens de compensatie,desi daca cineva ne face,voluntar sau involuntar bine, eu recomand sa ne multumim cu ce-a facut el, si sa nu intoarcem favorul.

ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns (pentru NOname):

"Much Ado About Nothing"!

NOname
| NOname explică (pentru ardnaxur1961):

Foarte convenabil, când nu ai contraargumente...

| FunnyMoment a răspuns:

Se cheama egoism uman.Tu de ce muncesti pentru mancarea de care ai nevoie? Pentru ca nu ai siguranta ca iti va baga cineva in traista, asa, spontan.De ce eviti sa te accidentezi? Pentru ca e uman, asta e una, dar si din cauza ca nu ai incredere in doctori.De ce la un examen,chiar daca s-ar putea, n-ai da cuiva sa copieze? Pentru ca vrei sa iti asiguri loc, chiar si cu pretul de a fi dispretuit de coleg.Asa si aici,cine te asigura ca vei primi inapoi binele dat? Nimeni, de aceea, oamenii au tendinta sa nu depinda de ceilalti, asigurandu-si "bunul" prin propriile forte.Destule argumente?
FunnyMoment

NOname
| NOname explică (pentru FunnyMoment):

Te-ai îndepărtat un pic de subiect, dar ce spui e bine.
Funny Moment!

Întrebări similare