| Anonimul151 a întrebat:

Poate sa imi spuna cineva daca exista vreo diferenta intre "Invatamântul profesional " si Invatamantul profesional dual "?

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Din punct de vedere a invatarii unei meserii si obtinerii diplomei de calificare nu exista nici o diferenta.
Diferenta principala este din punctul de vedere al finantarii, invatamantul profesional este finantat integral de stat iar cel dual de stat si firme particulare, care isi pregatesc astfel viitorii angajati.

| sierra1 a răspuns:

Al 2-lea e insoțit de un contract cu o firmă ce - promite că - te angajează la absolvire

| NLS a răspuns:

Cea mai mare diferenta o reprezinta cantitatea de practica pe care o faci, si mai ales locul in care o faci (firma, compania, versul atelierul scolii), deci calitatea ei.
Nu stiu cate companii ofera in Romania invatamant dual, insa diferenta e extrem de mare atunci cand 4 zile pe saptamana (3 zile pe saptamana o data pe luna) inveti lucruri noi si lucrezi direct intr-un mediu real, te lovesti de felurite probleme si situatii reale, ai muncitori cu experienta, si unde e cazul, chiar ingineri sau maistri care sa iti explice diverse chestii pe care nu le intelegi.

In cazul invatamantului dual, contractul il semnezi direct cu firma angajatoare, iar ei fac demersurile pentru inscrierea ta la scoala profesionala (scoala cu care colaboreaza ei, daca sunt mai multe scoli profesionale in oras).

Si da, dupa absolvire, de regula esti angajat la ei, in anumite conditii: 1) ai avut rezultate bune, si... 2) daca au nevoie.
Insa de regula fiecare firma scolarizeaza exact atatia elevi cate locuri vacante poate sa ofere.

In sistemul dual, motivatia de a invata e mai mare, pentru ca aceasta practica de 4 zile la firma e platita (plata variaza mult de la o firma la alta... Cunosc in Germania elevi ce iau 400 euro, in timp ce altii de la firme putin mai mari iau de 3 ori pe atat, invatand exact aceeasi meserie).

| autodidact a răspuns:

Exista o diferenta de substrat intre cele doua forme de invatamant. In primul rand, dubla finantare si vorbesc aici in cunostinta de cauza, elevii primind o bursa profesionala lunara (200 lei) si una din partea agentului economic (500 lei/luna), control medical anual gratuit, decontarea integrala a transportului, multa practica, mai ales in clasele a X - a si a XI-a, un loc de munca sigur si foarte bine platit, cel putin in cazul agentului economic al carui nume nu am sa-l dau. Pentru elevii care provin din familii cu venituri sub medie, invatamantul profesional dual reprezinta o mare oportunitate, una care nu trebuie ratata. In principiu, agentii care solicita si, implicit, finanteaza aceasta forma de invatamant, sunt in cautare de forta de munca si isi recruteaza, astfel, viitorii angajati, deci de seriozitarea celor mai multi agenti economici, care investesc practic niste bani, nu trebuie sa ne indoim. De asemenea, se pretinde si seriozitate, la un anumit numar de absente, de exemplu, elevii pierzand bursele acordate in sistem dual. Nu toti elevii sunt seriosi, de aceea, indirect, se realizeaza si o selectie a acestora, fiindca unii dau cu piciorul oportunitatii si se mai pierd pe drum...