| Alle_Alexandra_1996 a întrebat:



Stie cineva cum pot sa adopt mai repede un copil? Inițial m-am gândit sa adopt un copil direct din maternitate dar din ce am citit..adopția durează destul de mult

4 răspunsuri:
| HelpingHands a răspuns:

Și eu eram interesat, și am aflat că poate să dureze 2-3 ani (copilul provenind dintr-un orfelinat). Sunt curios ce răspunsuri primești!

| LeonardZenga a răspuns:

Daca nu poti sa il faci adopta da, dar daca îl poti face nu mai adopta?

| Adry05 a răspuns (pentru LeonardZenga):

Da e problema ta ce face ea? A intrebat ceva, raspunde la ce te intreaba, nu-ti da tu cu parerea unde nu esti intrebat. Foarte bine si ca vrea sa adopte, ofera o sansa unui copil deja existent la o viata mai buna.

| DominikCampbell a răspuns:

Persoanele care vor să adopte copii trebuie să respecte prevederile legale aflate în vigoare, acestea fiind cuprinse în acum Legea nr. 273/2004 privind procedura adopţiei.

Înainte de toate, trebuie spus că legislaţia distinge, în momentul de faţă, între adopţia internă (când adoptatorii şi adoptatul au reşedinţa obişnuită în România) şi cea internaţională (când adoptatorii şi adoptatul au reşedinţa obişnuită în state diferite), însă noi ne concentrăm, în articolul de faţă, doar pe prima. Astfel, potrivit actului normativ amintit, adoptarea unui copil se poate face doar cu îndeplinirea unor garanţii morale şi a unor condiţii materiale.

În acelaşi timp, legea prevede şi unele interdicţii. Astfel, n-au voie să adopte copii persoanele condamnate pentru o infracţiune contra persoanei sau contra familiei, pentru infracţiunea de pornografie infantilă sau pentru infracţiuni privind traficul de droguri/precursori. De asemenea, nu pot adopta persoana/familia al cărei copil beneficiază de o măsură de protecţie specială sau care este decăzută din drepturile părinteşti şi nici persoanele care vor să adopte singure şi au soţi bolnavi psihic/cu handicap mintal.

Important de ştiut este că părinţii fireşti trebuie să îşi dea consimţământul pentru adopţie în faţa instanţei judecătoreşti, iar dacă minorul a împlinit vârsta de zece ani, este nevoie şi de consimţământul său. Totodată, adoptatorul sau familia adoptatoare trebuie, de asemenea, să-şi dea consimţământul în faţa judecătorului.

Atenţie! Legea adopţiei stabilește în mod expres că, în locul părinţilor fireşti, consimţământul la adopţie nu poate fi exprimat de către curator, mandatar sau orice altă persoană împuternicită în acest sens. Totodată, dacă unul sau ambii părinţi nu pot fi găsiţi pentru exprimarea consimţământului, adopţia poate fi făcută doar în baza consimţământului celuilalt părinte, respectiv fără consimţământ.