Întrebare recomandată | KhludCiprian a întrebat:

Considerati ca Romania e stat laic? Considerati ca o astfel de petitite ce doreste eliminarea orei de religie (ortodoxa) in scoala e binevenita?

http://www.petitieonline.net/petitie/34682152

(NB. Eu am semnat pentru ea. Va incurajez si pentru cei interesati sa o faca si ei)

Răspuns Câştigător
| M?d?0611 a răspuns:

E, dar nu pare. Am semnat-o si eu, totusi nu cred ca o sa se schimbe ceva, politicienii sponsorizeaza popii, popii prostesc plebea cum vor politicienii, politicienii sustin popii: http://www.realitatea.net/......39481.html

48 răspunsuri:
| milan9 a răspuns:

De ce sa nu fie binevenita?
Ora de religie presupune în primul rând educaţie morală şi mai puţin prezentare a unui specific dogmatic. Cel puţin, aşa cum ştiu din toate sursele pe care le am, cam pe această educaţie morală se insistă cel mai mult.

Eficienţa educaţiei morale nu constă atât într-o asimilare a unei culturi generale (lucruri care în general sunt cunoscute din familie), cât mai ales în punerea în discuţie a temelor morale generale, practice şi esenţiale pentru echilibrul psiho-fizic al persoanei umane...

Fiecare elev, aflat în plin proces de formare a personalităţii, are nevoie şi de repere morale sănătoase, sau în primul rând de repere morale, de o învăţătură morală – constructivă pentru spiritul său tot la fel cum pentru metabolismul său, eficiente şi vitale sunt necesităţile sale nutritive.

| iurii75 a răspuns:

Da, teoretic, [la fel ca si R.M.] nu si practic

| DarkAndDreary a răspuns:

Am semnat-o si eu, desi nu cred ca o sa schimbe ceva.

| Inferno a răspuns:

Da, Romania este un stat laic,iar la cum se prezinta ora de religie cred ca ar trebuie fie eliminata fie regandita ca programa si ca perspectiva de predare. Religia este un factor important in societate, as spune ca pe picior de egalitate cu istoria, din pacate in scolile din Romania nu se invata religie, ci crestinism, iar din pacate, din pacate, nici macar crestinismul nu este predat asa cum trebuie, in mod obiectiv.

| Inferno a răspuns (pentru milan9):

"Ora de religie presupune în primul rând educaţie morală şi mai puţin prezentare a unui specific dogmatic."
Si iti pare normal acest lucru? De ce se mai numeste "religie" daca nu se preda religia. Cel mai corect ar fi sa facem o ora speciala pentru educatie morala si una pentru religie, nu sa amestecam totul.
Asa cum matematica e matematica si fizica e fizica si religia ar trebui sa fie ceea ce se pretinde a fi.

| Darkness13 a răspuns (pentru Inferno):

Sunt complet de acord! In acest fel, poate, si-ar mai deschide mintile unii oameni si nu s-ar mai uita ca la felul 14 la cei de alte religii (nu toti fac asta, dar cunosc destui care o fac), iar cei de alte religii nu ar mai fii nevoiti sa plece de la ore, sau sa stea intr-o banca din spate si sa se simta ca oaia neagra, apoi sa mai vina un "inteligent" la ei si sa ii intrebe "Tu de ce nu esti crestin?" ori "De ce nu te faci crestin?" ori multe alte tampenii. Spre exepmlu prin clasa a 4-a aveam o colega (agventista parca ) care in mod normal ar fi trebuit sa plece de la ora de religie, insa cum era undeva printre prima si a treia ora prefera sa ramana decat sa hoinareasca singura. Intr-o zi cand plecam de la scoala m-a rugat ca daca ma intalnesc cu mama ei sa nu ii spun ca ramane ca sa nu o supere.

| AlexanderAdrian a răspuns:

Cred ca fiecare e liber sa creada ce vrea atat timp cat nu isi impune credinta in mod abject si violent asa cum o fac multi crestini asupra necredinciosilor. In consecinta ora de religie ar trebui sa fie cel mult optionala si sub nici o forma obligatorie.

Nu stiu daca ajuta la ceva dar voi semna si eu petitia imediat ce termin cu reply-ul asta.

In momentul in care la investirea unui ministru acesta jura cu mana pe biblie si atat timp cat statul practic da bani bisericilor, nu, cred ca nu e un stat laic asa cum ar trebui. E un melanj gretos care aduce atingere grava drepturilor multor categorii sociale si chiar profesionale.

| sublime89 a răspuns:

Romania e stat laic doar cu numele. Probabil vom fi ultima tara din Europa care va scoate ora de religie din scoli.

| Alphawolf a răspuns (pentru milan9):

"Ora de religie presupune în primul rând educaţie morală şi mai puţin prezentare a unui specific dogmatic." - Poate ai vrut sa zici, ora de religie este organizata de crestinism, este prezentata de un cadru religios crestin, si presupune o educatie morala specifica acestei doctrine. Nu e tot una.

In plus, nu inteleg de cand doctrina crestina este un model moral, si nici ce fel de pregatire au profesorii de religie pentru ca ei sa fie apti a face educatie morala.

Te rog, fara favoritism, fara prejudecati. Constructivul cere obiectivitate.

| milan9 a răspuns (pentru Alphawolf):

Ce pregatire e necesara pentru a face educatie morala? Ei bine sunt o serie intreaga de discipline in cadrul carora se studiaza aceste lucruri la facultate.

Te intrebi apoi de cand "credinta crestina este un model moral"? Ei bine hai ca asta le pune capac la toate...
Chiar asa, de ce pui la indoiala morala crestina?

| KodrutZ a răspuns:

Teoretic, e. Practic, nu. Eliminarea religiei din scoala in momentul de fata nu ar face nimic bun, ci mai mult rau. Ce ar trebui facut e introducerea ISTORIEI RELIGIILOR cu accent pe evul mediu (cind catolicismul a tras lumea inapoi iar ortodoxia inainte) si pe istoria recenta, cind rolurile s-au cam inversat...
P.S. Petitiile online sint un rahat in ploaie. Aderati la Avaaz si incercati sa promovati o astfel de actiune prin intermediul lor.

| Alphawolf a răspuns (pentru milan9):

In nici-un orice caz, un preot care este condus de prejudecati nu este apt pentru a face educatie morala.
Am destule motive. Informatia biblica este confuza, contradictorie, interpretata si inteleasa diferit, plus ca ea mai contine si absurditati.
Morala crestina limiteaza gandirea omului, discrimineaza si separa lumea.

| Alphawolf a răspuns (pentru milan9):

Plus ca morala crestina vine la pachet... asfel ea creeaza superstitii si mustrari de constiinta nejustificate.

NOname
| NOname a răspuns:

"Destinatari: Guvernul României şi Parlamentul României
Semnatarii acestei petiţii ne adresăm Guvernului României şi Parlamentului României deoarece:
Cerem eliminarea religiei din şcoală, învăţământ laic. Cerem interzicerea tuturor activităţilor cu caracter religios în şcolile publice (de stat) din România.
Considerăm că o asemenea decizie trebuie luată în regim de urgenţă, în folosul societăţii, pentru revenirea la valorile fundamentale ale educaţiei în sistemul public de învăţământ (de stat).
Principalele motive pentru care cerem revenirea la învăţământul laic:
În Decembrie 1989 românii şi-au dorit o nouă viaţă, un nou stat, o nouă societate, prosperitate, de aceea au înlăturat regimului sovietic-ceauşist.
Din 1990 toate guvernele şi toţi miniştri învăţământului au promis şi au demarat reforme ale educaţiei, niciuna cu o logică, niciuna cu o finalizare. Din contră, prin introducerea religiei în şcoală s-a lovit puternic în instruirea şi educaţia copiiilor, denaturând şi scopul şi sensul învăţământului în România.
Cerem eliminarea religiei din şcoală datorită efectelor negative profunde şi de durată pe care le produce la nivelul societăţii. Copiii de ieri sunt deja tinerii de azi şi adulţii de mâine. Avem generaţii din ce în ce mai slab pregatite de absolvenţi, avem tineri din ce în ce mai slab ancoraţi în societate, avem tineri din ce în ce mai neputincioşi. Aceasta neputinţă a noii societăţi româneşti nu se corectează prin rugăciuni sau prin pupat moaşte. O societate va prospera prin oamenii săi, oameni bine instruiţi, capabili să-şi ia destinul în propriile mâini, oameni cutezători şi înarmaţi cu cele mai noi cuceriri ale ştiinţei, capabili să tragă după ei România spre progres şi bunăstare.
Ştiinţa, nu religia, ne arată calea spre progres, iar progresul înseamnă bunăstare. Şcoala şi nu biserica, este acel loc minunat în care se predă ştiinţa.
Toţi cei ce doresc să-şi exerseze credinţa şi religia o pot face în instituţia numită biserică. Biserica se ocupă de religie, nu şcoala!

1. România este un stat laic, învăţământul românesc este laic. Religia şi biserica nu au ce căuta în învăţământ.
2. Prin introducerea religiei în învăţământ s-a încărcat orarul elevilor, de aceea la unele materii s-a redus numărul de ore. Dacă tot doreşte ministerul ca elevii să facă câte opt ore de şcoală pe zi, atunci mai bine introducem mai multe ore de Limba Română, căci am devenit un popor de semianalfabeti.
3. Prin introducerea religiei în şcoală, părţi importante ale ştiinţei au fost eliminate din învăţământ, ca exemplu, "Teoria Evoluţionistă". Nu este admisibil să eliminăm din şcoală ştiinţa pentru a face loc religiei.
4. În România s-a inventat ceva ce nu există, "profesorul de religie". Considerăm acest fapt ca fiind aberant. În acest fel statul român a ajuns să plătească salarii la aproximativ 10.000 de aşa-zişi profesori (din banii noştri). Ne plângem că nu sunt bani pentru Educaţie, dar sunt bani pentru plata a 10.000 de "profesori de religie".

Considerăm ca pe un factor agravant al situaţiei faptul că religia este inclusă în şcoală din clasa pregătitoare până în clasa a 12-a. Lună de lună, 10.000 de salarii se aruncă pe ignoranţă, pentru prostirea societăţii româneşti.
În mod evident, în cel mai democratic spirit, se poate observa că nu milităm împotriva dreptului la credinţă. Fiecare om are dreptul să creadă în ceea ce vrea. Dar dacă un individ are dreptul de a crede, aceasta nu înseamnă că transformăm un drept în OBLIGATIE. Şcoala nu este creată pentru îndoctrinarea religioasă a copiiilor, a societăţii. Şcoala nu este creată pentru prozelitism! Şcoala este creată pentru transmiterea ştiinţei.
De ce ne trimitem copilul la şcoală, ca să înveţe că "Îţi trage Dumnezeu scara de sub picioare"? Sau pentru a speria copiii că "Dacă nu mergeţi duminica la biserică veţi ajunge în Iad"? Pentru aşa ceva statul plăteşte 10.000 de "profesori de religie"?

Să înţelegem că făţărnicia nu ne ajută, credinţa în Dumnezeu nu se dobândeşte cu "profesori de religie". Dumnezeu a lăsat şcoala pentru a face ştiinţă şi biserica pentru religie. Să nu fim făţarnici!

Cerem Guvernului României şi Parlamentului să separe şcoala de biserică. Cerem revenirea la învăţământul laic.

Pagina de informare:
https://www.facebook.com/nureligie
..."

Semnat!

| ElenaRomann a răspuns:

Lipsa principiilor morale va conduce la viciere progresiva si alienare.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

România...puțin spus,,, perfectă''

| LinuxXx a răspuns:

Eu unul as introduce o ora noua in locul celei de religie ortodoxa: O ora numita "religie" in care sa se studieze, in mare, toate religiile lumii si provenientele ei. Sa fie simplificate putin si explicate copiilor. Sa l-i se explice ca daca nu doresti o religie nu este ceva rau. Oricum, daca se va ajunge sa se studieze inceputurile fiecare religii sunt sigur ca nimeni nu va mai opta pentru unawinking. Am semnat-o si eu, dar nu cred ca se va schimba nimic. Religia in Romania este o mafie si asa va ramane, nu prea imi vine a crede ca se va schimba ceva cand aceasta mafie este pe o mana cu politicienii.

| milan9 a răspuns:

Se face abstracţie, uneori cu rea-voinţă de rolul complementar al fiecărui factor venit în serviciul educaţiei morale şi al formării.
Se "lucrează" mult la diminuarea importanţei celor mai importanţi factori de educaţie (familia şi şcoala), probabil după modelul american (în care familia nu-şi mai poate educa principial proprii copii fără teama de a fi decăzuţi din drepturile părinteşti- deocamdată cazul Statelor Unite);

Mesajul spiritualităţii în şcoală este cu atât mai necesară cu cât condiţiile societăţii o cer chiar şi în mod tacit. Relevante în acest sens sunt tarele morale care se cer remediate: influenţele non-educative ale mass-mediei, avalanşa de provocări ale imoralităţii, viciilor în general, ale pierderii diferitelor valori spirituale şi general umane, ale pierderii interesului pentru asumarea responsabilităţilor multiple ale vieţii, etc...

| Holiday a răspuns (pentru milan9):

"Ora de religie presupune în primul rând educaţie morală şi mai puţin prezentare a unui specific dogmatic. Cel puţin, aşa cum ştiu din toate sursele pe care le am, cam pe această educaţie morală se insistă cel mai mult. "

Mai minte omu` mai ales ca are interes, dar asa gogomanie mai rar...
Stii foarte bine ca orele alea sunt de indobitocire ortodoxa, marlanie ordinara a sitemului din care faci si tu parte...

Ce e trist e ca in Romania inca mai sunt destui care pun botul la astfel de minciuni, si rezultatele se vad...

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Ora de religie, mai ales la liceu, chiar presupune în primul rând educaţie morală şi mai puţin prezentare a unui specific dogmatic. Cel puţin, aşa cum ştiu din toate sursele pe care le am, cam pe această educaţie morală se insistă cel mai mult.

| Holiday a răspuns:

Da, inca un vot de la mine, chiar daca petitia ASTA nu va avea efectul scontat, e important ca lucrurile se misca, e important ca exista oameni pe care ii intereseaza, eliminarea influentei religioase e un proces de durata, nicaieri nu a disparut in scurt timp.
Dar avem exemple de tari unde religia se zbate sa supravietuiasca, deci se poate.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Fratilor, aveti ceva probleme la mansarda.
Si eu sunt ateu, dar unul botezat, din familie credincioasa, care a stat cu drag la orele de religie, si chiar mai merge si la biserica, dar o iau ca pe un obicei, nu cred ca ma ajuta nici o zana maseluta in viata pentru ca fac lucrul asta.
Scoala iti aduce la pachet cunostinte din mai multe domenii, nu cred ca e ok sa facem o petitie fiecare cu ce ora care nu ne convine; eu am facut limba latina, logica, educatie antreprenoriala, arte nu-stiu-cum, si alte obiecte din care nu am ramas cu mai nimic, nu m-au interesat. Dar de ce sa pun mainile in san ca un copil alintat, si sa zic tampenii de genul 'la scoala trebuie sa devin un geniu, nu sa stiu cacaturile astea'? Ideea scolii e si sa vezi cat mai multe idei, oportunitati, iar religia nu e ceva rau, la urma urmei eu vad la credinciosi un stil de viata, unul corect, din toate punctele de vedere.
Desi mai bine de jumatate din tineret este ateu, exista destui care isi ghideaza viata dupa credinta, si asa dobandesc succesul. Sunt chiar buni in societate, pentru ca sunt muncitori, disciplinati, si atenti cu cei din jur. Eliminand aceasta ora dedicata cunoasterii, in care nu li se impune absolut nimic elevilor, nu se castiga nimic, ba chiar se pierde, religia pentru mine a insemnat o a doua ora de dirigentie, iar in conditiile in care in liceu am avut o diriginta coplesita de problemele personale, care nu facea fata unei clase cu destule probleme in special sociale, religia a ramas singura ora in care se mai putea discuta ca de la om la om, cu profesoara.
Iar ce mai spunea pe aici cineva, partea cu discriminarile pe baza religioasa, mi se par niste vorbe aruncate fara judecata; in scoala generala am avut invatatoare si cativa colegi penticostali, un catolic, si inca cineva de alta religie. Nu se uita nimeni urat la ei, a fost cea mai frumoasa si mai unita clasa in care am fost.
Eu zic sa pastram o limita de decenta, si sa lasam tinerilor o poarta deschisa si spre religie, ca nu e nimic rau in asta, iar in scoala ar trebui chiar mai multa educatie morala, de asta avem nevoie, ca popor.
Daca stateai la orele de religie, sau daca erai capabil sa participi la acele discutii, ai fi stiut ca doar 30-40% din ora e despre obiceiurile crestine, restul experienta de viata, chiar tratament anti porcariile mondene ce ne inunda viata.
Am citit acea petitie, si arata ca un text scris de PSD-isti; aruncate niste cuvinte care par grave, insa fara nici o explicatie logica. Nu de asta avem nevoie ca popor, ci de oameni cu capul pe umeri, crescuti in familii cu doi parinti, fara ura pe civilizatie.
Daca dam cu piciorul si la putinul pe care il mai avem, aruncam religia ca nu ne place, si ne autoumilim ca suntem un popor de romani, si romanii sunt hoti si lenesi si nu-stiu-cum, nu facem decat sa ne asumam (chiar si psihic), niste insusiri de oameni de nimic.
Dupa fata din avatar probabil ai fost impins de parinti sa faci scoala ca sa 'ajungi cineva', ti s-au bagat pe gat toate, iar acum esti dezorientat, nu intelegi de ce nu esti sus in societate, daca ai invatat. Ei bine, scoala nu ti le rezolva pe toate, trebuie sa iti gasesti tu un rol in viata, cunostintele fara un scop adaptat posibilitatilor nu te ajuta la nimic, in viata ai nevoie de un minim de cunostinte, restul tine de intelectul si de puterea fiecaruia, iar asta nu tine de faptul ca suntem romani, ortodocsi, atei sau asiatici. Diferente sunt peste tot, viata nu e la fel pentru fiecare, insa adevaratul scop al vietii este sa te descurci cu ce ai, si sa pretuiesti ce trebuie, nu sa astepti sa fii ghidat corect in permanenta spre succes.
Daca americanii au mai multe sanse decat noi, nu inseamna ca avem noi o problema, au ei mai multe avantaje. Daca ne punem in fund si incepem sa criticam tot nu rezolvam nimic.

| KhludCiprian explică (pentru NoTurbinaNoGood):

"Dupa fata din avatar probabil ai fost impins de parinti sa faci scoala ca sa 'ajungi cineva', ti s-au bagat pe gat toate, iar acum esti dezorientat, nu intelegi de ce nu esti sus in societate, daca ai invatat. "
Sa clarificam: poza "de tocilar" e pur si simplu poza mea de acum 3 ani. Totusi poza e la 28 de ani, la peste 10 ani de cand am facut orice la scoala legat de orice religie.

"Daca dam cu piciorul si la putinul pe care il mai avem, aruncam religia ca nu ne place, si ne autoumilim ca suntem un popor de romani, si romanii sunt hoti si lenesi"
Vrei sa zici ca asta e o consecinta a orei de religie? Dat fiind ca se face atat de universal o astfel de clasa si dat fiind cata religie e spusa la scoala, ar trebui sa nu existe DELOC hoti. Daca religia are un efect, acesta e practic imperceptibil.

"...iar in scoala ar trebui chiar mai multa educatie morala, de asta avem nevoie, ca popor."
Educatie morala? Iarta-ma ca iti zic, dar moralitatea si religia nu prea au multe in comun. Sunt sisteme morale ce-s "esenta" majoritatilor religiilor de pe glob, totusi in realitate ce se invata la ora de religie nu e legat de moralitate. Eu imi amintesc (acum vreo 15 ani sau mai inainte, dar stiu ca nu s-a schimbat nimic) ca la religie se facea o versiune sanitizata a basmelor biblice. Se zicea de potop dar nu se zicea detaliul cu femeile ce faceau sex cu ingerii, sau nu se zicea nimic de genocid. Se zicea de o pereche de animale dar nu se zicea de animale curate si necurate (ce ar fi "tehnic" o contradictie). Mai incolo se invatau diferite rugaciuni si acatiste.

La final, indiferent de la cine e mesajul, fie de la PSD (personal sunt o persoana apolitica, si in tara unde locuiesc nu stiu numele prim-ministrului), fie de la oameni (prea) frustrati, daca bazele argumentului sunt valide: de genul ca statul e laic si nu trebuie sa avantajeze nici o pozitie teologica, atunci statul chiar nu trebuie sa avatajeze nici o pozitie teologica. Daca ora de religie e facuta intr-o forma ce nu avantajeaza nici o pozitie teologica, cum e de exemplu ora de biologie ce nu prezinta cum animalele au fost decimate la un eveniment legat cu arca lui Noe, sau nu zice de proiectant inteligent, la fel si ora de religie, daca ar zice intre altele: cum religia a fost initial animista, apoi politeista, apoi monoteista, plecand cu zoroastrienii, apoi religiile iudaice, si la final s-ar descrie cum secularismul in special (si ateismul/agnosticismul in particular) au ajuns ca intelegere a religiei, totul ar fi OK. A, si sa nu uitam, sa fie o lectie despre crestinatate, dar sa fie cel putin o lectie despre islam. Sunt mai multi musulmani decat ortodocsi si sunt si musulmani in Romania din motive istorice, deci nu vad nici o problema in a accepta evidentul, ca trebuie predate toate.

Deci nu e de criticat, e de a accepta legea. Si doi: e clar un pas intr-o directie buna!

| Alphawolf a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Nici tu nu poti face diferenta de valori. Argumentele tale sunt mai mult emotionale(produsul slabiciunilor) decat obiective.
Le dai la copii oportunitati sa aleaga, adica transformi scoala intr-un ghiveci din care fiecare isi alege ce vrea, ca doar adevarul este in functie de gusturi? Ce sa spun, un mare BRAVO!

| digital7shady a răspuns:

Din toate punctele de vedere, religia in scoala e o pierdere de timp. Eu nu fac nimic la ora de religie, doar rad de profesor(care e preot) si ma plictisesc. Anul trecut(clasa a 10-a) a venit capitolul "Magie si superstitii"(sau ceva asemanator). Profesorul ne-a incurajat sa credem in magie, parea chiar fanatic, ne-a dat nenumarate exemple, tot felul de "intamplari" si altele. Pe langa asta, am facut cam o luna celelalte religii mari, iar in restul anului doar Crestinism. Nici nu cred ca ar trebui sa se numeasca Religie. Oricum, o sa semnez, poate evoluam si noi din starea primitiva in care mai putem sa credem in zei.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru KhludCiprian):

Daca tie ti s-a bagat pe gat biblia, imi pare rau pentru tine.
Dupa limbaj imi dau seama ca tu ai pus invatatura pe primul loc, exact cum am banuit.
Eu nu mai zic nimic, nu are rost sa ne contrazicem, dar ideea asta cu scapatul de ora de religie nu cred ca te mai priveste, odata ce ai ajuns la cei 28 de ani iar scoala mai mult te-a traumatizat. Ocupatia mea nu are nici o legatura cu studiile facute, si totusi nu mi se pare pierdere de timp, nimic din ce am facut la scoala. Daca tie ti s-a impus sa inveti bine (chestie care intr-o familie civilizata este o simpla alegere, ca nu ajungem nicaieri daca vrem sa fim toti 'domni' la birouri) normal ca ai inceput viata cu o perceptie gresita, ai crezut cand ti s-a spus 'invata, ca sa fii cineva'. Eu raman la ideea mea, scoala e pentru minimul de cunostinte necesare in viata, o brosura din care sa-ti alegi ce vrei sa faci in continuare, nu o legislatie obligatorie, fara de care nu ne putem descurca. De aia ajung oameni cu multa scoala, probabil cum esti si tu, sa-si smulga parul din cap, cand vad ca analfabetul din generala din ultima banca, are un lant de cluburi prin toata tara, sau alt tip de succes.
Cat despre religie, desi (repet) sunt ateu si eu, n-ai inteles-o deloc. Religia iti arata (printre basme) o cale dreapta in viata, nu o poti invinui pentru hotii din tara, cum nu o poti invinui nici pentru faptul ca tu nu esti adeptul ei. Pentru hoti exista legi, religia 'promite' doar pedepse sf, asta e si motivul pentru care sunt ateu.
In perioada comunismului nu se promova (chiar se tinea sub control) crestinismul, dar oamenii au pastrat aceste 'traditii', si le pastreaza in continuare. Cine esti tu, sa ceri interzicerea acestul lucru? Macar ai copii la scoala, sa stii ce se petrece in scoli?
Eu am o sora din generatia ta, si pot spune ca se aseamana putin cu tine: idei revolutionare, a invatat bine (termina doctoratul anul acesta), si e la fel, fara o directie in viata.
Eu am 21 de ani, iar generatia mea difera total, suntem mult mai deschisi la minte si vedem mai multe oportunitati, si nu are rost sa fiu modest, mai ales cand stiu ce generatie vine din urma mea, si mai deschisi la minte decat mine. Eu zic sa-i lasam pe ei sa aleaga, sunt in stare, mai bine decat sunteti voi, eu, sau generatiile mosnegesti care inca ne conduc.

| KhludCiprian explică (pentru NoTurbinaNoGood):

"In perioada comunismului nu se promova (chiar se tinea sub control) crestinismul, dar oamenii au pastrat aceste 'traditii', si le pastreaza in continuare. Cine esti tu, sa ceri interzicerea acestul lucru? Macar ai copii la scoala, sa stii ce se petrece in scoli?"
Nu am nimic impotriva crestinismului si intrebarea nu are nimic impotriva crestinismului, basmelor (sau cum prefer: legende sau mituri) sau credintei in Dumnezeu. Am impotriva invatarii lor in scoli. Ce e o pozitie clar diferita.

"Cine esti tu, sa ceri interzicerea acestul lucru? Macar ai copii la scoala, sa stii ce se petrece in scoli?"
Este un argument din partea ta? Nu conteaza cine sunt (traiesc in strainatate, si daca as avea copii la scoala, ai putea sa zici, ca cine sunt eu sa comentez in strainatate), dar conteaza ca legea zice ca statul roman este laic si ora de religie daca ar fi predata, ar trebui predata intr-un model laic. Nu este, deci statul isi incalca datoria. Asta-i tot.

"Eu am o sora din generatia ta, si pot spune ca se aseamana putin cu tine: idei revolutionare, a invatat bine (termina doctoratul anul acesta), si e la fel, fara o directie in viata."
Legat de sora ta, ma bucur ca ea are un doctorat. Personal, am o directie in viata, si desi apreciez educatia sorei tale, directia in viata nu cred ca e data de educatie. Totusi, problema aratata de mine (si de acea petitie) e pur si simplu statutul legilor si drepturile si obligatiile rezultate din aceasta.

Mai mult, dat fiind ca pozitia ta ca moralitatea are ceva cu religia (chiar ma mira, ca am interactionat cu multe "soiuri" de crestini) nu justifica decat ca daca s-ar face ora de religie, e sa prezinte toate miturile ce-s moraliste adica si cele budiste, musulmane, zoroastriene, sau povestile lui Andersen.

Poti sa imi zici un basm moral din Biblie ce il vezi ca cineva ce nu e crestin il poate invata?

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru Alphawolf):

Nu o transform, cam asa am vazut eu scoala. Am trecut prin ea relaxat, cu o medie generala de 7.50 cam in toti anii. Acum am in jur de un an experienta in domeniul pe care l-am ales, am 21 de ani, si ma apropii de un castig lunar egal cu cel al mamei mele, femeie cu liceu in resedinta de judet + facultate in domeniu, pe vremea comunismului, care in prezent ocupa o functie de conducere intr-o firma cu ~150 angajati.
In plus, eu nu am sef, dar 'colaborez' (aproape le sunt sef) cu oameni care se apropie de pensie, veterani in domeniu.
Sa zicem ca imi urmam pasiunea dar credeam in 'scoala iti ofera un viitor', acum eram in facultate, dar dupa, probabil ma angajam la firma unuia ca mine, care imi dadea un salariu putin peste minim, luand in considerare faptul ca un inginer nu face munca practica, si chiar daca ar vrea, nu este angajat pentru ca angajatorii nu s-ar baza pe el, la prima oportunitate sigur ar lasa balta munca, pentru birou.
Adevarul nu este in functie de gusturi, e in functie de posibilitati. Toti colegii mei de liceu, s-au dus la facultati, au fugit de oraselul natal. Peste 3-5 ani, cand termina facultatea, care vor fi diferentele dintre noi, daca eu acum, deja ma pot numi patron? Unde-i adevarul in povestea mea? Sa ma duc la facultate?
Am fost angajat cateva luni in trecut la o firma de succes din zona, unde chiar de la primul interviu, patronul de acolo mi-a dat dreptate cand i-am argumentat de ce am ales acea meserie, marturisindu-mi ca el dupa ~15 ani de meserie pura, cu studii medii, a facut facultate si a ramas dezamagit, nu a invatat nimic nou, a trecut prin ea mult prea usor.
La urma urmei, la astea se rezuma toata pregatirea: locul de munca-sursa de venit.
Iar la noi in tara, cunostintele sunt cel mai prost platite, de aia vad scoala un 'ghiveci din care fiecare isi alege ce vrea', iar viata mi-a dovedit (pana in prezent), ca asta este cel putin unul dintre adevarurile valabile, la noi in tara.
A apus epoca ceausista, cand facultatea era doar pentru unii, iar la absolvire erai repartizat imediat catre un loc de munca.
Cum spunea si Base (parca el), tara are nevoie de muncitori calificati, ca de oameni cu studii superioare e plin.
Sunt curios cand o sa apara prostul ala cu studii superioare care o sa-mi fie sef, despre care vorbeau 'babacii' cand incercau sa ma faca sa invat. day dreaming

| KhludCiprian explică (pentru NoTurbinaNoGood):

Sa clarific cu facultatea, ca sunt in tema. Intr-un fel fac a doua facultate acum (si stiu dezamagirile si ce inseaman o facultate facuta "degeaba") si sotia mea chiar a terminat a doua facultate dupa ce a vazut ca prima nu ii place:
- facultatea iti da o baza teoretica excelenta
- iti da calificari (daca inveti mai ales) in invatamant deci ofera o educatie buna copiilor tai

Mai mult, unele facultati te pregatesc filosofic (de exemplu cea de informatica in Iasi) sau te pregatesc sa citesti hartii stiintifice (nu toate o fac, dar unele o fac in mod clar), ce desi in viata ei nu o folosesc, aceastea iti permit ca iPhone-ul sa iti mearga si sa aiba peste puterea unul calculator din anii 2003.

Totusi studiile superioare le vad importante si sub alt aspect, e ca oamenii cu cat sunt mai educati cu atat economia tarilor in care traiesc este mai puternica. Cel putin din cauza ca multi dintre cei cu studii superioare vin cu idei bune si cel mai putin decat beneficiul ce il aduc.

De exemplu doctorii chirurgi si nu numai, cei ce muncesc in aviatie sau cei ce proiecteaza cel mai scurt drum auto sau fac un pod ce nu se darama. Sigur, tu stii sa te "descurci" in viata, dar daca o cladire se darama, nu contaza cat de descurcaret ar fi seful de proiect de exemplu, ci cat de bine inginerul a facut calculele pentru structura cladirii.

La final, inca o data: problema orei de religie chiar necesara (in a face oamenii mai descurcareti sau mai morali in a nu fura de la serviciu) nu e o problema de necesitate, e de legi si de statut. Daca universitatea invata lucruri ce nu-s necesare si e inutila, si chiar liceul (sau chiar primele 4 clase daca vrei), nu e o discutie in aceasta postare. Daca ele trebuie sa te invete sa canti la un instrument si elevul participa la Conservator si e silitor si capabil si nu o invata, e o problema de statut a Conservatorului. Daca la Conservator te invata economie, si in programa Conservatorului nu e acceptabil, atunci economia trebuie sa zboare, chiar daca economia este utila sau nu. (cine stie, poate ai sa auzi mari cantareti ce isi fac o afacere, sau cand muncesc ca PFA ei au sa stie mai bine legile in vigoare)